Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rostlinné materiály ve spreji možná brzy nahradí plastové obaly na potraviny

Arctic ice / Shutterstock.com

Nové obaly ve spreji chrání potraviny před mechanickým poškozením a zároveň mohou prodloužit jejich trvanlivost. A to díky moderní technologii, která je založená na rostlinné bázi. Vyvinul ji tým vědců z Harvardu a Rutgersovy univerzity a použil k tomu běžně se vyskytující polysacharidy.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Nová norma obalových materiálů?

Revoluční koncept obalů na potraviny má velký potenciál. „Věděli jsme, že se musíme zbavit obalů na potraviny na bázi ropy a nahradit je něčím udržitelnějším, biologicky odbouratelným a netoxickým," říká Philip Demokritou z Harvardovy univerzity.

První zpráva o tomto rostlinném materiálu vyšla před několika dny v odborném časopise Nature Food a u odborné i laické veřejnosti vyvolala velmi pozitivní reakce. Balení ve spreji totiž přináší řešení několika aktuálních problémů najednou. Nejde pouze o to, že nám ropa časem dojde a další plastové sáčky nebo fólie z ní nevyrobíme. Už nyní je z hlediska ekologie a bezpečnosti nevyhovující.

Uchovejte své jídlo déle čerstvé

Naproti tomu nový obal z rostlinných vláken je nejen maximálně udržitelný, ale také působí antimikrobiálně. Vedle biopolymeru a vody totiž obsahuje také látky, které zabraňují šíření bakterií, virů a plísní. Konkrétně se jedná o tymiánový olej nebo kyselinu citrónovou. A jak se používá? Stačí ho na výrobek jednoduše nastříkat a okamžitě se vytvoří ochranná vrstva.

j.chizhe / Shutterstock.com

Mikroplasty jako jeden z největších problémů současnosti

Dnešní plastové obaly obsahují spoustu škodlivých chemických látek a v přírodě se rozkládají stovky let. Vzhledem k tomu, že se jich každý rok vyhodí přes 10 tisíc tun, je situace opravdu alarmující. Na skládkách nebo v oceánech jejich cesta nicméně nekončí, později se znovu dostávají do našich těl ve formě mikroplastů a způsobují mnoho různých zdravotních problémů.

Podle vědců z Harvardu však úplné katastrofě ještě můžeme zabránit. Stačí začít používat jejich vynález sériově, a to co možná nejdříve. Nic tedy nenechávají náhodě a už nyní jednají. „Plánujeme najít investory pro start-up zabývající se balením potravin pomocí naší technologie i dalšími vynálezy souvisejícími s bezpečností potravin,“ dodává Demokritou.