Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Podle ČOI většina kontrolovaných eshopů loni porušila zákon, pokutu dostala i Alza

Canva

Věříte eshopům, ve kterých nakupujete? Možná si myslíte, že i ty důvěryhodné vás nemohou ničím překvapit, ale skutečnost je často jiná. Kontroly eshopů ze strany České obchodní inspekce odhalily v loňském roce skutečně velké množství případů porušení zákona. Jelikož patří většina uživatelů internetu mezi spotřebitele nakupující v eshopech, zajisté vás výsledky kontrol budou zajímat.

Přečtěte si také

Evropský parlament rozhodl: Neprodané oblečení se již nesmí likvidovat. Některé luxusní značky to činily ve velkém

Téměř 70 % eshopů porušilo zákon

Kontroly byly prováděny od 4. ledna do 31. prosince 2021. Celkem bylo provedeno 1 900 kontrol, z toho ve 1 288 případech bylo zjištěno porušení zákona, což představuje 67,8 % případů, kdy není něco v pořádku. Číslo však není tak překvapivé, protože o rok dříve došlo k porušení zákona ve více než 70 % kontrol.

Co si představit pod porušením zákona?

Jde především o nekalé obchodní praktiky nebo o neposkytování úplných informací. Eshopy také často zcela zapomínají informovat své zákazníky o podmínkách reklamace a možnostech mimosoudního řešení sporů.

Inspektoři porušení zákona nemilosrdně trestají, padlo celkem 1 260 pokut v celkové hodnotě 11,67 milionu korun.

„Kontroly ČOI potvrdily, že nedostatky přetrvávají v poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích nebo se prodávající uchylují i k nekalým obchodním praktikám. Vzhledem k výsledkům, v kontextu narůstajícího objemu internetového obchodování, bude kontrola v této oblasti pokračovat i v následujícím období," sdělil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Canva

Jak velké pokuty padaly a kdo je dostal?

Nejvyšší pokutu dostala společnost ELI ATD z Roudnice nad Labem, která uváděla nepravdivé informace o vlastnostech frekvenčních čipů. Zaplatit musela 1,15 milionu korun.

Další vysoká pokuta se týkala společnosti Zapper Centrum ČR. Firma nijak neprokázala pravdivost údajů, které byly uváděny k výrobkům a jejich vlastnostem. Za toto pochybení zaplatila 300 tisíc korun.

Pokuta se nevyhnula ani českému gigantovi v oblasti prodeje elektroniky, společnosti Alza. Za prodej respirátorů nesplňujících příslušná nařízení EU zaplatila pokutu 250 tisíc korun.

Jelikož je kontrol prováděno velké množství, provozovatelé eshopů by se měli mít na pozoru a ujistit se, že žádným způsobem zákon neporušují.