Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Evropská unie chce, aby výrobci povinně uváděli, že do výrobku instalovali „kazítka“

Canva

Evropská unie počítá se zavedením přísnějších norem, podle kterých by si do budoucna majitelé domácích spotřebičů a elektroniky obecně mohli nechat nefunkční výrobek snáze opravit. EU navrhuje také povinnost informovat zákazníky o tom, že do produktu například u elektroniky byl při výrobě instalován software způsobující jeho umělé zastarávání. Cílem nových pravidel je prodloužení životnosti elektroniky, a tím pádem nižší ekologická zátěž planety.

Přečtěte si také

Chřest není zelenina jen pro bohaté! Koupíte ho v akci okolo 30 Kč a dá se snadno uvařit, když víte, jak na to

Posílení práv evropských spotřebitelů

Je čas skoncovat s modelem: koupím, použiju, rozbiju a vyhodím, který tolik škodí naší planetě, našemu zdraví a naší ekonomice,“ hájí rozhodnutí Evropské unie místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans, který je odpovědný za plnění ekologických cílů EU.

Pokud nová pravidla budou schválena, měla by být elektronika prodávaná v EU snáze opravitelná a recyklovatelná, čímž se sníží mimo jiné také závislost EU na dovážených surovinách a materiálech jako jsou polovodiče, kterých je nedostatek.

Skočte si pro novou žehličku v akci

QR kód prozradí o oděvech i výrobku víc

Komise počítá se zavedením povinných informací o výrobku prostřednictvím QR kódu. Ten by měl zákazníky informovat například o ekologické stopě produktu, jeho životnosti nebo o recyklovaných materiálech použitých při jeho výrobě.

Canva

Oblečení koupené v EU bude z recyklátů

EU ve středu 30. března 2022 projednávala hned několik balíčků. V jednom z nich je i návrh, že by se v oděvech a textiliích muselo objevovat stanovené minimální množství recyklovaného materiálu. A stejně jako u elektroniky, také nové oblečení by mělo být opatřeno digitálními informacemi o tom, z jakých součástí je vyrobeno a jaká je jeho předpokládaná životnost.

Výrobci budou muset uvádět, že instalovali „kazítko“

Komise chce také zakázat uvádění klamavých informací o ekologické šetrnosti produktů. Výrobci by měli mít například u elektroniky povinnost informovat o tom, že produkt obsahuje software způsobující jeho umělé zastarávání.

„Podporujeme spotřebitele, kteří stále více dávají přednost výrobkům, které vydrží déle a dají se opravit. Musíme zajistit, aby jejich snaha nebyla ohrožena zavádějícími informacemi,“ komentovala návrh na rozšíření spotřebitelských práv místopředsedkyně komise Věra Jourová.

O navržených pravidlech začnou členské státy a Evropský parlament vyjednávat během jara.