Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Potraviny, díky kterým se budete cítit mladší

Canva

Kdo by nechtěl vypadat mladší nebo se tak alespoň cítit? Věřte, že náš skutečný věk je opravdu jen číslo a rozhodně nemusí odpovídat tomu, v jaké formě se zrovna nacházíme. Faktorů, které ovlivňují naše fyzické i duševní rozpoložení, je mnoho. Správná strava nám může výrazně pomoci docílit pocitu mládí a elánu.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Zdravý životní styl je základ

To, jak rychle stárneme, je do jisté míry dáno geneticky. Svoji roli v tomto procesu ale hraje i náš životní styl. Pokud málo spíte, jste v neustálém stresu a málo se hýbete, rozhodně vašemu tělu nic neulehčujete. Stejně tak nezdravá strava způsobuje, že stárnete rychleji.

Pozor byste si měli dávat především na přemíru cukrů i soli, alkohol nebo kávu. Volte naopak potraviny, které vám dodají dostatek živin i vitamínů. Uvidíte, že budete mít více energie a budete se najednou cítit o nějaký ten rok mladší. Dobrá nálada i kvalitní životospráva se pak mohou pozitivně projevit i na vašem vzhledu. A které potraviny vám tedy prospějí?

Canva

Potraviny, s nimiž můžete bojovat proti času

Ovoce a zelenina

Už od školních let všichni víme, že jsou ovoce a zelenina zdravé a měli bychom si je dopřávat denně. Mnozí z nás však na tuto jednoduchou radu v dospělosti nedbají. Přitom nám právě tyto potraviny mohou výrazně pomoci k mladistvějšímu vzhledu. Obsahují totiž důležité antioxidanty. Ty bojují proti volným radikálům, které mají na svědomí právě proces stárnutí. K nejznámějším antioxidantům patří vitamín C nebo třeba betakaroten.

Zkuste proto do vašeho jídelníčku přidat citrusy či mrkev. Vhodné jsou také brusinky a borůvky, dnes velmi populární avokádo nebo tradiční „všelék“ našich babiček – česnek.

Kupte si „anti-aging“ zeleninu v akci

Kurkuma

Antioxidační účinky má také kurkumin, žlutooranžové barvivo, které najdete v kurkumě. Jedná se o koření pocházející z oddenku kurkumovníku – asijské rostliny podobné zázvoru. V lidovém léčitelství se využívala po staletí a své nezastupitelné místo má nejen v asijské a orientální kuchyni.

Kromě toho, že naše tělo chrání před nežádoucími volnými radikály, napomáhá i dobrému trávení, posiluje imunitní systém i správnou činnost srdce. Využívá se také v kosmetice – krémy a pleťové masky z ní pomáhají redukovat vrásky a přispívají ke zdravé pokožce.

Canva

Ryby

Ryby byste měli do jídelníčku zařazovat často, protože prospívají zdraví na mnoha úrovních. Zejména losos, tuňák, makrela nebo pstruh nejen skvěle chutnají, ale jsou i zdrojem mnoha důležitých látek. Jedná se především o omega-3 mastné kyseliny, ale také bílkoviny, jód, zinek, selen, železo a některé vitamíny.

Konzumací ryb prospějete vašemu kardiovaskulárnímu systému, nervové soustavě, mozku i štítné žláze. Ryby jsou též výborným pokrmem při redukčních dietách a pozitivně ovlivňují vzhled pleti – bude pružnější a mladistvější.

Čokoláda, oříšky i semínka

Mezi takzvaná anti-aging jídla patří i mnohé pochutiny – musíte ale vědět, po kterých sáhnout. Čokoláda je významným antioxidantem, volit ovšem musíte tu s obsahem kakaa nad 70 %. Zobat můžete i oříšky a nejrůznější semínka – třeba ta lněná. Podobně jako ryby jsou i ony zdrojem omega-3 mastných kyselin. Dodávají našemu tělu potřebné tuky, po kterých se ovšem netloustne.

Canva

Pitný režim

Kromě potravin je samozřejmě zásadní i dodržování pitného režimu. Dejte přednost čisté vodě – prospěje vaší pleti a může pomoci i při redukci váhy. Jestliže nejste fanoušky tohoto obyčejného nápoje, zkuste si připravit domácí limonádu. Se slazenými nápoji z obchodů opatrně – myslete na to, že méně je více. Vyvarujte se také většímu množství kávy a alkoholu. Co se týče čaje, zkuste dát přednost tomu zelenému.