Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vinylové desky nejsou jen pro audiofily. Jak vybrat ten pravý gramofon pro vás?

AboutLife / Shutterstock.com

Vinylové desky už dávno nejsou pouze záležitostí zaprášených půd. Poslech „elpíček“ je opět v módě, téměř každý umělec vydává své nové album i na LP a přímo vybízí své fanoušky k podpoře této pozapomenuté platformy. Na trhu jsou k dispozici retro gramofony s troubou, jednoduché přístroje „vše v jednom“, moderní zařízení plná nejrůznějších funkcí či gramofonové soustavy s reproduktory. Ten pravý gramofon si proto vybere skutečně každý.

Přečtěte si také

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

Stanovte si požadavky

Než se vydáte do hudebnin nebo elektra pro ten svůj vysněný „gramec“, sepište si, jaké jsou vaše požadavky, a stanovte si cenový limit. Jste spíše příležitostný posluchač, nebo rozený audiofil? Jaké funkce by gramofon měl mít? Máte v plánu za něj utratit 5 000, nebo 20 000 Kč? A jak by měl vypadat? Preferujete moderní vzhled nebo retro klasiku? Zodpovězení těchto otázek vám pomůže lépe se zorientovat v nabídce a vybrat přístroj přesně pro vás.

Na každé součástce záleží

Každý gramofon se skládá ze samotného těla, talíře, na nějž se pokládá deska, a ramínka s přenoskou, jejíž součástí je jehla, která se pohybuje mezi drážkami desky, snímá analogový signál a zajišťuje samotné přehrávání. Signál „přečtený“ jehlou se poté posílá do předzesilovače, který jej zesílí na požadovanou úroveň a přemění na akustický signál, který slyšíme z reproduktorů.

U levnějších gramofonů jsou tyto přenosky piezoelektrické, u těch lepších pak elektromagnetické s pohyblivým magnetem (MM) či elektrodynamické s pohyblivou cívkou (MC). Nejčastější je MM přenoska. Nejkvalitnější jehly jsou vyrobeny z diamantu a zvládnou přehrát až 1 000 hodin, jehly přitom mohou mít různý tvar.

Manuální, nebo automatický?

Gramofony lze rozdělit podle toho, jak zacházíme s ramínkem, na němž je připevněná jehla. U manuálního gramofonu je před přehráním nutné položit ramínko na desku a po přehrávání jej zase zvednout. Paradoxní je, že tímto typem ramínka jsou vybaveny ty nejdražší a nejkvalitnější gramofony na trhu.

Automatický gramofon nevyžaduje žádný zásah zvenčí, stačí pouze položit desku na talíř a zapnout. Gramofon sám desku usadí a po dokončení přehrávání ji zase vrátí zpět do výchozí pozice. Zlatou střední cestu představuje poloautomatický gramofon, který po dohrání desky zvedne ramínko, ale deska zůstane na místě.

Tip: Pokud milujete hudbu, nemělo by vám chybět špičkové vybavení! Kvalitní sluchátka, reproduktory, audio-přehrávače ale třeba i gramofony najdete v letácích obchodů s elektrem – udělejte si radost a ušetřete!

Pro začátečníky vše v jednom

Pokud vás chytla nostalgie a na poslech desek se chystáte spíš rekreačně, ideální volbou pro vás bude gramofon „vše v jednom“. Takové zařízení v sobě často kromě přehrávání desek skrývá ještě další funkce, jako jsou Bluetooth, USB či rádio. Tyto kufříkové nebo skříňkové přístroje v sobě mají zabudovaný reproduktor i zesilovač a seženete je už za pár tisíc korun. Pro příležitostné posluchače, kteří chtějí svůj gramofon zabalit a vzít s sebou například na dovolenou nebo na studentskou kolej, jsou určeny gramofony přenosné, které často nabízí možnost připojení externích reproduktorů.

Mějte hudbu neustále při sobě

Vintage kousky s moderními funkcemi

Pokud chcete mít doma designový vintage kousek, zaměřte se při výběru na retro gramofony, které imitují dobový styl 30., 50., 60. nebo 70. let. Mnohé z nich jsou vybaveny typickou „troubou“, jakýmsi kuželovým útvarem sloužícím jako zesilovač. Přestože jsou navenek tyto gramofony k nerozeznání od svých předloh, uvnitř ukrývají moderní funkce, jako jsou FM rádio, Bluetooth připojení, výstup pro sluchátka či externí reproduktory. I u těchto modelů tedy platí, že jsou „vše v jednom“, jsou určeny především nenáročným posluchačům a není třeba k nim dokupovat cokoli dalšího.

Beloborod / Shutterstock.com

Nejlepší kompromis mezi cenou a kvalitou

Nejběžnějším typem jsou domácí gramofony. Ty v sobě kombinují dobrý kompromis mezi cenou, kvalitou zvuku a zajímavým designem. Domácí gramofony jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí reprezentativní gramofon za rozumné peníze, který ale hraje o něco lépe než obyčejný „all-in-one“ přístroj. U těchto zařízení platí, že čím méně mají funkcí, tím lepší mají zvuk.

Domácí gramofony nemají integrované reproduktory, proto je třeba je připojit k externímu zařízení. Do kategorie domácích gramofonů můžeme zařadit i pokročilejší gramofonové soustavy, které díky zabudovanému zesilovači a samostatným reproduktorům nabízí ještě o stupeň lepší zvuk.

Hudba, víno, co víc si přát?

Gramofony pro skutečné fajnšmekry

Pokud se počítáte spíše k pokročilým posluchačům, jsou pro vás jako stvořené hi-fi gramofony, které patří k nejkvalitnějším a také nejdražším zařízením vůbec. Jak už bylo zmíněno, ty nejlepší gramofony mívají zároveň velmi málo funkcí. Největší důraz je zde kladen na dokonalý zvuk, prémiový design a velmi kvalitní materiálové provedení.

Tyto tzv. high-endové gramofony patří k nejdražším zařízením na trhu, a to i z toho důvodu, že koupí dokonalého gramofonu investice nekončí. K poslechu hi-fi zařízení je třeba též kvalitní zesilovač a reprobedny.