Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak odstranit zvířecí chlupy z oděvů, gaučů a koberců? Pomohou běžné spotřebiče i chytré vychytávky

Canva

Pokud máte doma chlupatého domácího mazlíčka, pak vám určitě nemusíme připomínat situaci, kdy je vaše oblečení, koberec nebo gauč pomalu chlupatější než zvířátko samotné. Máme pro vás však pár tipů, jak s chlupy v domácnosti bojovat a po jakých pomocnících v obchodech sáhnout. Zvířecí srst je totiž na nábytku nebo textiliích nejen nevzhledná a nepříjemná, ale je také silným alergenem a představuje ideální prostředí pro množení bakterií a roztočů.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

S vysavači nešetřete – upotřebíte robotický, ruční i parní

Dobrý vysavač je samozřejmostí číslo jedna. Ideální je především ten robotický, který každý den vysaje podlahy a koberce za vás. Pro alergiky je vhodný také parní čistič, který lze používat na koberce, čalounění, nábytek i na zvířecí toalety a pelíšky, a kromě zabíjení bakterií a roztočů likviduje také pachy.

Určitě se vyplatí mít po ruce ruční vysavač, pomocí kterého se dostanete i do hůře dostupných míst, případě vysajete i interiér auta, pokud v něm svého mazlíčka často převážíte. Ruční vysavače vybírejte podle výkonu, aby byly schopny chlupy vysávat, a ideálně volte takové, které mají kartáčový nástavec.

Tip: Pro vhodného pomocníka teď skočte například do Globusu – parní čistič Clean Tenso Leifheit zde pořídíte za 1 899 Kč. Šikovný bezsáčkový vysavač Rowenta RO2913 zase seženete v Tescu za 1 199 Kč.

Canva

Na klasický vysavač si pořiďte speciální nástavce

V případě sáčkových i bezsáčkových vysavačů se zaměřte na ty, které mají hadice s turbokartáčem přímo určeným na vysávání zvířecích chlupů z čalounění, koberců, povlečení, polstrování a jiných textilií. Výhodou je, že se tyto nástavce dají pro většinu vysavačů dodatečně dokoupit.

  • Buďto přímo od dané značky (např. praktická hubice ZE125 s postranními kolečky na chlupy pro vysavače Electrolux ErgoRapido a Rapido, kterou koupíte za cenu od 349 Kč; nebo Rowenta má pro své vysavače celou sadu Animal Kit ZR001120, která obsahuje hned několik nástavců a její cena začíná na cca 1 199 Kč).
  • Anebo existují univerzální nástavce (např. Jolly 4013 pro hubice o průměru od 28 do 37 mm za cenu od 249 Kč, nebo turbohubice MINI pro vysavač ETA – Piccolo x409 na úklid po domácích mazlíčcích, kterou je ovšem možné použít pro všechny hubice o průměru od 30 do 37 mm).
Udělá vám radost a ušetří práci

Lepící válečky a odchlupovací kartáče mějte vždy po ruce

První pomoc představují tzv. odchlupovače v podobě klasických lepících válečků (ať už těch odlupovacích, nebo omyvatelných), případně kartáčů speciálně určených na odstraňování zvířecích chlupů z oblečení. Válečky jsou lepší na oděvy vyrobené z hladších látek, jako jsou džíny, košile nebo trička. Nejsnáze se chlupy odstraňují ze syntetických materiálů, z viskózy, hedvábí nebo čisté bavlny. Kartáče zase oceníte na kabáty, samet nebo manšestr.

  • Tip: skvělou vychytávkou jsou samočisticí oboustranné, elektrostatické odstraňovače chlupů. Prodávají se s pouzdrem, do kterého plochý kartáč zasunete a chlupy se z něj samy očistí. Samočisticí kartáče jsou vhodné jak na oblečení, tak na čalounění i jiné hrubé textilie. Tyto pomocníky seženete na internetu za cenu kolem 200 Kč, např. od značek Beldray Magic Pet, Azar, Fur Wizard apod.
Canva

Do pračky přilijte ocet nebo přihoďte míčky

Spoustu práce s odstraňováním chlupů z oblečení, pratelných potahů a povlečení si usnadníte, pokud začnete už u praní. Stačí, když do zásobníku na aviváž nalijete trochu octa – kyselina octová pomáhá uvolňovat chlupy přilepené na látce (a kromě toho vám ocet pomůže pračku vyčistit a rozpustit usazené prací prostředky).

Dalším skvělým trikem je přihodit k prádlu do bubnu pračky obyčejnou houbičku na nádobí nebo kousek molitanu, který na sebe během praní chlupy doslova nabalí.

  • Tip: pro tyto účely můžete v obchodech koupit speciální prací kuličky nebo míčky. Ty také slouží jako zachytávače zvířecích chlupů i ostatních nečistot, které mohou filtry pračky ucpávat. Prací míčky bývají vyrobeny z molitanu, vlny nebo suchého zipu. Většinou se prodávají v sadě po více kusech a jedna kulička vás vyjde na pár desítek korun. Míčky je navíc možné používat i do sušičky.
  • Obdobně účinné jsou i tzv. lapače vlasů do pračky se síťkou, které seženete za cenu od cca 50 korun, případně dražší všestranný míček Swiss Aqua Technologies AG Washball (na internetu od 390 Kč), který zároveň působí proti usazování vodního kamene a ukládání dalších nečistot uvnitř pračky.

Sušička

Sušička je opravdu skvělým pomocníkem při odstraňování zvířecí srsti z oblečení a jiných tkanin. Horký vzduch proudící v jejím bubnu chlupy doslova odfouká, pro zvýšení efektivity je možné použít výše zmíněné míčky. Některé pračky a sušičky jsou navíc vybaveny antialergenním programem, který se speciálně zaměřuje na to, aby prádlo zbavil alergenů, jako jsou právě chlupy, ale také roztoči, prach apod.