Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

IKEA začala prodávat kávové sušenky z odpadu! Cirkulární pečení se stává čím dál větším trendem

IKEA

Jedna káva, dvě lahůdky. IKEA začala ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka recyklovat kávovou sedlinu a vyrábí z ní sladké sušenky. Není ovšem jediným a prvním podnikem, který se v Česku do tzv. cirkulárního pečení pustil. V našem článku se dočtete, jak se takové sušenky z potravinového odpadu vyrábí i jaké další recyklované pochutiny si můžete na našem trhu koupit a za kolik se prodávají.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Nový život pro kávovou sedlinu

Zatímco kávový lógr neboli sedlina se tradičně recykluje pro využití v domácnosti (jako hnojivo, pomocník při úklidu nebo třeba peeling), IKEA přišla se způsobem, který kávový odpad navrátí na pulty jejích kaváren v podobě sušenek. Nábytkářský řetězec se spojil se sedlčanskou Biopekárnou Zemanka, která se specializuje na výrobu sladkých i slaných bio produktů a s tzv. cirkulárním pečením má již zkušenosti.

  • Cirkulární pečení je novým trendem v duchu zero waste, recyklace, lokální soběstačnosti i ekologické odpovědnosti, v rámci něhož se výrobci snaží zužitkovat jinak nepotřebný materiál, který běžně končí v odpadu nebo ve spalovnách.
IKEA

Z jedné kávy nápoj i sušenky

Podle informací, které nábytkářský řetězec uvádí, české kavárny a restaurace IKEA každoročně vyprodukují až 8 tun kávové sedliny. Nově se za přísných hygienických podmínek bude část tohoto odpadu odebírat a posílat do Biopekárny, která ho pak použije jako jednu ze surovin nově vzniklých sušenek. Ty budou nabízeny výhradně v prodejnách IKEA, do budoucna by ovšem obdobný koncept mohly začít využívat i jiné české kavárny a restaurace.

  • Kde je aktuálně koupit? Kávové sušenky si od 9. srpna můžete dát zatím ve dvou pražských prodejnách IKEA: na Zličíně a Černém Mostě. Balíček (100 g) stojí 49 Kč.
Nedochází vám zásoby kávy?

Pivovarské krekry z mláta

Způsoby, jak při potravinářské výrobě užitečně zpracovávat zbytky, hledá stále více firem. Již před několika lety například zahájil obdobnou spolupráci Plzeňský Prazdroj. Ten zase vyrábí krekry z mláta, které při výrobě piva vzniká jako odpadní surovina z ječmenného sladu.

Pivovarské mláto je mimo jiné bohaté na řadu minerálních látek (zinek, měď, selen, hořčík), vlákninu, bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Cílem Prazdroje proto bylo nejen využít odpad ke zrození něčeho nového, ale také vyrobit zdravější a nutričně bohatší variantu slané pochutiny.

  • Kde je aktuálně koupit? Výrobek najdete na trhu pod názvem Pivovarské krekry (v příchutích slané, česnekové a sýrové). Nyní jsou dostupné pouze v internetových obchodech za cenu 49–59 Kč/100g balení, postupně by se však měly objevit v nabídce drogerií, supermarketů i českých hospod.
Biopekárna Zemanka

Nejdřív šťáva, potom ovocné a zeleninové sušenky

Jedním z nedávných počinů Biopekárny Zemanka je také řada cirkulárních sušenek a krekrů, které pekárna vyrábí společně s firmou UGO a na trh je uvedla pod názvem Dužinky. Vznikají ze zbytků vylisovaného ovoce a zeleniny, které dosud končily po výrobě čerstvých šťáv v koši. Firma uvádí, že ročně touto cestou zužitkuje až 1 800 kilogramů kvalitní zbytkové suroviny.

  • Kde je aktuálně koupit? Dužinky seženete v UGO Freshbarech a Salateriích i v internetových obchodech. V průběhu letošního léta se začínají distribuovat i do vybraných hypermarketů, drogerií a prodejen se zdravou výživou. Balení (100 g) stojí kolem 49 Kč.
  • Jsou vhodné i pro vegany a prodávají se ve čtyřech variantách: řepné, mrkvové, řepno-mrkvové a jablečné.

Odpad v sušenky přeměňují i vinaři

Na technologické postupy recyklovaného pečení se před dvěma lety zaměřili také odborníci z Mendelovy univerzity. Nyní je v praxi využívají mnohé moravské firmy, mezi nimi například i Víno Sýkora. Vinařství začalo vyrábět své sušenky z tzv. pokrutiny. Ta vzniká jako odpad po lisování hroznových pecek na kuchyňský olej. Pokrutina se rozemele na bezlepkovou mouku, která díky svému původu obsahuje velké množství vlákniny i antioxidačních flavonoidů.

  • Kde je aktuálně koupit? Výrobek Sušenky s hroznovou moukou seženete na internetu, v e-shopech specializujících se na prodej vína. Cena jednoho balení (100 g) se pohybuje kolem 48 až 59 Kč.