Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak účinně vyčistit kovy bez drahých chemických přípravků? Zkuste pivo, zelí a vodu z brambor

Canva

Jak zbavit stříbro, mosaz, měď a cín nečistot? Pokud nemáte při ruce vhodné přípravky, pomůže i to, co máte běžně v domácnosti. Jak kovy vyčistit a vrátit jim zašlou slávu?

Přečtěte si také

Vinted poprvé dosáhl zisku. Oblíbená platforma nabírá na síle, konkurence se jí snaží vyrovnat

Stříbro v perfektním lesku

Jak vyčistit stříbrné šperky či příbory, aby byly zase jako nové? Kromě speciálních přípravků, které jsou určeny na čištění stříbrných kousků, se bude hodit znát jednoduchou babskou radu – lesknout se budou, pokud je opláchnete vodou z vařených brambor.

Pokud však potřebujete stříbro zbavit nečistot, vložte jej do horké vody s hliníkovou lžicí. Trik zbaví stříbro zašlých nečistot a flíčků, na závěr stačí důkladně přeleštit. Hotovo!

Co s mosazí a mědí?

Dalšími moderními kovy jsou mosaz a měď. Máte doma měděné nádobí? Pak vsaďte na čistič v podobě kašičky z octa, soli a mouky. Stačí 2 lžíce soli, šálek octa a lžíce hladké mouky. Směs nechte na předmětu působit 30 minut, následně omyjte přípravkem na nádobí tak, jak jste zvyklí. Pokud na závěr chcete docílit ještě perfektního lesku, přeleštěte mosazné a měděné kusy hadříkem s kapkou oleje – nestačíte se divit!

Starožitné cínové nádobí

Našli jste doma cínové nádobí nebo dekorační předměty? I ty hravě vyčistíte. Pomůže svařené horké pivo a hadřík, kterým jemně přejedete po nádobí. Poté stačí jen vysušit a je hotovo.

Účinný je i čisticí obklad z kysaného zelí. Zelí můžete nanést na povrch nádobí či předmětu. Po deseti minutách smyjte zelí a zbytky nálevu jarovou vodou a osušte jemnou utěrkou. Podle některých skvěle funguje také hadřík z mikrovlákna namočený ve vodě z vařených vajec.

Tip: Jak udržovat kovové předměty dlouho krásné? Pořiďte si speciální leštidlo na kovy – seženete jej v každém hobby marketu nebo drogerii. Sledujte akční letáky svých oblíbených obchodů na Kupi.cz, aby vám neušla ta správná akce.

Canva

Čištění bronzových předmětů

Také bronz si zaslouží opečovat, aby si zachoval svůj lesk. Bronzové šperky a předměty můžete opatrně potřít kávovou sedlinou, která vám zůstane po šálku odpolední kávy. Nechte ji působit 5 minut, následně ještě lógrem předmět důkladně přetřete. Poté stačí zbytky kávy opláchnout a doleštit pomocí octu.

Slitinu mědi a cínu dobře vyčistí také zubní pasta. Když si na pomoc přizvete ještě kartáček s měkkým chlupem, bude předmět z bronzu jako nový. Prostě jej očistěte zubní pastou, a nakonec důkladně opláchněte a vysušte.

Krásné i elegantní zlato

To nejlepší nakonec: zlato. Ušlechtilý kov někdy černá nebo matní. Jestliže jej chcete vyčistit, můžete vytvořit pastu ze lžíce vody a lžíce jedlé sody. Přípravkem přejeďte předmět a pomocí hadříku ho zbavte nečistot. Na závěr čištění jej opláchněte vodou a vysušte dalším suchým, jemným hadříkem.

Tip: Pozor si dejte na čištění kousků s dalšími kovovými součástmi nebo drahými kameny. Pokud si nejste jistí nebo neseženete vhodný přípravek, vložte své oblíbené šperky a předměty do rukou odborníků – tak předejdete možnému poškození.