Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hurá na kempování! Znáte 5 moderních vychytávek, které posunou vaše táboření na novou úroveň?

Canva

Zatímco někdo má rád dobrodružné táboření pod širým nebe, jiný dává přednost pohodlnému kempování s moderní výbavou. Na trhu dnes najdeme opravdu široký výběr nejrůznějších vymožeností, díky kterým vám na výletě nebude nic chybět.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Nafukovací karimatka pro maximální pohodlí

Nahraďte klasické pěnové karimatky, ze kterých akorát bolí záda, opravdovým pohodlím. S nafukovací karimatkou si při kempování po posteli stýskat nebudete. Svou komfortní, několikacentimetrovou tloušťkou zajistí nerušený a pohodlný spánek i na tvrdé a chladné zemi.

Tyto karimatky se rozlišují na dva druhy – nafukovací a samonafukovací karimatky. Jejich výhodou je skladnost a nízká hmotnost. U nafukovací karimatky je však třeba počítat s tím, že vám její foukání pár minut zabere.

Se samonafukovací karimatkou budete bez práce. Stačí odklopit ventil a do karimatky začne okamžitě vnikat vzduch a za pár minut je plně nafouklá. Otevřete-li ventil a na karimatku několikrát zatlačíte, vzduch naopak vyfouknete.

Canva

Solární nabíječka, se kterou nedojte šťáva

Pro případ, že nebudete mít zaručený přístup k elektřině, se určitě hodí přenosná solární nabíječka. S tou si díky USB portům můžete kdykoliv nabít svůj telefon, foťák, GPS navigaci a s výkonnějším kouskem i tablet nebo notebook. Solární nabíječky jsou malé a lehké, takže vám na cestách nebudou překážet.

Solární nabíječky se vyrábí ve 2 variantách:

  • Solární nabíječky na přímé nabíjení – jedná se o solární článek větší velikosti, který má obrovský výkon nabíjení, takže s ním nabijete i notebook. Nedisponuje ale možností uložit energii na později a nabíjí se pouze ze slunce – plné nabití trvá zpravidla půl dne.
  • Solární nabíječky s integrovaným akumulátorem – tento typ je podobný klasickým powerbankám. Dobíjet je můžete jak ze slunce, tak i ze sítě. Nabíjí sice pomaleji, zato umožňují energii uskladnit. Hodí se spíše na menší elektroniku a jejich cena bývá zpravidla nižší než u solárních článků.

Cenu solárních nabíječek určuje především typ a také výše jejich výkonu, který se nejčastěji pohybuje od 2 do 20 W. Nenáročným uživatelům budou stačit produkty do 2 000 Kč.

Doporučujeme například SILVERCREST skládací solární nabíječka 15 W, kterou na lidl-shop.cz pořídíte za 1 199 Kč. Na alza.cz zase najdete ChoeTech Foldable Solar Charger 22W Black za 1 979 Kč.

Canva

Kempingové svítilny

Klasické baterky, které svítí pouze jedním směrem, a navíc je musíte ideálně držet, nejsou příliš praktické. Svítilny položíte nebo zavěsíte a krásně vám osvětlí i větší prostor.

Široký výběr svítilen na kempování v různých cenových kategoriích najdete na decathlon.cz. Mezi oblíbené patří například Turistická svítilna BL 100 QUECHUA, kterou zde koupíte za 249 Kč. Nebo závěsná kempingová lucerna s Cree LED diodou Varta Outdoor Sports L10, kterou na hervis.cz mají za 399 Kč.

Kompaktní kempingové vařiče

Pokud rádi táboříte mimo civilizaci, určitě se neobejdete bez vařiče a outdoorového nádobí. Možnost uvařit si něco vlastního oceníte ale i při stanování v kempu – i kdyby se mělo jednat jen o horkou vodu na čaj.

Plynové a benzínové vařiče

Nejoblíbenější jsou u nás plynové vařiče, které se namontují na kartuši naplněnou směsí propanu a butanu. Jejich hlavní výhodou je snadné ovládání a skladnost. Hůře vzdorují větru, ale při klasickém kempování si s nimi určitě vystačíte.

Pokud však patříte mezi dobrodruhy a vyrážíte například na táboření do hor, zvolte raději spolehlivé benzínové vařiče. Ty jsou sice dražší, zato fungují při jakékoliv teplotě a nadmořské výšce.

Tip: O něco dražší, zato spolehlivější je kompaktní souprava na vaření Jetboil Flash. Má velmi nízkou spotřebu plynu a funguje i v horších povětrnostních podmínkách. Litr vody uvaří do 2 minut a ukáže, kdy je teplota uvnitř nádoby na bodu varu. Seženete ji na internetu od 2 599 Kč.

Filtrovací láhev a tablety

V případě, že se chystáte kempovat mimo kempy, měli byste být připraveni na to, že nebudete mít přístup k pitné vodě. Můžete si sice vodu z přírody převařovat, ale máme pro vás mnohem jednodušší řešení.

S filtrovací lahví naberete vodu z řeky, zapumpujete a okamžitě pijete s vědomím, že všechny mikrobakterie zůstaly ve filtru. Doporučujeme například Lifestraw Play Lime (300 ml), kterou v prodejnách Electro World pořídíte za 1 299 Kč.

Dalším možným řešením jsou filtrovací tablety. Ty se v daném poměru přidají do láhve s vodou a ta je pak po 30–90 minutách zdravotně nezávadná. Nahradí filtrovací lahev, ale musíte počítat s tím, že neodstraní zrnka hlíny a podobné nečistoty, takže je lepší vodu nabírat přes kus látky.