Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Došly vám nápady? Vyzkoušejte 6 jednoduchých tipů na to, co dělat s dětmi doma a čím je zabavit

Canva

Obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj, kuchyně. A to je vše. Sem tam se vyvětrat na procházce po obci, ale čím méně, tím lépe. Jak zabavit děti, když s nimi musíte být doma? Do jakých aktivit mimo učení se společně pustit, abyste trávili čas v omezeném domácím prostoru smysluplně, zábavně a vyhnuli se ponorkové nemoci? Máme pro vás hned 6 tipů.

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

1. Upečte si něco dobrého a zdravého

Dělání, dělání, všechny smutky zahání. Ideální aktivitou, která zabaví mladší i starší děti, je společné pečení. Starším klidně svěřte pečení o samotě, s mladšími z něj udělejte hru – svěřte jim třeba roli vrchního přidavače surovin, míchače nebo ochutnavače.

Připravit společnými silami můžete domácí kváskový chleba, rohlíky nebo croissant. A pokud vás více láká sladké, zkuste třeba recept na cuketový perník nebo čokoládovou roládu.

2. Předčítejte si navzájem z oblíbené knížky

Knihovny jsou teď zavřené, ale to vůbec nevadí – prostředí jako v knihovně si lze vytvořit i doma. Využijte společný čas užitečně a předčítejte si s dětmi navzájem jako na veřejném čtení s oblíbeným autorem. Uvidíte, že to bude zábava.

Flowers & Dinosaurs University

Pokud si nejste jistí výběrem knih a zároveň byste vhodnou literaturou své potomky rozvíjeli, dejte na pečlivý výběr profesionálů. Přihlaste se do Flowers & Dinosaurs University, odkud vám každý měsíc pošlou 2 knihy, které osobnost vašeho dítka budou rozvíjet tak, aby se v budoucnu neztratilo. Kromě nápaditého a nenásilného vzdělání dostanete i smysluplnou, zábavnou a skvělou příležitost být spolu.

Vsaďte na Ferdu a jeho mouchy

Pokud si lámete hlavu s tím, jaké pocity vaše dítě zrovna prožívá, když téměř nemůže ven, hrát si s kamarády, ba se nesmí ani vidět s prarodiči nebo třeba s druhým z rodičů, zapojte Žabáka Ferdu! Ferda je Emušák – hračka na rozvoj emoční inteligence u dětí.

  • K plyšovému Ferdovi je i kniha, ze které si můžete společně číst pohádky podle nálady a podle toho, jakou emoci chcete dítěti přiblížit nebo podle toho, s jakým problémem se aktuálně potýká.
  • A pro děti a rodiče, kteří si rádi aktivně hrají, jsou v knize připraveny aktivity, hraní rolí či scénky, ve kterých si nacvičí zvládání konkrétních emocí v bezpečném prostředí. Ferdu i ostatní Emušáky nabízí například Hračky vzdělávačky.
Canva

3. Společně si zacvičte

Na sportoviště se teď nedostanete, v době internetu to ale nemusí být překážka v aktivním pohybu. Na YouTube najdete například stovky videí s lekcemi jógy zdarma. Hledejte ty určené pro děti, strečink nebo jiné rodinné cvičení. Do vyhledávání zadejte např. „family fun cardio workout“.

4. Zahrajte si společenskou hru a zazpívejte karaoke

Společenské hry nejsou jen Člověče, nezlob se. Existují desítky her pro nejmenší děti, teenagery i dospělé. Mezi ty oblíbené patří například Dixit, Krycí jména, Párty Alias, Dobble, Activity nebo třeba klasické Monopoly. Můžete společně stavět i 3D puzzle v rozmanitých podobách – od dinosaurů, přes hrady a zámky až po pirátské lodě. A parádní zábava bude i zkusit si zazpívat společně karaoke.

5. Vyžeňte ze skříně ven všechny kostlivce

Právě teď je ideální čas věnovat se všemu, co jste v domácnosti s dětmi odkládali. Chcete už dlouho protřídit jejich šatník nebo hračky? Udělejte to společně. Neobnošené věci a zánovní hračky nechávejte stranou pro charitu, zazimujte zimní kabáty a boty, na které je teď už příliš teplo.

Anebo třeba konečně dětem pověste do pokoje poličky. Přesaďte pokojovky, utřete jim z listů prach, nechtě děti, ať si vypěstují na parapetu svoje vlastní sazeničky, ať už zeleniny nebo okrasné květiny. Možností je spousta.

Canva

6. Volejte si s prarodiči

Navštěvovat bychom se v tuto chvíli s prarodiči neměli, to však neznamená, že bychom na ně měli na několik týdnů zapomenout. Můžete dát dětem bojový úkol, aby jim každý den volaly – a to ideálně i formou videohovorů, které jim pomůžete zprovoznit. Obdobnou pomoc pak klidně nabídněte i starším sousedům nebo seniorům, o kterých víte, že si rádi po telefonu povykládají, ale teď nemají možnost dostat se mezi lidi. I malý dobrý skutek je lepší než žádný.