Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Čistý vzduch v domácnosti? Tyto rostliny pročistí a osvěží domácí klima

Followtheflow / Shutterstock.com

Krásky, které doslova rozzáří každý interiér. Nejen svým přirozeným svěžím vzhledem, ale také uměním čistit vzduch. Svěží klima v domácnosti totiž dokážou zajistit tyto zelené květiny: pokojové rostliny, které účinně pročistí ovzduší v místnosti.

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Pokojové rostliny jsou nejen okouzlující ozdobou interiéru – tento líbivý kousek přírody toho dokáže mnohem více. Zelené květiny zvlhčují vzduch a eliminují některé škodlivé látky z ovzduší. Které druhy si pořídit do domácnosti?

Jedinečný lopatkovec

Je nenáročný, a přitom udělá velkou parádu. Lopatkovec účinně čistí ovzduší, a hodí se dokonce i do ložnice. Má rád vlhkost, takže se mu můžete odměnit pravidelným rosením. A kde mu to sluší nejvíce? Kdekoli. Doplňte jej vhodným obalem na květináč a získáte zajímavý estetický detail interiéru.

Doplňte svou domácnost o zdravou a chutnou zeleň

Známý tchýnin jazyk

Oblíbená rostlina, která snese i přímé slunce. Když tchýnin jazyk nepřelijete a budete jej jednou za dva týdny s láskou zalévat, stane se vděčnou a efektivní ozdobou s vlastností, která vás jistě potěší – z ovzduší totiž odfiltruje toxiny, jako je například formaldehyd, trichlorethylen či benzen.

Svěží zelenec

Mezi přírodní čističky vzduchu patří také krásný zelenec. Tato pokojovka vyniká schopností odstranit z ovzduší formaldehyd. Veselý střapatec se hodí také do vertikální zahrádky.

Tip: Máte-li kolem sebe rádi zeleň, objevte krásné kokedamy. Závěsné pokojovky jsou pěstovány podle japonské tradice namísto v květináči v okrasném valu. V závěsu perfektně ozvláštní každou místnost.

LightField Studios / Shutterstock.com

Klasika? Aloe vera

V jakékoli místnosti stojí za to mít klasiku jménem aloe vera. Zdravá aloe je nenáročná na pěstování a díky uvolňování kyslíku v noci je opět tou pravou volbou pro umístění do ložnice. Její šťáva je navíc hojivým lektvarem a pomocníkem například při popáleninách. A co vy, máte ji doma?

Máte doma k nevydržení?

Popínavý břečťan

Tak tohle je opravdový machr – dokáže totiž ze vzduchu odstranit až 94 procent nečistot. Obzvlášť jej tudíž ocení alergici, ale i ostatní. Svým vzhledem navíc dokáže vykouzlit zajímavé dojmy – dovolte mu plazení například po nábytku či větvičkách a z dekorativní rostlinky se stane i zajímavý doplněk interiéru.

Krásný benjamínek

Fíkus benjamin neboli fíkovník drobnolistý má nesmírné kouzlo – vypadá jako drobný stromek. Má rád dobré světlo a nesnáší stěhování, pokud mu však najdete dobré umístění, postará se o čisté klima. Zbavuje vzduch benzenu, formaldehydu i trichlorethylenu. A jak ho potěšit? Pravidelně jej kropte, protože má rád vlhkost.

Střapatý ledviník

Dokonale se hodí do závěsu, stačí najít vhodný květináč. Ledviník patří mezi skvělé pomocníky, kteří zajistí zdravé a čisté domácí klima – zbaví atmosféru domova formaldehydu a xylenu. A kam s ním? Dopřejte mu příjemné chladné místo s dostatkem vlhkosti a poroste jako divý.

Tip: Chcete-li doma docílit 100% zdravého ovzduší, pořiďte ke krásným rostlinám také čističku vzduchu, která dovede dočistit ovzduší od prachu, pylu i nečistot. Prohlédněte si letáky Datart, Electro World, Okay či Planeo Elektro na Kupi a vyberte si tu pravou!