Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nový IKEA katalog 2022 nebude! Švédský výrobce nábytku reaguje na nezájem lidí o tištěnou verzi

IKEA

IKEA po 70 letech nevydá svůj tištěný katalog. Reaguje tím na masivní přesun lidí na internet. Miliony výtisků, které byly vydávány v 69 různých verzích, 32 jazycích a na více než 50 trzích, jsou tak minulostí. A to by nebyla IKEA, aby se s katalogem nerozloučila ve velkém stylu: Během příštího podzimu plánuje vydat knihu plnou inspirace a znalostí, jak si zařídit domácnost. Zakoupit si ji bude možné v obchodních domech IKEA.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Úplně první katalog IKEA 

Úplně první vydání katalogu IKEA bylo v roce 1951. Na obálku švédský výrobce nábytku nechal vyfotit ikonické křeslo MK Wing. Tehdejší náklad byl 285 000 výtisků a distribuce probíhala pouze v jižním Švédsku. Během následujících 70 let se z katalogu stala jedna z nejočekávanějších každoročních publikací. Rekordních 200 milionů výtisků rozdala IKEA do domácností v roce 2016. Letos, kvůli digitalizaci a nezájmu lidí o listování papírovou verzí, jich vyjelo z tiskařské linky už jen 40 milionů. Včera, po sedmdesáti letech od vydání prvního výtisku, oznámil nábytkářský gigant, že s tiskem legendárního katalogu končí úplně. 

Víte, že: Na celém světě teď IKEA provozuje přes 430 poboček, které ročně navštíví zhruba miliarda zákazníků? 

Byl to emocionální, ale racionální krok

Výkonný ředitel Inter IKEA Systems Konrad Grüss v tiskovém prohlášení vysvětluje, proč zájem o tištěný magazín upadal: „Již sedmdesát let je náš katalog jedním z nejikoničtějších produktů, který inspiroval miliardy lidí po celém světě. V posledních letech klesal počet výtisků, ale také jsme pozorovali, že lidé mnohem více využívají náš web, aplikace a sociální média. Katalog ztrácel na důležitosti,“ uvedl Grüss.

Ušetřené peníze za náklady spojené s tiskem a distribucí chce firma investovat do online prostředí a ještě více digitalizovat. 

IKEA

IKEA v Česku

Svou první pobočku v České republice otevřela firma v roce 1991. V současnosti zde IKEA provozuje celkem 3 obchodní domy – v Praze, Brně a Ostravě a také několik výdejních míst, kam si se službou Klikni a vyzvedni můžete zboží nechat zaslat. Otevírací doba IKEA domů je pondělí–neděle 9.00–21.00 hodin. Na stránkách Kupi.cz je k dispozici také aktuální elektronická verze katalogu IKEA