Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co se stane s vaším tělem, když skončíte s pitím alkoholu?

KomootP / Shutterstock.com

Alkohol má negativní vliv na fyzickou i psychickou stránku člověka. Funguje totiž podobně jako některé drogy: navozuje pocity euforie, současně odstraňuje úzkosti i zábrany, dává nám falešný pocit sebevědomí a jistoty. Budete se divit, co všechno se stane s naším tělem, když ho přestaneme pít.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Jak alkohol ovlivňuje zdraví?

Dlouhodobá vysoká konzumace alkoholu vede k poškození jater, srdce, mozku, nervů, přispívá ke vzniku různých druhů rakoviny, nevratnému poškození mentálních funkcí, zvyšuje riziko deprese, panického strachu a úzkosti či různých obsesí.

Bezpečné limity spotřeby alkoholu

Denní limit spotřeby alkoholu je u mužů stanoven na dvě až čtyři jednotky, u žen pak na jednu až tři. Jedné jednotce odpovídá jeden panák tvrdého alkoholu, jeden decilitr vína či malé světlé 10° pivo. Pokud za den vypijete více než pět jednotek, už si zahráváte se zdravím. Panák vodky má 100 kcal, 1,5 deci bílého vína má 105 kcal. V 0,5 litru piva je 200 kcal, což odpovídá například koblize s marmeládou.

Motortion Films / Shutterstock.com

Co se stane, když přestanete pít alkohol?

1. Budete lépe spát

Po alkoholu možná rychle usnete, avšak dle výzkumů nejprve dojde k navození útlumu, výrazné svalové relaxaci, křečím a zatuhnutí svalů. Spánek bude následně lehký a budete se během noci budit. Alkohol působí i močopudně, což taktéž může spánek narušovat.

V důsledku jste pak unavení, dehydratovaní, bolí vás hlava a svaly. Vznikají chronické spánkové poruchy, únavový syndrom, výkyvy nálad a problémy s pamětí. Pokud ho přestanete pít, možná budete déle usínat, ale vstanete odpočatí, bystří, s lepší náladou a vyšší koncentrací.

2. Budete se lépe soustředit a myslet

Alkohol je nervový jed, který mění chemickou rovnováhu mozku a ničí mozkové buňky. Při abstinenci se mozek začne regenerovat.

3. Budete mít menší hlad

Alkohol zvyšuje apetit a vede k přejídání. I malá dávka zvyšuje chuť k jídlu, působí na centra v mozku a ovlivňuje hormony jako inzulin, ghrelin a leptin. Má velké množství energie v podobě prázdných kalorií, ukládá tuk v těle i v játrech a vede ke vzniku chronického zánětu a cirhózy, stejně jako obezity, aterosklerózy a infarktu myokardu.

4. Vaše hladina cukru se znormalizuje

Negativní důsledek po vynechání alkoholu je chuť na sladké, při jehož konzumaci se v mozku uvolní dopamin stejně jako po požití drog. Dopamin uvolňuje, uklidňuje a navozuje euforické stavy – proto je třeba dát si na zvýšenou konzumaci sladkých pokrmů a nápojů pozor. Když tělo zpracovává alkohol, je schopnost tvorby glukózy omezena a přestává se udržovat normální hladina cukru v krvi.

Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

5. Začnete hubnout

Konzumace alkoholu zvyšuje denní příjem kalorií, a to především u koktejlů, které obsahují i hodně cukru a zvyšují váhu. Prázdné kalorie nemají pro tělo žádnou výživovou hodnotu a přispívají k tloustnutí.

6. Pleť se vyčistí a získá jiskru

Alkohol vysouší pokožku a působí močopudně. Už pár dní po jeho vysazení bude vaše pleť hydratovaná, nebudou se objevovat zarudnutí, ekzémy ani lupy.

Zoomstudio / Shutterstock.com

7. Klesne u vás riziko vzniku rakoviny

Pití alkoholu způsobuje zvýšené riziko rakoviny ústní dutiny a jazyka, hltanu, hrtanu a jícnu, ale také jater, prsu, slinivky břišní či tlustého střeva nebo konečníku. Na druhou stranu může jeho umírněná konzumace podle studií snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

8. Zlepší se váš zdravotní stav

Dojde k poklesu jaterního tuku, zlepší se váš imunitní systém a budete plodnější. U mužů vymizí potíže s erekcí.

Zdroj: healthline.com, webmd.com