Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

NatalyaBond / Shutterstock.com

Nová studie z Belgie ukázala, že papírová brčka, která jsou považována za lepší pro přírodu než plastová, mohou být škodlivá pro zdraví a ne tak ekologická. V roce 2023 vědci zjistili, že papírová brčka často obsahují chemikálie zvané PFAS, které jsou odolné vůči vodě, ale škodí zdraví i přírodě. I když se brčka používají jen občas, mohou být nebezpečná. Studie radí používat raději brčka z nerezové oceli nebo se vyhýbat používání brček úplně.

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Papírová brčka nemusí být vždy bezpečná

Podle studie belgických vědců z roku 2023 brčka často obsahují nebezpečné chemikálie známé jako PFAS (perfluorované a polyfluorované látky), které se běžně používají pro své vodě odolné vlastnosti. Tyto chemikálie mohou přecházet do nápojů a následně do lidského těla, kde působí jako toxiny. PFAS jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, včetně rakoviny, oslabení imunitního systému, hormonálních nerovnováh a neplodnosti. Jsou také známé jako „věčné chemikálie“ kvůli své schopnosti nerozkládat se v přírodě ani v těle.

Nejlepší jsou brčka z nerezové oceli

Belgické zkoumání zjistilo PFAS téměř ve všech testovaných typech brček, včetně papírových, bambusových, skleněných i plastových. Nejvíce kontaminované byly produkty z rostlinných materiálů, jako je papír a bambus, což je činí navíc biologicky nerozložitelnými. Jediná brčka, která nebyla zjištěna jako kontaminovaná, byla ta vyrobená z nerezové oceli.

mama_mia / Shutterstock.com

Zákaz jednorázových plastových produktů v České republice

Od 1. října 2022 platí zákaz prodeje i výroby jednorázového plastového nádobí a týká se předmětů, jako jsou plastová brčka, příbory, talíře, nápojové míchátka a polystyrenové obaly na potraviny a nápoje. Cílem tohoto opatření je snížit množství plastového odpadu a jeho negativní dopady na životní prostředí. Tento krok je součástí širších evropských regulací, které reagují na rostoucí problémy spojené s plastovým znečištěním.

Zdroj: Taylor & Francis Online, Kupi