Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Oblíbené jarní závitky z asijských restaurací jsou populární na celém světě. Jde o jednoduché jídlo, které tvoří masová směs, zabalená v rýžovém papíru. Existují nejrůznější variace na masové náplně, které si každý stát upravil podle sebe. My jsme vybrali „českou“ verzi jarních závitků, ve které se míchají asijské ingredience s těmi českými. Ale chuť je fantastická. Tak pojďme na ně!

Přečtěte si také

Jak vybavit malého cyklistu: Průvodce výběrem bezpečného kola a helmy pro děti

Odkud pochází jarní závitky?

Jarní závitky jsou oblíbeným jídlem asijské kuchyně. Pocházejí pravděpodobně z Číny, kde se objevily už ve 3. století. Jejich původní podoba i chuť byla jiná než dnes. Připomínaly palačinku a byly sezonním jídlem, které lidé připravovali na jaře. Z Číny se závitky rozšířily do dalších asijských států. Původní čínské závitky byly plněné směsí zelí a jarní zeleniny. Číňané je považovali za symbol bohatství a prosperity. Na to odkazovala i zlatavá barva závitků po usmažení – v očích Číňanů představovaly rolky zlaté cihly.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Thajská polévka Tom Yum
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Thajská polévka Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum patří mezi pikantnější kyselé polévky. Jde o kombinaci vývaru s krevetami, houbami a řadou nejrůznějších bylinek. Jestliže rádi zkoušíte nové, nevšední chutě, bude tato polévka pro vás to pravé.

Thajská polévka Tom Yum

Populární jídlo na celém světě

Z jarních závitků se postupem času stalo populární jídlo, které najdete v asijských restauracích po celém světe. Zajímavé je, že v každé zemi mají závitky trochu jiné složení. Každý stát si přizpůsobil náplň závitků tak, aby dobře zapadly do místní národní kuchyně.

mnimage / Shutterstock.com

Recept na smažené jarní závitky

Už víme, odkud jarní závitky pocházejí a že variace známého pokrmu nejsou na škodu. Sliny se nám pomalu sbíhají a je nejvyšší čas pustit se do přípravy. Jak na to? Každý správný recept začíná výčtem potřebných surovin.

Ingredience na 10 porcí

  • 100 g mletého vepřového masa
  • 100 g krevet (syrové, nadrobno nakrájené)
  • 10 g hub shiitake (sušené houby, namočené v horké vodě a nakrájené na kousky)
  • 10 g houby Jidášovo ucho (sušené, namočené ve vodě a nakrájené na malé kousy)
  • 50 g strouhané kedlubny
  • 50 g nastrouhané mrkve
  • 25 g skleněných nudlí (namočené ve vodě na cca 10 minut)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 200 g naklíčených mungo fazolí
  • 10 ks rýžového papíru
  • sůl a pepř
  • pivo k namáčení rýžového papíru

Jak postupovat?

  1. Smíchejte v míse mleté vepřové maso a krevety. Ochuťte solí, pepřem a rybí omáčkou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, nastrouhanou zeleninu, houby a skleněné nudle. Promíchejte a nechte směs 10 minut odležet.
  2. Rýžový papír změkčete navlhčeným hadříkem, namočeným v pivu. Lžící naberte masovou náplň, položte ji na okraj papíru a zamotejte – okraje přeložte dovnitř a pevně zarolujte.
  3. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na něm dozlatova jarní závitky. Podávejte samostatně nebo s nudlemi.

Zdroj: Kupi