Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak vyčistit zašlé sklenice? S těmito tipy odstraníte skvrny i film z myčky

Daniel Krason / Shutterstock.com

Sklo je krásné a odolné, ale pokud jde o čištění, vyžaduje náročnější péči. Usazený prach a mastnota totiž časem způsobují nevzhledné skvrny a ani čerstvě umyté sklenice mnohdy nemají zrovna zářivý lesk. V myčce tomu napomáhá leštidlo, ale ani to není stoprocentní a s filmem si mnohdy neporadí. Jaké čisticí přípravky zvolit podle typu skla? A pomůžou i domácí prostředky jako ocet nebo jedlá soda?

Přečtěte si také

Májová brynza je nejlahodnější. Pochutnejte si na ní právě teď!

Jak nejlépe vyčistit sklenice?

Opláchnutí pod tekoucí vodou většinou skleničkám nestačí. Pokud preferujete ruční mytí, přidejte do dřezu kromě saponátu také ocet, který odstraňuje nečistoty a zároveň má lešticí a dezinfekční účinek. V této fázi vám poslouží klasická houbička na nádobí.

Pro otření ale používejte speciální mikroutěrku, která nepouští vlákna a nedělá šmouhy. Vaše skleničky tak budou zase krásně čisté a zářivé.

Čemu se naopak vyhnout?

Na žádné skleněné nádobí byste určitě neměli používat abrazivní prostředky, které by je mohly poškrábat. Kromě toho se ale vyvarujte i příliš horké vody, aby sklo nepopraskalo. Obzvlášť náchylné jsou k tomu flétny na šampaňské a skleničky na víno, protože jejich tenkým stěnám teplotní šoky zkrátka nesvědčí.

Olena Chukhil / Shutterstock.com

Jak se zbavit matného filmu na skle?

Každý, kdo myje nádobí v myčce, jistě zná nevzhledný matný a často i zašedlý film, který se na skle tvoří. Naštěstí není zdravotně závadný, ale na kráse skleničkám rozhodně nepřidá. Jeho příčinou je tvrdá voda s vyšším množstvím vápníku a hořčíku. Právě tyto minerální látky se na skle usazují, a tak povlak vzniká. Předejít se mu dá jen pomocí změkčovače vody, který funguje jako filtr těchto nečistot. Je ale poměrně nákladný a jeho cena se pohybuje v tisících, spíše i v desetitisících korun. Zvažte tedy, jestli ho nutně potřebujete, nebo pro vás bude jednodušší sklenice po vyndání z myčky vždy přeleštit.

Velmi účinná je na matný film kombinace octa a jedlé sody. Stačí je smíchat v poměru 1 : 1, aby vznikla jemná kaše. Tu na sklenice naneste a nechte působit zhruba pět minut. Potom je už jenom důkladně opláchněte a otřete mikrohadříkem do sucha. Další možností je zmiňovaná vodní lázeň s kyselou přísadou, ať už to bude ocet, kyselina citrónová, nebo kypřicí prášek.

Jak čistit broušené sklo?

Speciální údržbu vyžaduje broušené sklo. Vždy ho myjte ručně, ve vlažné vodě, s šetrným čisticím přípravkem. A pokud bude potřeba odstranit z výbrusů nečistoty, určitě to nedělejte drsnou stranou houbičky nebo abrazivním prostředkem. Mnohem lépe poslouží jemný kartáček na zuby. Pak už je stačí jen opláchnout a nechat okapat dnem vzhůru a nakonec opět použijte mikroutěrku s jemnými vlákny.

Zdroj: Kupi.cz, ceskestavby.cz