Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Aby vám netekla káva ani nervy. Na který druh termosky se vždy můžete spolehnout?

Canva

Vylitý čaj nebo káva v tašce patří k věcem, které stoprocentně dokážou pokazit den. Pokud se vám to už někdy stalo, pak víte, jak obtížné je napravovat škody i najít takovou termosku, na kterou je skutečně spolehnutí. Podívali jsme se na to, jaké druhy termosek si můžete pořídit, i na to, které jsou podle nezávislých testů nejlepší.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Při výběru termosky byste měli v první řadě sledovat, o jaký typ se jedná. Jsou mezi nimi totiž zásadní rozdíly.

Cestovní termosky

Cestovní nebo turistické termosky mají uvnitř vložku z nerezové oceli, díky které jsou více odolné vůči nárazům. Většinou mívají buď tzv. klikací nebo šroubovací uzávěr a jejich objem se zpravidla pohybuje mezi 0,5 l až 1 l.

Jsou konstruovány tak, aby se pohodlně držely a přenášely.

Připravte dětem čaj do školy

Stolní termosky

Tento typ je vhodný do kanceláře, domů nebo na chalupu. Stolní termosky mají robustnější tvar, často i širší dno kvůli větší stabilitě a také objemově bývají větší. Často mívají nalévací mechanismus vyřešený pumpičkou, která umožňuje dolévat horký nápoj bez nutnosti s termoskou samotnou manipulovat.

Je však nutné počítat s tím, že většina z nich má uvnitř skleněnou vložku, takže jsou křehčí. Nejsou proto vhodné na časté převážení. Také o něco hůře těsní a méně izolují teplotu (tzn. dokáží vám udržet nápoj teplý po celou pracovní dobu, nicméně již ne po celý den na cestách).

Canva

Termohrnky

Poslední skupinou jsou termohrnky. Velikostně bývají menší a jsou určené spíše na nošení v ruce, postavení na stůl či umístění do držáku na kelímky v autě. Z hlediska funkčnosti totiž mají nejsnáze přístupný uzávěr, aby mohly během běžného denního provozu nahrazovat klasický hrnek nebo kelímek. Proto lze u nich logicky předpokládat menší schopnost dokonale těsnit.

Čím dál více lidí je také využívá jako ekologickou alternativu k jednorázovým kelímkům v kavárnách nebo fast foodech.

Díky tomuto trendu proto na trhu můžete vybírat z opravdu široké nabídky. Při výběru se orientujte nejen podle vzhledu a objemu, ale také podle materiálu, ze kterého jsou termohrnky vyrobené.

  • Nerezové – Jsou odolnější, udrží nápoje nejdéle teplé (některé až 20 hodin) a většina z nich také stoprocentně těsní.
  • Skleněné – Nejsou příliš vhodné k přenášení, nápoje udrží teplé maximálně pár hodin. Pro snadnější manipulaci bývají opatřeny silikonovými či korkovými díly.
  • Porcelánové – Obdobně jako skleněné bývají spíše křehkou designovou záležitostí vhodnou do kanceláře nebo domů. Nasazovací víčko s otvorem bývá vyrobeno ze silikonu, nápoje udrží teplé či studené pouze pár hodin.
  • Plastové – Jejich výhodou je nižší pořizovací cena a oproti skleněným či porcelánovým i nižší hmotnost, nicméně i tak udrží teplotu nápojů jen pár hodin.
Canva

Které termosky jsou nejlepší?

Nejlépe hodnocenými nerezovými termoskami jsou podle serveru Heureka:

  • ERNESTO Termoska 0,5 l (vyjde vás na 129 Kč) – koupíte v supermarketu Lidl
  • Contigo West Loop 0,47 l (cena od 774 Kč)
  • Esbit VF1000ML 1 l (cena od 599 Kč)
Do termosky si připravte kávu nebo čaj

Náš tip: Termoplechovky

Na běžné využívání doporučujeme z vlastní zkušenosti termoplechovku s brčkem, která nápoje udrží až 12 hodin teplé a 6 hodin studené. K jejímu víčku je připevněné zmíněné brčko pro pohodlnější a praktičtější pití (nemusíte nic nalévat ani naklánět), což jistě ocení nejen děti.

A co je hlavní, díky silikonovému těsnění stoprocentně drží, takže ji můžete doslova hodit do jakékoliv kabelky, batohu nebo tašky.

Seženete ji v mnoha provedeních a kompaktních velikostech. Například v prodejnách s domácími potřebami Orion koupíte termoplechovku s objemem 0,5 l za cenu 259 Kč (v akční nabídce i za 199 Kč) nebo s objemem 0,7 l za 299 Kč. Můžete zde dokupovat také náhradní díly – brčka i víčka.