Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Oblíbený radler: Osvěžující letní pochoutka s překvapivou historií

oizostudio / Shutterstock.com

Radler, osvěžující kombinace piva a limonády, dokáže během horkých letních dnů uspokojit chuťové pohárky pivařů i těch, kteří pivu příliš neholdují. Zatímco někteří skalní příznivci zlatavého moku nad radlerem ohrnují nos a považují ho za znesvěcení kvalitního piva, jiní si ho rádi dopřejí jako příjemné osvěžení. Ale víte, jaká je skutečná historie tohoto oblíbeného nápoje?

Přečtěte si také

Zapomeňte na chemii: 10 přírodních triků, jak vyhnat hmyz z vašeho domova

Legendární zrod radleru v Německu

Nejznámější legenda o vzniku radleru se váže k Německu roku 1922. Franz Xaver Kugler, majitel výletní restaurace Kugler Alm, čelil nedostatku piva, a tak se rozhodl nastavit ho citronovou limonádou. Tak prý spatřil světlo světa nápoj zvaný Radlermaß, v překladu „cyklistická míra“. Německé slovo Radler totiž znamená cyklista.

Skutečný původ radleru však může sahat až o desetiletí dříve. Různé zmínky se objevují již na počátku 20. století, takže dohledat pravého vynálezce tohoto oblíbeného nápoje je dnes prakticky nemožné.

NatalyaBond / Shutterstock.com

Anglický bratříček radleru

Radler má i svou anglickou variantu známou jako shandy. Tento mix piva a limonády se údajně poprvé objevil na britských ostrovech už v 50. letech 19. století, tedy ještě před německým radlerem. Populární zámořská verze vycházela ze zázvorové limonády a nesla název shandygaff.

Od skromných začátků po široký výběr

Myšlenku vyrábět radler u nás jako první představila společnost Heineken v roce 2002. Radler si dokonce nechala zaregistrovat jako ochrannou známku, ovšem nakonec o ni musela vést soudní sporty.

Zpočátku český trh na radler příliš neslyšel a Heineken musel po třech letech výrobu ukončit pro nezájem zákazníků. S postupem času a stoupajícími teplotami si ale lidé k radleru našli cestu a dnes si můžeme vybírat z široké nabídky od velkých i malých pivovarů i privátních značek obchodních řetězců.

Svařené pivo
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené pivo

Svařené pivo vás překvapí svou chutí. Jde o ideální nápoj na zahřátí do mrazivých dnů a připravuje se podobně jako tradiční svařák z vína.

Svařené pivo
Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Éčka ano, či ne?

Jelikož neexistuje jednotná receptura na výrobu radleru, jeho složení i obsah alkoholu se u jednotlivých výrobců liší. Obvykle se však míra alkoholu pohybuje mezi 2–2,5 % a výše.

Na rozdíl od klasického piva, které obsahuje pouze vodu, ječný slad, chmel a chmelové produkty, je složení radleru komplexnější a nevyhne se ani přísadám známým jako „éčka“. Některá z nich, jako kyselina askorbová (vitamín C, E300) či karubin (E410), jsou zdraví prospěšná. Naopak jiná, například košenila (E120), mohou ve větším množství způsobit alergické reakce. V radleru je jich ale jen nepatrné množství, takže obavy nejsou na místě.

Vyrobte si vlastní radler bez éček

Pokud vám éčka v kupovaných radlerech vadí, můžete si snadno namíchat svůj vlastní. Stačí smíchat oblíbené pivo s limonádou nebo ovocnou šťávou v poměru, který vám vyhovuje. Pokud si nejste jistí, zkuste základní poměr 1:1. Získáte tak svěží letní nápoj přesně podle svých představ.

Zajímavé kombinace na vyzkoušení:

  • Pilsner Urquell + Kofola citronová – klasická kombinace, příjemně hořká a osvěžující
  • Gambrinus Originál 10° + Hanácká kyselka citron – svěží radler s jemnou chutí piva
  • Budějovický Budvar + Malinovka Fatra – netradiční ovocný radler pro ty, kteří mají rádi sladší nápoje

Zdroj: Kupi, Wine Searcher, Heineken