Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Kupi.cz

Oblíbený cheesecake je ideální volbou pro jakékoliv slavnostní příležitosti. Lahodný dort s náplní z krémového sýra v sušenkové krustě je populární po celém světě. K dokonalosti ho dovedli ve Spojených státech, kde se připravuje legendární New York cheesecake. My si dneska připravíme osvěžující variantu s borůvkami. Nám moc chutná. Tak jdeme péct!

Přečtěte si také

Májová brynza je nejlahodnější. Pochutnejte si na ní právě teď!

Cheesecake je starý víc než tisíc let

Historie cheesecaku sahá až do starověkého Řecka. Koláč ze sýra, medu a pšenice vznikl na řeckém ostrově Samos. Šlo pouze o nepečený dezert, na kterém si pochutnávali už sportovci na prvních starověkých olympijských hrách v roce 776 př. n. l.

Původní řecký koláč zdokonalili Římané, kteří při své expanzi zabrali i řecké území. Do sýrové směsi přidali rozšlehaná vejce, což byl první krok na cestě k modernímu cheesecaku. Od Římanů také pochází historicky první recept na předchůdce cheesecaku, je ze 3. století př. n. l.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečený cheesecake z Nutelly

Milujete Nutellu? Pak musíte tento recept vyzkoušet. Nepečený cheesecake z Nutelly je jednoduchý na přípravu a zcela určitě udělá radost dětem, kterým jeden kousek stačit nebude. Ideální jako dezert ke kávě nebo na pohoštění pro nečekané návštěvy.

Nepečený cheesecake z Nutelly
Cheesecake s meruňkovým šmakounem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Oblíbený koláč v Evropě i v zámoří

Díky Římanům a jejich expanzi se tvarohový koláč rozšířil na větší území Evropy. Oblíbený byl také v Anglii a odtud se díky anglickým kolonistům dostal do Ameriky.

Právě v Americe prošel cheesecake na začátku 20. století obrovským vývojem. K jeho přípravě se začal používat smetanový sýr. Vznikl ikonický newyorský cheesecake, který tvořila grahamová sušenka a krémová náplň ze smetanového sýra. Američané do svých dortů začali přidávat také různé ovoce.

Americký styl při přípravě cheesecaku byl tak populárním, že se v průběhu 20. století rozšířil i do Evropy.

NatashaPhoto / Shutterstock.com

Recept na borůvkový cheesecake

Ingredience na 8 porcí:

Korpus:

  • 185 g BeBe sušenek
  • 50 g másla

Krém:

  • 125 g jogurtu
  • 320 g mascarpone
  • hrst borůvek
  • 1 vejce
  • 100 ml medu
  • 1 lžička citronové kůry

Rozvar:

  • 100 g borůvek
  • 50 g cukru krystal

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 160 °C. Bebe sušenky rozdrtíme v míse (paličkou na maso nebo mojito), přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme do kompaktní hmoty. Tuto směs natlačíme rovnoměrně do koláčové formy a dáme péct asi na 10 minut do trouby.
  2. Připravíme si krém. Jogurt ušleháme společně s mascarpone, vajíčkem, nastrouhanou citronovou kůrou, borůvkami a medem. Vzniklou směs nalijeme na upečený korpus a pečeme dalších cca 75 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Jak nám chladne cheesecake, připravíme si borůvkový rozvar. Borůvky opláchneme a vložíme do hrnce společně s cukrem. Směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit na mírném stupni.
  4. Rozvar necháme vychladnout, propasírujeme, poté nalijeme na vychladlý cheesecake a rozetřeme.

Zdroje: Kupi, CNN