Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Socialistické retro dezerty: Sladké vzpomínky na rakvičky i punčové řezy

LuluSul / Shutterstock.com

Moderní dezerty jsou skvělé a často i méně kalorické, ale proč se občas nevrátit zpět k osvědčeným zákuskům. S nostalgií všichni vzpomínáme na rakvičky se šlehačkou, špičky nebo indiánky. Velmi oblíbené ale byly i řezy všeho všeho druhu, od punčových přes žloutkové až po míša řezy, které se často připravovaly i doma a spousta lidí na ně nedá dopustit dodnes. Dají se totiž upéct jednoduše na plechu a skvěle chutnají nejen ke kávě.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Likérové špičky

Koňakové neboli také likérové špičky naopak i dnes nabízí většina klasických cukráren. A moderní kavárny je mnohdy přetváří do netradičních tvarů nebo je různě odlehčují a servírují v kelímku či skleničce. Skvělé dělají třeba v Ovocném světozoru nebo v Café Café.

Jejich základ ale zůstává stále stejný a vychází z osvědčené receptury plné vaječného likéru, holandského kakaa, pařížského krému a kvalitní čokolády na polevu.

Bezé roláda

Rolády byly v českých domácnostech odjakživa slavnostním dezertem, za minulého režimu vedly piškotové nebo bezé varianty s těstem, do kterého se přidávaly mleté ořechy. Měly tedy jemnější a méně sladkou chuť. Náplň byla velmi jednoduchá, stačilo vyšlehat smetanu s cukrem do tuhé šlehačky a přidat kávu. A nakonec se roláda ještě posypala, někdy jen cukrem, jindy kávou.

Jana Mackova / Shutterstock.com

Recept: Rakvičky se šlehačkou

V žádné cukrárně ani mléčném baru nechyběly v dobách minulých rakvičky. Svůj morbidní název získal tento dezert díky tvaru korpusu. Děti ani dospělé to ale neodradilo a všichni milovali jeho křehké žloutkové těsto i lahodnou neslazenou šlehačku na povrchu. Dnes už na něj narazíte málokde, ale občas je k dostání v supermarketech a snadno si ho připravíte i doma. Třeba podle tohoto receptu:

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 250 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk na vymazání formiček

Postup:

Nejprve předehřejte troubu na 180 až 190 stupňů a elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, žloutky i cukr, aby vznikla hustá pěna. Potom formičky vymažte tukem, do dvou třetin je naplňte, dejte na plech a vložte do trouby.

Jakmile těsto vyběhne, snižte teplotu na 150 stupňů a nechte je ještě asi půl hodiny dopéct. Uvnitř musí být propečené, ale na povrchu by měly zůstat světlé. Po vyndání z trouby je nechte zchladnout, vyklopte a pomocí cukrářského sáčku ozdobte neslazenou šlehačkou.

Beekeepx / Shutterstock.com

Punčové řezy

Mezi retro zákusky dnes už řadíme i punčové řezy, které jsou populární i jinde ve světě. Do jejich pečení se pouští jak tradiční, tak moderní cukrárny, protože jsou poměrně snadné, zaujmou na první pohled a mají mnoho variací. Trik zkušených cukrářů je jednoduchý – barví rovnou piškot, nikoli nálev, aby se jim barvy neslévaly.

A co klasickým „punčákům“ nikdy nesmí chybět? Přece typická lesklá poleva z citronové šťávy, moučkového cukru, oleje a vody, která nejlépe vypadá lehce poutá čokoládou.

Míša řezy

Další stálicí z řady řezů jsou Míša řezy s tvarohem a čokoládou. Původ mají v tradičním českém nanuku, který si oblíbilo už několik generací. Vynalézavé hospodyňky tehdy inspiroval natolik, že ho přetvořily do slavnostnější dezertní verze, kterou si navíc můžeme vychutnávat i v zimě, kdy na mražené dobroty nemáme chuť.

Žloutkové řezy s ořechy
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Žloutkové řezy s ořechy

Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.

Žloutkové řezy s ořechy
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy

Žloutkové řezy

Milovníci listového těsta, máslového krému a cukrové polevy zase ocení žloutkové řezy. Na pultech cukráren a pekáren je najdete dodnes, ale pokud preferujete poctivé suroviny, můžete se do jejich pečení pustit i doma. Je to tak snadné, že vám mohou pomáhat i děti a zhruba za dvě hodiny budete mít hotovo.

Zdroj: kupi.cz