Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč je bezlaktózové mléko sladší než to normální, i když má úplně stejné složení?

Luis Molinero / Shutterstock.com

Pokud jste někdy ochutnali bezlaktózovou variantu kravského mléka, určitě jste si všimli její značně sladší chuti. Obsah cukru i dalších živin je přitom v obou výrobcích úplně stejný. Jak je tedy možné, že jeden chutná jinak? A po jaké alternativě mléka sáhnout, pokud vám výrazně nasládlá chuť vadí?

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Jaké složení má bezlaktózové mléko?

Vezmete-li si v obchodě krabici kravského polotučného 1,5% mléka a bezlaktózového od stejného výrobce a porovnáte hodnoty v tabulce nutričních hodnot, pak zjistíte, že jsou čísla úplně stejná.

Obvykle to na 100 g shodně bývá:

  • 1,5 g tuku (z toho 0,9 g nasycených mastných kyselin),
  • 4,9 g sacharidů (z toho 4,9 g cukrů),
  • 3,4 g bílkovin a
  • 0,1 g soli.

Jak je tedy možné, že je to bez laktózy sladší?

gpointstudio / Shutterstock.com

Jak se běžné mléko „zbavuje“ laktózy?

Ve stručnosti pro začátek vysvětlíme, že laktóza neboli mléčný cukr je složeným disacharidem, který se po konzumaci štěpí v tlustém střevě za pomocí enzymu laktáza na jednoduché sacharidy (monosacharidy): glukózu a galaktózu, které náš organismus dokáže snáze strávit. Při laktózové intoleranci ovšem není jedinec schopen laktózu správně trávit a štěpit, následkem čehož u něj vznikají zažívací potíže.

Bezlaktózová mléka proto vznikají tak, že se do kravského přidá zmíněný enzym laktáza, který laktózu na jednoduché cukry rozštěpí již během výroby. Výsledkem je v podstatě „předtrávené“ mléko, které po konzumaci nijak nezatěžuje trávicí soustavu. A i když obsah sacharidů zůstává zachovaný, vlivem změny jejich struktury na ně reagují naše chuťové buňky citlivěji a štěpené jednoduché cukry vnímají jako sladší.

ViDI Studio / Shutterstock.com

Je sladká chuť problém?

Jelikož se v podstatě jedná o iluzi, pak z hlediska udržování si váhy a hlídání si denního příjmu sacharidů nikoliv. Někomu ovšem může sladší chuť jednoduše vadit (zejména chcete-li si mléko dopřát s již tak sladkými cereáliemi nebo jinými slazenými surovinami), případně může představovat problém ve slaných receptech.

Po jaké alternativě mléka sáhnout?

Naštěstí je na trhu celá řada dalších „mléčných“ rostlinných náhražek. I ty ovšem mohou mít přirozeně sladší chuť. Nejvýraznější je u surovin s vyšším přirozeným obsahem sacharidů, tedy například u sójových či rýžových nápojů, mírně nasládlé jsou i ty ovesné.

Z hlediska neutrální chuti a univerzálního využití pro studenou i teplou, slanou i sladkou kuchyni je pak nejlepší sáhnout například po mandlovém mléce (pozor ale, ať v obchodě omylem nekoupíte přislazenou variantu) nebo po konopném, které má lehce oříškovou chuť.

Zdroj: Vitalia.cz, Jimejinak.cz