Letní dny přímo vybízejí k osvěžujícím dezertům, které nevyžadují zapnutou troubu. S trochou fantazie a pár ingrediencemi vytvoříte lahodné dobroty, jež potěší chuťové pohárky a zchladí v parných dnech. Připravte si je do sklenic nebo do formy a nechte přes noc vychladit. Druhý den si pak vychutnáte lehký zákusek ke kávě nebo jako sladkou odměnu. Které recepty jsme pro vás vybrali?
Ingredience:
Postup:
Sušenky rozdrťte a vsypte do misky, do které přilijte rozpuštěné máslo. Směs promíchejte a zjistěte, zda má těsto správnou konzistenci a drží pohromadě. Dortovou formu vymažte máslem a na dno vložte pečicí papír.
Na dno formy dejte sušenkovou směs, umačkejte ji a vložte do lednice. Ve větší míse smíchejte tvaroh a mascarpone, přidejte šťávu z půlky limetky a lžíci nastrouhané kůry. Krém můžete dosladit podle libosti moučkovým cukrem. Z lednice vyndejte již ztvrdlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.
Ingredience:
Postup:
V kastrůlku přiveďte k varu smetanu s kousky másla, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Vmíchejte skořici a rozdrcené kousky sušenek. Vlijte do formy a nechte přes noc zchladnout. Poté opatrně vyklopte a poprašte kakaem. Podávejte pokrájené na plátky s krémem, zmrzlinou nebo ovocem dle libosti.
Ingredience:
Postup:
Do misky dejte dvě lžíce vody, vsypte želatinu a nechte odstát 10 minut. Smetanu, cukr a vanilku vložte do rendlíku a zahřejte pod bod varu. Vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit. Směs vlijte do formiček, které dejte přes noc do ledničky. Ovocný přeliv vyrobte rozmixováním malin a cukru a přelijte jím dezert.
Ingredience:
Postup:
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a zlehka také sníh. Piškoty namáčejte do kávy s rumem a mlékem a vkládejte do jednotlivých skleniček nebo formy. Naneste část krému a znovu proložte piškoty. Poslední vrstvu zakončete krémem a nechte ztuhnout. Před podáváním posypejte kakaem.
Můžete také vyzkoušet variantu s jahodami a prokládat jednotlivé vrstvy plátky jahod a vršek dezertu ozdobit jahodami a mátou.
Ingredience:
Postup:
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno formy vložte kulaté piškoty. Nachystejte si tři druhy ovoce (jedno z nich kompotované). Šťávou z kompotu pokapejte spodní patro piškotů a polovinu přichystaného ovoce vyložte na piškoty.
V míse ušlehejte smetanu, přidejte tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Část krému natřete na ovoce, naskládejte patro piškotů, přidejte zbytek ovoce a krému. Formu přikryjte fólií a dejte ztuhnout do lednice. Dort podávejte nakrájený na klínky, ozdobte kakaem, oříšky nebo zbylým ovocem.
Zdroj: Kupi