Jak zabavit děti: Vyrobte si s nimi papírového draka, který létá opravdu vysoko

Otec s dítětem na ramenou pouštějí draka Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Podzim je kouzelný čas. Přestože přes den ještě svítí slunce, venku už není takové horko a pole a louky přímo lákají k pouštění draků. Vzpomínáte si ještě? Dopřejte tuto zábavu i svým dětem. Vyrobte s nimi vlastního papírového draka podle našeho návodu a přečtěte si, jak jej správně pouštět.

Přečtěte si také

Zatočte s impulzivními nákupy. 5 manipulativních triků, které nás nutí utrácet

Něco málo z historie

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že první drak vznikl v Číně před více než dvěma tisíci lety. Původně šikovná vychytávka i dětská hračka získala postupně více využití – a v období před první světovou válkou byla dokonce používána pro armádní potřeby.

Ve zmíněné Číně jsou draci důležití dodnes. Vypouštějí se během různých náboženských slavností. Místní totiž věří, že drak letící vysoko na nebi napomáhá kontaktu s bohy a umí zahnat bouřky. Draci se dříve používali také v meteorologii.

Do Evropy se dostali někdy na přelomu 16. a 17. století. Zpočátku se objevili v Anglii, Itálii a Nizozemí ve tvaru šípu a kosočtverce.

Trojice dětí s létajícími draky na poli Soloviova Liudmyla / Shutterstock.com

Jak vyrobit papírového draka

Vyrobit si draka není nic těžkého, zvládnete to určitě hravě a za chvilku. Možná nebude tak „perfektní“ jako z obchodu, ale představte si tu radost, až si ho děti budou samy dekorovat – a ještě větší ve chvíli, kdy jej dostanete do vzduchu.

Při výrobě postupujte velmi pečlivě a přesně. Používejte lehké materiály a vše důkladně přeměřujte – kostra musí být opravdu souměrná.

Spojte pouštění draka s posezením v přírodě

Připravte si:

  • dvě lehké dřevěné laťky
  • hedvábný nebo tenký bílý papír – skvěle se hodí i papír modelářský, potahový
  • barevné a krepové papíry či mašličky
  • tenký provázek na vázání a silnější na pouštění draka
  • ostrý nůž a nůžky
  • tužku, fixy a jiné barvy
  • lepidlo na papír
  • vodovky, flitry a cokoliv, čím svůj výtvor ozdobíte
Barevné papíry, špejle, nůžky a další vybavení na výrobu draka ittisak boonphardpai / Shutterstock.com

Návod na výrobu draka

  • Přichystejte si dvě laťky v poměru 3 : 2, ideálně třeba 60 × 40 cm či 90 × 60 cm. Na jejich koncích udělejte zářezy dost hluboké pro provázek. Kratší tyčku poté položte přes delší asi ve 2/3 délky, čímž vytvoříte kříž. Přes zářezy natáhněte provázek – musí být napnutý a konstrukce pevná. Pokud váháte, nebojte se vše zakápnout lepidlem.
  • Na řadě je kreativní část. Na tenký papír si coby obrys položte kostru draka a s přesahem alespoň 3 cm ji obtáhněte. Draka poté vystřihněte a nechte děti, aby jej nadekorovaly – mohou mu nakreslit obličej, polepit obrázky či listím, obtisknout své ruce, vytvořit různé vzory apod.
  • Přiložte papír na konstrukci a vystřihněte v rozích malé trojúhelníčky, aby se vám lépe přehýbal. Přehněte jej k zadní části draka a přilepte (právě na to využijete přesah ponechaný v předchozím bodu).
  • Nyní je čas na provázek. Vyměřte od bočních a horního rohu draka 10 cm a od spodního 15 cm. Provázky musí rozhodně přesahovat délku dřevěných latěk. Kratší přivažte na konce kratší laťky a totéž udělejte s delším provázkem. V místě, kde se provázky kříží, uvažte očko.
  • Dolní špičku draka položte na zem a chyťte očko provázku, který by měl směřovat k zemi pod úhlem 90 stupňů. Draka položte dolní špičkou na zem přibližně v úhlu 60 stupňů (v tomto úhlu létá). Místo překřížení provázku pevně svažte a přidělejte vodicí provázek na pouštění. Můžete použít režnou nit, silikonové lanko nebo slabý provázek.
  • Přecházíme na tvorbu ocasu – ten má totiž vliv i na stabilitu draka. Ocas by měl mít alespoň 2 metry. Mašličky umístěte cca 25 cm od sebe a přivažte k provázku. Použijte kousky krepového nebo barevných papírů, které složíte jako harmoniku. Obdobně lze drakovi udělat i uši – pouze dejte pozor, aby byly stejné, a tudíž jej nepřevažovaly na jednu stranu.
Rodiče s dcerou pouštějí draka Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Jak pouštět draka?

Jakmile svého draka vyrobíte, můžete ho jít vyzkoušet. Pokud jste postupovali pečlivě, měl by létat. Vždy jej pouštějte ve dvou – jeden s ním poběží a druhý bude držet zbytek provázku, který se odvíjí. Při slabším větru je někdy nutné běžet i docela velkou vzdálenost, aby se vznesl do výšky. Za většího vichru ho však stačí pouze nasměrovat a hned poletí.

Draci v akci – pohlídejte si, ať vám neuletí

Na co si dát pozor?

Při pouštění draků si dejte pozor na dráty vysokého napětí, budovy či velké stromy. A co se vás samotných týče, nezapomeňte se při pouštění dívat, kam běžíte – zrádné mohou být křoviny, vysoká tráva, ale i kameny a jiné nerovnosti, o které můžete vy či vaše děti snadno zakopnout.