Do spíže? Nebo spíše ne? Podívejte se, co patří a nepatří do spižírny

Dózy s potravinami ve spíži Aafia Tanvir / Shutterstock.com

Spižírna nebo komora na uskladnění potravin má velmi důležitou úlohu – bohužel ji však často využíváme nesprávně a špatným skladováním surovin zbytečně krátíme jejich životnost a musíme je vyhazovat. Když víte, jak správně skladovat zásoby, vydrží vám mnohem déle. Usnadněte si život a zorganizujte si spíž. Jak na to?

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Jak správně zařídit spižírnu?

Místnost pro spižírnu musí být dostatečně chladná, ideálně 5 až 7 °C. Police rozmístěte nejlépe do tvaru L nebo U podél zdí s hloubkou maximálně 30 centimetrů. Příliš hluboké police nejsou praktické, protože těžko dosáhnete až dozadu.

Kombinujte regály a závěsné police až ke stropu. Na podlahu se hodí dlaždice, jelikož jsou chladnější. Police a skříňky musí být omyvatelné a dobře udržovatelné.

Skladujte potraviny, koření, nádobí, kuchyňské potřeby a pomůcky. Můžete zde uskladnit spotřebiče, které používáte velmi nepravidelně a do kuchyně se nevejdou. Sezónní věci (Vánoce, Velikonoce apod.) dávejte ke stropu. Do košíků a přepravek na podlahu dejte cibuli, česnek, brambory či zeleninu.

Těstoviny, kávu, čaje a další lehké potraviny ukládejte na vrchní police, konzervy, zavařeniny a vše s vyšší váhou raději dolů. Cukr, sůl, mouku a olej používáte často, tudíž je dejte do úrovně očí, stejně tak i koření. Věci používané zřídka dejte nahoru nebo dolů.

Myslete na to, že snadno zapomenete, co vše máte uskladněné. Proto dávejte menší věci dopředu, abyste je měli stále na očích, a větší dozadu. Využijte také nejrůznější košíčky, krabičky a dózy s dobrým uzávěrem. Na načatá balení použijte kolíček, gumičku nebo speciální sponky.

Člověk se dívá do zorganizované spižírny Steve Cukrov / Shutterstock.com

Kam s potravinami v bytě?

V bytech často není možnost mít extra místnost ještě na spíž. V takovém případě se obvykle počítá s potravinovou skříní v kuchyni. Buďto se zásuvkami, anebo pouze s dvířky. Dají se však různě variabilně upravovat.

Skříňka má stát na suchém, ideálně tmavém místě, aby tam celý den nesvítilo slunce a nebyla přítomna přílišná vlhkost. Určitě nepatří ke sporáku nebo k oknu.

Co určitě nepatří do lednice?

Častou chybou, kterou dělá mnoho lidí, je uskladňování věcí do lednice namísto do spíže. V lednici je teplota, která se pohybuje mezi 0 a 8 °C. Ta je ideální k uchování masa, uzenin, mléka a mléčných výrobků, různých otevřených pokrmů, vajec apod.

Překvapivě do ní nepatří okurky, rajčata, banány, bylinky, čokoláda, med, olivový olej, brambory, česnek, cibule, citrusy, avokádo, pečivo nebo káva.

Člověk dává citron do lednice Shutterstock.com

Jak udržovat spižírnu?

Nezapomeňte, že ve špajzce nebo potravinové skříni skladujete potraviny. Proto v těchto místech musíte dbát na pravidelnou hygienu. Jednou za čas všechno vyndejte a správným prostředkem umyjte všechny prostory. Nevynechejte žádný regál, polici ani košíček.

Zkontrolujte i, zdali se k vám nedostali mravenci nebo potravinoví moli. Mravenců se můžete zbavit poměrně snadno – stačí zjistit, co je k vám láká. Nemáte někde vylitou marmeládu nebo med? S moly je to ovšem mnohem horší a náročnější. Všechny napadené potraviny musíte okamžitě zlikvidovat a ostatní pečlivě zkontrolovat. Vydezinfikujte každý kout a pořiďte lapače.

Snažte se nepoužívat chemické přípravky, ale dejte přednost ekologickému způsobu úklidu. A nezapomeňte čas od času udělat pečlivou inventuru. Prošlé věci bez milosti vyhoďte.

Zdroje: Kupi.cz, Ikea.com, Bonami.cz