Dochází vám inspirace, co uvařit z dýně? Připravte si bezlepkový dýňový flan nebo hranolky z trouby

Dýňový flan Canva

Podzim je tu – a s ním oblíbené dýně. Oranžová kráska, která neslouží jen jako podzimní dekorace, ale také coby pochoutka, která v gurmánské kuchyni nesmí chybět. Je oblíbená nejen pro rozmanitost receptů, pro které se hodí, nýbrž i pro výživovou hodnotu a lahodnou chuť. Proto přinášíme hned tři různé recepty – připravte si podzimní polévku s jablky, výjimečný dýňový dezert a populární hranolky.

Přečtěte si také

Běžecká sezona nekončí. Jak se správně obléct na běh v zimě
Běžecká sezona nekončí. Jak se správně obléct na běh v zimě

Na podzim si na zahrádce nebo v obchodech lze vybírat hned z několika druhů dýní. Oblíbená je nejen ta jemná máslová, odrůda Hokkaidó a špagetová dýně, ale i muškátová tykev či dýně Goliáš.

A co z této zeleniny vytvořit? Přece něco dobrého, na čem si pochutnáte s celou rodinou. Směle do kuchyně!

Podzimní dýňová polévka s jablky

Zapomeňte na tradiční dýňovou polévku, kterou zná každý. Tentokrát si s námi připravte podzimní voňavou variantu – dýňový krém s jablky. Spojení dvou chutí a barev podzimu si zamilujete. Co budete potřebovat?

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli. Provoňte ji česnekem, strouhaným zázvorem a nakrájenou dýní. Okořeňte a následně směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte nakrájená jablka a vařte zhruba půl hodiny do změknutí dýně a jablek. Na závěr dochuťte solí a citronovou šťávou.

Polévku rozmixujte na hladký krém a můžete ji podávat – ozdobte lžící zakysané smetany a třeba i plátkem jablka.

Tip: Ať již zvolíte jakákoliv jablka do této originální pochoutky, vyplatí se vám sáhnout po těch ve slevě. Aktuálně doporučujeme například odrůdu Golden Delicious, v Kauflandu za 24,90 Kč či jablka Jonagold z obchodů Albert, a to za 26,90 Kč.

Dýňový flan můžete podávat s oblíbeným ovocem RitaE / Pixabay

Dýňové hranolky z trouby

Zdravé hranolky? Existují – vyzkoušejte třeba ty z máslové dýně. Stejně tak nicméně můžete použít i odrůdu Hokkaidó. Postup je tak jednoduchý! Potřebujete:

  • 1 máslovou dýni
  • sůl
  • sušené bylinky dle chuti
  • olivový olej

Dýni zbavte slupky, dužinu nakrájejte na hranolky a v míse zaprašte kořením a solí. Zakápněte několika kapkami olivového oleje a dobře promíchejte. Hranolky poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 stupňů zhruba 35 minut. Podávejte jako přílohu, anebo jen tak, ideálně s oblíbeným dipem. Dobrou chuť!

Základ zdravých hranolek právě teď ve vašich obchodech!

Bezlepkový dýňový flan

Lehounký a bezlepkový dezert z dýně, který provoní váš domov. Jak na něj? Jednoduše! Hurá pro máslovou dýni, je čas upéct něco na zub. Připravte si:

  • 1 máslovou dýni
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 25 cl rumu
  • kůru z půlky pomeranče
  • kůru z půlky citronu
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • máslo na vymazání formy

Potřebujete kulatou formu na koláč o průměru 28 cm. Než se pustíte do přípravy receptu, je potřeba upéct celou dýni – na 150 stupňů ji nechte péct zhruba 45 minut. Po vychladnutí vydlabejte její dužinu a nakrájejte ji na kostky.

V míse zatím smíchejte vejce a bílky, cukr, med, rum, kůru a pomerančovou šťávu. Vyšlehejte a během míchání pomalu přidávejte kukuřičný škrob. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, přidejte dýni a rozmixujte ji dohladka. Dýňový, smetanový krém vmíchejte do již připravené vaječné směsi.

Formu na koláč vymažte máslem a naplňte ji připravenou kombinací. Flan pečte na 140 stupňů 80 minut. Dezert podávejte vlažný... a nechte si chutnat!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz