Hledáte inspiraci, co uvařit z dýně? Připravte si bezlepkový dýňový flan nebo hranolky z trouby

Dýňový flan na bílém talíři a dýně sandorfotografia / Shutterstock.com

Podzim je tu – a s ním oblíbené dýně. Oranžová kráska, která neslouží jen jako podzimní dekorace, ale také coby pochoutka, jež v gurmánské kuchyni nesmí chybět. Je oblíbená nejen pro rozmanitost receptů, pro které se hodí, nýbrž i pro výživovou hodnotu a lahodnou chuť. Proto přinášíme hned tři různé recepty – připravte si podzimní polévku s jablky, výjimečný dýňový dezert nebo populární hranolky.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Na podzim si na zahrádce nebo v obchodech lze vybírat hned z několika druhů dýní. Oblíbená je nejen ta jemná máslová, odrůda Hokkaidó a špagetová dýně, ale i muškátová tykev či dýně Goliáš.

A co z této zeleniny vytvořit? Přece něco dobrého, na čem si pochutnáte s celou rodinou. Směle do kuchyně!

Recept: Podzimní dýňová polévka s jablky

Zapomeňte na tradiční dýňovou polévku, kterou zná každý. Tentokrát si s námi připravte podzimní voňavou variantu – dýňový krém s jablky. Spojení dvou chutí a barev podzimu si zamilujete. Co budete potřebovat?

  • 1 lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý zázvor
  • 1 lžíci kari
  • 2 jablka
  • 1 dýni Hokkaidó
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř
  • citronovou šťávu
  • 1 zakysanou smetanu
Jablka jedině se slevou

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli. Provoňte ji česnekem, strouhaným zázvorem a nakrájenou dýní. Okořeňte a následně směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte nakrájená jablka a vařte zhruba půl hodiny do změknutí dýně a jablek. Na závěr dochuťte solí a citronovou šťávou.

Polévku rozmixujte na hladký krém a můžete ji podávat – ozdobte lžící zakysané smetany a třeba i plátkem jablka.

Tip: Ať již zvolíte jakákoliv jablka do této originální pochoutky, vyplatí se vám sáhnout po těch ve slevě. Aktuálně doporučujeme například odrůdu Golden Delicious, v Kauflandu za 19,90 Kč, či jablka červená z Albertu také za 19,90 Kč.

Dýňový krém ozdobený smetanou, semínky a jablky Sergii Koval / Shutterstock.com

Recept: Dýňové hranolky z trouby

Zdravé hranolky? Existují – vyzkoušejte třeba ty z máslové dýně. Stejně tak nicméně můžete použít i odrůdu Hokkaidó. Postup je tak jednoduchý! Potřebujete:

  • 1 máslovou dýni
  • sůl
  • sušené bylinky dle chuti
  • olivový olej

Dýni zbavte slupky, dužinu nakrájejte na hranolky a v míse zaprašte kořením a solí. Zakápněte několika kapkami olivového oleje a dobře promíchejte. Hranolky poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 °C zhruba 35 minut. Podávejte jako přílohu anebo jen tak, ideálně s oblíbeným dipem. Dobrou chuť!

Dýňové hranolky na talíři, kečup v mističce Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept: Bezlepkový dýňový flan

Lehounký a bezlepkový dezert z dýně, který provoní váš domov. Jak na něj? Jednoduše! Hurá pro máslovou dýni, je čas upéct něco na zub. Připravte si:

  • 1 máslovou dýni
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 25 cl rumu
  • kůru z půlky pomeranče
  • kůru z půlky citronu
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • máslo na vymazání formy
Dýně nyní seženete za nejlepší ceny

Potřebujete kulatou formu na koláč o průměru 28 cm. Než se pustíte do přípravy receptu, je potřeba upéct celou dýni – na 150 °C ji nechte péct zhruba 45 minut. Po vychladnutí vydlabejte její dužinu a nakrájejte ji na kostky.

V míse zatím smíchejte čtyři vejce a dva bílky, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vyšlehejte a během míchání pomalu přidávejte kukuřičný škrob. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, přidejte dýni a rozmixujte ji dohladka. Dýňový, smetanový krém vmíchejte do již připravené vaječné směsi.

Formu na koláč vymažte máslem a naplňte ji připravenou kombinací. Flan pečte na 140 °C 80 minut. Dezert podávejte vlažný a nechte si chutnat!