Slaná nebo sladká? Káva nebo čaj? Průzkum odhalil, jaká snídaně u Čechů vede

Slaná, nebo sladká? Káva, nebo čaj? Průzkum odhalil, jaká snídaně u Čechů vede Freepik

To, že snídaně tvoří základ dne, je známá věc. Ne každý si na ni ovšem zvládá udělat čas. Na podobu českých snídaní se zaměřil průzkum pro řetězce Tesco a Žabka, který realizovala společnost Ipsos a výsledky uveřejnil časopis Zboží&Prodej. Tipnete si, které jídlo a pití si Češi dopřávají po ránu nejčastěji? Odpověď i mnoho dalších zajímavostí ohledně snídaní se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Koronavirová doba přeje mraženým potravinám: Češi plní mrazáky ve velkém
Koronavirová doba přeje mraženým potravinám: Češi plní mrazáky ve velkém

Jak vyplynulo z výsledků zmíněného průzkumu, téměř 70 % Čechů snídá pravidelně. Třetina z nich mezi 7 a 8 hodinou. Většina lidí potom nejčastěji snídá o samotě doma, pouze 25 % dotázaných jí s rodinou a 10 % si nechává snídani až do práce.

Nestárnoucí klasikou českých snídaní je namazané pečivo a k tomu čaj nebo káva

Češi začínají svůj den nejčastěji pečivem s uzeninou (40 %). Čtvrtina z dotázaných dává přednost sladkým snídaním v podobě sladkého pečiva nebo zdravějším verzím, jako je müsli či cereálie. Méně často potom na talíř zahrnují ovoce či míchaná vajíčka.

Čaj je základem většiny snídaní

Žádným překvapením asi není, že nejoblíbenějším ranním nápojem je čaj (55 %) a hned za ním káva. Ta se podle průzkumu pije nejčastěji instantní, protože nabízí nejrychlejší způsob přípravy. V žebříčku nápojů následuje voda, mléko a ovocný džus.

S rodinou pravidelně snídá jen čtvrtina dotázaných, většina lidí jí ráno o samotě Freepik

Lidé mají snahu jíst zdravěji, na podobu snídaně mají vliv i sociální sítě

Jak také vyplynulo z výsledků průzkumu, více jak 80 % Čechů má snahu jíst alespoň občas zdravější snídani. Může to mimo jiné souviset s aktuálními výživovými trendy, v rámci nichž se lidé snaží nahrazovat pečivo celozrnným, přidávat do jídelníčku více ovoce a zeleniny a hledat lehčí alternativy k mléčným výrobkům.

Do podoby snídaní se ovšem promítá i současná popularita sociálních sítí, a to zejména mezi mladými lidmi. Ti začínají čím dál více upřednostňovat bohaté, pestré a zdravé pokrmy, které působí dobře na fotkách. Příkladem mohou být ovesné kaše, které jsou v poslední době také velmi oblíbené.

Podobu snídaně ovlivňují i sociální sítě, oblíbené jsou bohaté a pestré snídaně, které vypadají dobře na fotkách Freepik

Jak se liší snídaně ve všední den a o víkendu?

Detailnější zajímavosti ohledně skladby snídaňového jídelníčku přinesly i loňské výsledky českého průzkumu společnosti Median, které rovněž uvedl časopis Zboží&Prodej.

Výsledky ukázaly, že ve všední dny lidé jí převážně namazané či obložené slané pečivo, jogurty, sladké pečivo a ovoce a zeleninu a všeobecně více dbají na zdravější potraviny. O víkendu jsou zase častější teplé, bohatší a sytější snídaně zahrnující párky, vajíčka, lívance nebo palačinky.

  • Nákupní tip: Pokud si nedokážete bez palačinek tu správnou snídani představit, usnadnit práci si můžete pořízením palačinkovače. Díky němu si budete moci na sladkých i slaných palačinkách pochutnávat rychleji, snadněji a s omezenou spotřebou oleje.
  • Levnější modely můžete pořídit už kolem 700 Kč (např. Delimano Utile, Clatronic CM 3372 nebo Guzzanti GZ 605). O něco dražší Rohnson R-201 Crepe master (cena od 899 Kč) pak dokonce nabízí díky nastavitelnému, vysokému výkonu všestranné využití s funkcí grilování.

Multifunkční palačinkovač?

Nejčastěji lidé snídají potraviny z hypermarketů

Nejvíce lidí (60 %) nakupuje suroviny pro přípravu snídaní v hypermarketech a potom v malých obchodech (31 %). Většina Čechů je s nabídkou na pultech spokojena, pouze desetina lidí by uvítala širší sortiment, konkrétně pečiva nebo ovoce.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!