Rostou ceny medu a jablek: Jsou nejdražší v historii

Ceny jablek se zvyšují Canva

Máte rádi med a jablka? Pak vás nepotěšíme. Cena nejkupovanějšího ovoce v obchodech vystoupala v srpnu vůbec nejvíc v historii. Kilo jablek se podle Českého statistického úřadu prodávalo v průměru za více než 48 Kč. Pro srovnání loni ve stejné době stála jablka něco málo přes 29 korun. Stejně ceny stoupají i u medu. Včelaři mají za sebou těžký rok, někteří mluví o nejhorším za posledních 50 let. 

Přečtěte si také

Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Med – tekuté zlato

Včelstva loni na podzim decimovaly choroby, které se společně s chladným a deštivým jarem podepsaly na tom, že medu je letos méně než v minulých letech a jeho cena roste.

Med letos nebyl skoro žádný, vytočil jsem sotva desetinu toho co v jiných letech. Takže místo desítek sklenic jich mám na prodej tento rok jen pár a ty budu nabízet mnohem dráž než loni, komentuje situaci včelař pan Jan Poslušný. 

U včelařů si za med letos připlatíte zhruba o 20 korun za sklenici víc než loni: 

  • Květový med koupíte u včelaře v průměru za 230 Kč/kg

Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů, komentuje situaci: „Nedostatek medu je způsoben tím, že včely nemohly kvůli špatnému počasí létat, a tedy nebyla snůška. Květen a červen propršel a bylo chladno, včely tak nemohly ven.

Na cenách medu se podepsaly i úhyny včelstev minulý podzim.  

Med v akci se bude hodit
Na cenách medu se podepsaly úhyny včelstev minulý podzim i letošní chladné jaro Canva

Jablka jsou nejdražší za posledních pár let

Z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ) z veřejné databáze se cena za kilo jablek v srpnu zvýšila meziročně o 60,7 procenta na 47,72 Kč. Oproti červenci tak jablka podražila v srpnu o 10,67 %. Přitom loni ve stejný čas stálo kilo tohoto ovoce v obchodech 29,70 korun. 

Nárůst cen u ovoce a zeleniny pozorujeme v obchodech už od ledna. Jedním z možných důvodů je samozřejmě i koronavirová pandemie, která zvýšila náklady dovozu ze zahraničí, ale také zvýšený zájem spotřebitelů o ovoce, které odborníci doporučují pro zvýšení imunity.

S novou sklizní by ceny podle ovocnářů měly klesnout.

I přes vysoký nárůst cen jablek se dá toto ovoce pořídit v akcích obchodů levněji. Stačí se podívat na stránky Kupi.cz nebo si stáhnout mobilní aplikaci, kde najdete nejvýhodnější nabídku na jablka ve vašem okolí.

Tip z mobilní aplikace Kupi.cz: Jablka Gala 1 kg běžně stojí 50,09 Kč. Akční slevu na ně nyní najdete v letácích Kaufland, Globus anebo Albert. Nejvýhodněji Jablka Gala v aktuálních akcích získáte v obchodě Kaufland za 24,90 Kč / 1 kg.

Jablka v akci ve vašem supermarketu

Kupte se slevou Jablka Gala.

Porovnat slevy