Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma

Pečivo bude zdražovat! Na vině je klesající poptávka zákazníků, i rostoucí náklady na práci pekařů Freepik

Za chleba a rohlíky budou muset čeští zákazníci v obchodech platit více. Důvodem k nezbytnému zdražení je nejen nižší zájem o kupované pečivo, ale také zvyšující se náklady na práci, energie, dopravu i opatření související s koronavirovou epidemií.

Přečtěte si také

Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října
Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října

Na zvýšení cen tlačí koronavirová opatření a potřeba dobře zaplatit pekaře

Podle interního šetření Svazu pekařů a cukrářů v ČR se na ceně pečiva odrazí zejména narůstající provozní náklady. Ty pekařům vzrostly během první vlny koronavirové epidemie o 8 %. Zahrnovaly především pořízení ochranných pomůcek a zajištění bezpečnosti potravin, stejně tak jako zajištění plynulé výroby i zásobování v době ztížených podmínek.

Na vyšší ceně pečiva se projeví vyšší provozní náklady pekáren spojené s růstem mezd i koronavirem Freepik

Koronavirus a s ním spojená opatření ovšem nejsou jediným důvodem, proč se pekařstvím náklady zvyšují. Mimo jiné totiž meziročně rostou ceny nájmů, energií i vody, a jak Novinkám potvrdil ředitel svazu pekařů Jaromír Dřízal, největší položku aktuálně představují rostoucí mzdy pracovníků v pekárnách, které byly až doposud silně podhodnocené.

Pokud si tedy chtějí výrobny své pekaře udržet a zároveň je adekvátně odměňovat a motivovat, musí zákonitě zvýšit ceny svých produktů.

Kupte si chléb v akci – dokud je ještě levnější

Zákazníci se naučili péct pečivo doma, zájem o to kupované klesá

Koronavirová krize se na pekárnách podepsala i z hlediska klesající poptávky po pečivu. Mnozí zákazníci se totiž díky karanténě naučili péct si pečivo doma a v tomto trendu pokračují i nadále, případně vlivem bezpečnostních opatření omezili návštěvy prodejen. Aby proto výrobci pokryly své náklady, musí pečivo zdražovat, nebo redukovat nabídku a omezovat výrobu.

Češi se během karantény naučili péct pečivo doma, poptávka pokupovaném je menší Freepik

Šestiprocentní zdražení jen kvůli inflaci a rostoucím mzdám

Vedle všech výše zmíněných důvodů zdražování je potřeba ještě počítat s aktuální vysokou inflací. Jak Novinkám připomněl ekonom skupiny Natland Petr Bartoň, aby například chléb udržel krok se zvyšováním cen ostatních potravin, měl by zdražit o 3 %. A alespoň o 6 % by se jeho cena měla zvýšit, aby reflektovala rostoucí nominální mzdy.

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, oproti loňskému roku se průměrná cena konzumního kmínového chleba zvedla jen o cca 1 korunu (z 25 Kč na 26 Kč/kg). Je tedy otázkou, nakolik se do budoucí ceny pečiva promítne nejen inflace, ale také současné zvyšování provozních nákladů pekáren a další koronavirová opatření a omezení.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!