Září na zahradě: Skliďte, vysaďte a posekejte

Zahradní kolečko a hrábě na zahradě PhotoJuli86 / Shutterstock.com

Zahrada dostává celé léto opravdu zabrat, a proto potřebuje na jeho konci vaši péči. Nastává ten pravý čas sklizně, výsadby, zastřihávání a mnoha dalšího, jak zahradu co nejlépe připravit na chladné počasí. Pro příští sezonu totiž můžete právě v září udělat nejvíce práce. Co všechno je tedy zapotřebí udělat a na co se zaměřit?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Skliďte a zpracujte úrodu

Ovocná zahrada

Postupně zrají jablka, hrušky, švestky či pozdní broskve. Veškeré ovoce skliďte a zdravé uskladněte nebo zpracujte – můžete ho i zavařit do sklenic jako kompot, pustit se do výroby moštu a pečených čajů nebo upéct výtečné koláče.

Pozor, nikdy nenechávejte na stromech ani pod nimi napadené a poškozené plody! Ty jsou totiž semeništěm škůdců a chorob, které by měly špatný vliv na úrodu v příštích letech. Na sklizeň vlašských ořechů počkejte, až budou opravdu zralé a začnou padat na zem. Poté je sušte na slunci a čerstvém vzduchu, čímž se vyvarujete případných plísní.

Člověk trhá zralé červené jablko ze stromu JP Chret / Shutterstock.com

Zeleninová zahrada

Skliďte také papriky, rajčata, cukety, lilky, patizony, malé dýně, červenou řepu, fazolky a další druhy zeleniny, které na zahrádce ještě nyní máte. Ze záhonů odstraňte po sklizni veškeré zbytky jednoletých rostlin, které mohou napadat škůdci a choroby. Záhony poté zryjte a důkladně zbavte plevele – půda je zatím měkká, tudíž si tak ušetříte dost práce na jaře. Můžete taktéž pohnojit zeminu kompostem a zapracovat. Vypleté plochy je nyní ideální i mulčovat.

Zazimujte truhlíky s květinami

Přicházející podzim s sebou přináší první přízemní mrazíky, které jsou velkou obavou zahrádkářů. Pokud je tedy budou hlásit, přikryjte raději své rostlinky netkanou textilií či chvojím. Letněné květiny pomalu přestěhujte do domu. Muškáty, které v truhlících dokvétají, nejprve ostříhejte a pak je také zazimujte. A stejně tak choulostivé fuchsie, které by první větší chlad zahubil.

Posekejte a provzdušněte trávník

Během prvních podzimních dnů je potřeba trávník posekat a veškerou trávu z něj odklidit, aby přes zimu neshnila. Stejně tak z něj v průběhu podzimu odstraňujte spadané listí a zalévejte ho jen v případě velkého sucha – a i tehdy pouze málo. Trávník je zapotřebí opečovat vertikutátorem, díky čemuž se provzdušní travní drn a odstraní travní plíseň. Poté je potřeba přidat ještě vhodné hnojivo, bez kterého by se špatně zacelil.

Speciální podzimní hnojiva

Klasická hnojiva na trávník obsahují velké množství dusíku, který podporuje růst a dodává trávě správnou barvu. Tato hnojiva ale nedokážou připravit trávník na chladné dny, kdy tráva může vymrzat a snadno podléhá chorobám. Proto je nyní vhodná aplikace speciálních podzimních hnojiv. Ta obsahují velké množství draslíku, který trávu zocelí a pletiva vyzrají. Trávník tak přečká zimu bez úhony a na jaře se brzy obnoví.

Žena rukou v pracovní rukavici sází cibule tulipánů sanddebeautheil / Shutterstock.com

Pusťte se do vysazování a vysévání

Možná se vám to zdá pozdě, ale i v září můžete vysadit a vysít různé druhy zeleniny, z nichž některé vám ještě před zimou stačí vyrůst. Pro letošní sklizeň vysejte ředkvičky či zimní salát, případně špenát, který poskytne sklizeň mladých lístků časně zjara. Vysadit se dá i podzimní česnek nebo některé druhy listové zeleniny. Také mangold a cibule pro jarní sklizeň patří do země již nyní.

Září je též ideálním obdobím pro vysazování jehličnanů a stálezelených dřevin. Po prvních mrazících se dají vysadit i cibuloviny, jako je narcis, hyacint, tulipán, sněženka nebo bledule. Do záhonů můžete dále vsazovat okrasné trvalky, jen je třeba chránit je před brzkými ranními mrazy chvojím nebo netkanou textilií.

Zdroje: Abecedazahrady.dama.cz, Prozeny.cz, Magazinzahrada.cz, Hobby.instory.cz, iReceptar.cz