Jak uskladnit letní oblečení, aby bylo za rok zase jako nové? Pomohou správné krabice i vychytávky

Žena sedí v otevřené skříni, na hlavě má klobouk a kolem sebe spoustu oblečení , doplňků a krabic Pixel-Shot / Shutterstock.com

S přicházejícím podzimem musí ve většině domácností odejít letní oblečení na dno skříně nebo do krabic a tašek. Pokud ale chcete i za rok vytáhnout své oblíbené kousky v nejlepší formě, vyplatí se dodržovat pár základních pravidel. Máme pro vás několik praktických tipů, jak letní oblečení co nejlépe skladovat a čeho se naopak vyvarovat.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Do čeho oblečení přes zimu uložit?

Boxy, krabice nebo kufry

Oblečení i boty je nejlepší ukládat do prodyšných papírových nebo látkových krabic (dají se sehnat i velké látkové úložné boxy na oblečení pod postel).

V takovém případě ale musí být umístěny na suchém místě se stálou teplotou, kde není příliš vlhko. V plastových krabicích bez přístupu vzduchu může oblečení zatuchnout nebo zvlhnout, což platí i o igelitových taškách.

Designové úložné boxy na šaty, krabice na oblečení nebo obaly na oblek nabízí například Tescoma, Jysk, Ikea a najdete je také v obchodech jako Pepco, Action nebo Kik. Látkové boxy účinně chrání před prachem a nečistotami doma nebo při cestování. V nabídce najdete hned několik velikostí v bílé nebo hnědé barvě.

Žena do skříně vkládá obal na oděvy AlesiaKan / Shutterstock.com

Tip z Kupi.cz: Tescoma nabízí také super vychytávku – praktické šablony na skládání prádla z řady Fancy Home. Ideální pro ukládání oděvů tak, aby se vaše oblečení do krabic na prádlo perfektně vešlo.

Letní oblečení můžete přes zimu uložit také do prázdných kufrů, čímž prakticky využijete jinak prázdné místo. Máte na zahradě levanduli? Pak ji ostříhejte, svažte do kytky nebo dejte do plátěného pytlíčku (skvěle poslouží i dámská silonka) a vložte do kufru nebo krabice k oblečení. Nejen, že bude vaše prádlo krásně provoněné, až ho za rok vytáhnete, ale levandule ho ochrání i před moly.

Vakuové pytle

Pokud chcete oblečení skladovat na půdě nebo ve sklepě, nejlepším řešením jsou vakuové pytle, ze kterých lze vysát všechen vzduch. Zabráníte tak zvlhnutí či zplesnivění. Vakuové pytle jsou skvělé i do bytu – ušetří vám plno místa.

Tip: Pokud vakuových pytlů využijete více, rozhodně se vyplatí kupovat je v sadě, kde vás běžně jeden kus vyjde na cca 55–70 Kč. Samostatně se dají ve větší velikosti pořídit zhruba od 100 Kč, cena ale vždy závisí na konkrétních rozměrech. Koupíte je na internetu nebo v obchodech jako Jysk a podobně.

Žena ručním napařovačem napařuje tričko Roman Chazov / Shutterstock.com

Oblečení na uskladnění důkladně připravte

Všechny kousky, které budou delší dobu uklizené v krabicích, by měly být důkladně čisté a vyprané. I menší nečistota může při dlouhodobém skladování způsobit nepříjemný zápach nebo zanechat na oblečení nevyčistitelné skvrny.

Tip: V tomto ohledu je skvělým pomocníkem ruční napařovač oděvů, který oblečení před uskladněním nejen dokonale vyžehlí a šetrně vyčistí, ale i zajistí jeho delší životnost. Některé napařovače mají navíc speciální kartáče odstraňující žmolky a nečistoty nebo nástavce s vyšším parním výkonem pro eliminaci zápachů a bakterií.

Cena ručních napařovačů se běžně pohybuje kolem dvou tisíc korun, ale dají se koupit i levnější, které fungují stejně dobře.

Žena drží v ruce slaměný klobouk Fotoksa / Shutterstock.com

Jak po létě ukládat plavky, boty nebo klobouky?

Některé kousky oblečení vyžadují při skladování větší péči. Je to především kvůli jejich tvaru nebo choulostivému materiálu. Máme pro vás pár tipů, jak uložit své oblíbené plavky, boty nebo klobouky, aby za rok zase vypadaly jako nové.

Plavky

Z plavek je důležité nejprve důkladně vypláchnout všechen chlor nebo sůl. Skladujte je vždy v prodyšné krabici, zabalené do látkového pytlíku (bavlněného nebo hedvábného). Vyvarujte se plastových sáčků. Pozor si také dávejte na tvar košíčků – pokud budou delší dobu ležet promáčklé nebo pokrčené, jejich tvar může navždy zůstat zdeformovaný.

Látkové pytlíky jsou skvělé i na uchovávání všech vašich oblíbených kousků oblečení z choulostivých materiálů.

Klobouky

Klobouky vždy skladujte ve speciálních kruhových, prodyšných krabicích, střechou dolů. Nejlepší je navíc klobouk vycpat zmačkaným hedvábným papírem, aby si zachoval svůj tvar.

Boty

Letní sandály a boty důkladně očistěte a před uskladněním nechte vyvětrat, případně použijte sprej proti zápachu a bakteriím. Kožené boty nakrémujte. Pro delší skladování uzavřených bot, kterým chcete dopřát tu nejlepší péči, je nejlepší pořídit napínáky na obuv.

Zajistí, že bota neztratí svůj tvar a nijak se na povrchu nepokrčí nebo nepoškodí. Levnější napínáky jsou plastové s ocelovou pružinou a pár seženete i do stovky. Kvalitnější a lepší jsou potom samozřejmě ty dřevěné, ideálně cedrové, za které si už ale připlatíte (pár většinou stojí kolem 500 Kč).

Žena skládá oblečení způsobem KonMari Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Tip na závěr: Vyzkoušejte „KonMari“

Jde o metodu vytvořenou japonskou profesionální organizátorkou Marií Kondo. Ta zdůrazňuje důležitost radikálního třídění a minimalizace oblečení tak, aby zůstaly jen ty kousky, které vás skutečně těší.

To znamená, že si vezmete každý kousek oblečení do ruky a položíte si otázku, zda vám dělá radost. Pokud ne, zbavte se jej. Když už máte pouze oblečení, které máte rádi, můžete se soustředit na jeho uspořádání tak, aby bylo snadno přístupné a přehledné. Tímto způsobem vytvoříte harmonický a minimalistický šatník, který vám usnadní výběr oblečení a celkově zlepší organizaci vašeho života.

Zdroje: blog.mall.cz, puravidashop.cz, elegant.cz, marianne.cz, ireceptar.cz