Jak vybrat zdravé cereálie a müsli, abyste nesnídali čistý cukr?

Barevné cereální kroužky v bílé misce na stole Brent Hofacker / Shuttestock.com

Cereálie tvoří základ snídaně mnohých z nás. Jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými. Často je považujeme za zdravý a dietní způsob, jak začít svůj den. Je tomu ale opravdu tak? Jsou cereálie zdravé? Jak které. Naučte se rozpoznat, zda se ve vaší snídaňové misce opravdu skrývá energie na celý den, nebo pouze spousta cukru.

Přečtěte si také

Jarní střih levandule: Kdy a jak ho provádět?

Na co si dát pozor při výběru cereálií?

Výživové hodnoty a složení

Sáhli jste v obchodě po cereáliích, které vám padly do oka? Nejdříve dané balení otočte. Na zadní straně najdete tabulku s výživovými údaji a složení. To je to hlavní, co by vás mělo zajímat.

Mnozí výrobci se totiž snaží zákazníky od skutečného složení odlákat pomocí nejrůznějších rozptylujících prvků – hravý obal, netradiční tvary nebo příchutě, dárky zdarma uvnitř balení a podobně.

Barva

Samotnou kapitolou jsou barevné cereálie, které milují hlavně děti (a rodiče, již jsou rádi, že alespoň něco přiměje jejich potomstvo „zdravě“ snídat). Kromě vysokého podílu cukru však také zbytečně obsahují nejrůznější chemická barviva.

Chlapec sedí u stolu a před sebou má plnou misku barevných cereálií s mlékem Suzanne Tucker / Shutterstock.com

Kolik cukru je skryto v cereáliích?

Sacharidy do zdravého jídelníčku určitě patří. Jsou součástí celozrnných výrobků, ořechů i sušeného ovoce a dodávají nám potřebnou energii. Problémem jsou ovšem jednoduché cukry – čím více jich ve složení cereálií najdete, tím více byl daný výrobek uměle doslazen. Energie z takové snídaně je rychle pryč a navíc budete mít brzy potřebu jednoduché cukry zase doplnit.

  • Ve 100 g snídaňových cereálií by mělo být obsaženo maximálně 28 g jednoduchých cukrů.

Zdravé müsli

Vyšší obsah cukru se týká i müsli. Pokud chcete snídat opravdu zdravě, vždy volte müsli sypané, s vysokým podílem ovesných vloček (které jsou bohatým zdrojem vlákniny a řady dalších živin) a nedoslazovaného sušeného ovoce. Křupavé zapečené müsli obsahuje totiž mnohem více tuku i cukru a navíc bývá přislazováno kousky čokolády nebo medu, proslazeným ovocem apod.

Pohlídejte si akce na müsli a cereálie

Jaký by měl být obsah soli?

Například oblíbené cornflaky jí obsahují poměrně velké množství. Jedna vrchovatě naplněná větší miska kukuřičných lupínků vás dokáže již z rána přiblížit k hranici doporučené denní dávky soli pro dospělého člověka.

  • U cereálií by obsah sodíku neměl překročit hodnotu 0,5 g na 100 g.
Různé druhy cereálií v miskách, džbánek s mlékem, tři lžíce baibaz / Shutterstock.com

Co znamená pojem cereální?

Mnozí lidé žijí v přesvědčení, že pokud je výrobek cereální, obsahuje spoustu hodnotných živin a je zdravější alternativou k běžným produktům. Není tomu tak. Pojem cereální znamená, že výrobek obsahuje jakékoliv obiloviny, případně mouku z obilných zrn. Tedy i bílé pečivo je cereální, protože obsahuje mouku ze středních bílých částí zrn (nejčastěji pšeničných), kde je ale vitamínů a minerálů obsaženo nejméně.

Necelorzrnné a celozrnné

Cereálie se poté rozdělují na necelozrnné a celozrnné. Pokud je výrobek celozrnný, obsahuje celá zrna i s jejich obalovou vrstvou, která je bohatší na různé vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky. I v případě snídaně proto vždy volte výrobky, které obsahují celozrnné ingredience.

Jak vybrat zdravé snídaňové cereálie?

Nejlepší variantou je připravovat si müsli doma smícháním oblíbených surovin dle chuti. Největší zastoupení by v takovém případě měly mít celozrnné ovesné vločky. Pokud se spolehnete na cereálie kupované, naučte se, jak rozpoznávat ty kvalitní. Na první pohled je poznáte například podle certifikovaných log:

  • Vím, co jím – toto označení potravin udává, že balení splňují stanovená nutriční kritéria a jsou vhodnou součástí vyváženého jídelníčku.
  • Pečeť celozrnnosti – touto nálepkou jsou označeny například snídaňové potraviny značky Nestlé. Pečeť zaručuje, že výrobky obsahují všechny části obilných zrn, a tedy i potřebné živiny v nich obsažené.

Zmiňované Nestlé cereálie se navíc často v obchodech objevují za zvýhodněnou cenu. Pokud o jejich koupi uvažujete, vyplatí se sledovat akce na stránkách Kupi.cz, kde si cenu konkrétního výrobku můžete nechat hlídat automatem, jenž vám e-mailem zašle informaci, kde a kdy mají v okolí na vámi vybraný produkt akci.