Jak naporcovat a vykostit kuře bez zbytečného plýtvání

Čerstvé syrové kuře na prkénku a koření na vaření ff-photo / Shutterstock.com

Kuřata v obchodech snadno koupíte už naporcovaná, za různé balíčky ale můžete zaplatit i vysoké částky. Co takhle raději koupit kuře rovnou celé, vykostit si jej na plánované dobroty, a ještě navíc ušetřit? Mnoho lidí se tomuto postupu brání, protože si nejsou jistí, jak kuře vykostit správně. Pojďte se podívat na náš návod a stanou se z vás profíci – z jednoho kuřete získáte porce pro klidně i osm lidí.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Na vykostění kuřete si vyhraďte dostatek času

Vykostit kuře není tak náročné, pokud dodržíte následující návod. Zpočátku vám to zabere podstatně více času než zkušeným kuchařům, ale výsledek bude stát za to.

Podívejme se na zaručený postup, jak dokonale vykostit kuře a oddělit stehna a prsa od skeletu. Plát kuřecího masa můžete využít třeba na roládu, hodí se ale i odřezky a kosti, a proto je nevyhazujte.

Zjistěte, kde koupíte celé kuře v akci

Kupte se slevou Kuře Albert.

Porovnat slevy

Krok č. 1: Začněte s páteří a hrudníkem

Nejprve kuře omyjte a položte ho hrudním košem na velké, stabilní prkénko. Vezměte do ruky menší ostrý nůž a zaměřte se jako první na páteř a hrudník. Proveďte řez po pravé straně páteře odshora dolů.

Během řezu narazíte na kyčelní kloub stehenní kosti. Ten se nesnažte přeříznout. Uchopte stehno a uvolněte ho v kloubu tlakem vzhůru. Poté ho nožem prořízněte a celý postup opakujte na levé straně.

Nůž porcuje celé kuře istetiana / Shuttestock.com

Krok č. 2: Vyndejte žebra

Vyjměte páteř a kuře rozložte naplocho na prkénko. Kloub mezi horním a dolním stehnem směřujte dovnitř a přistupte k vykostění žeber. Opět uchopte nůž a z obou stran separujte žebra od masa. Zaseknout se můžete u hrudní kosti, ale s trochou dávkou trpělivosti to zvládnete.

Oddělte výběžek hrudní kosti od masa, chyťte ji za spodní část a zvedněte vzhůru. U krku oddělte v kloubu dvě přiléhající kosti. Křidélka v kloubu rozlomte rukama a odřízněte je.

Krok č. 3: Vykostěte stehna

Gratulujeme, zvládli jste to nejhorší! Nyní přistupte k vykostění stehen. Otočte si kuře kůží dolů, odkrojte případné zbytky pánevní kosti a nahmatejte dlouhou kost stehenní. Řezem ji odhalte a nožíkem se dostaňte na její spodní část. Postupně ořízněte volný kloub kosti, uvolněte ho, uchopte do ruky a odřízněte maso.

Dostanete se k části stehna zvané „palička“. V tomto okamžiku rozlomte kloub, prořízněte ho a vyjměte kost. U paličky postupujte stejně jako u stehenní kosti. Chrupavku ořízněte dokola, uvolněte a vyndejte.

Když si netroufnete sami na kostění

Krok č. 4: A na závěr prsíčka

Kuřecí prsíčka si nechte na konec. Nachází se v nich tři kosti, z toho dvě nahoře. Horní kosti vyjmete bez obtíží, ale třetí kost z křidélka vyžaduje větší úsilí. Vykostěte křidélka stejně jako stehna.

Nakonec odstraňte přečnívající kusy kůže, plát masa vytvarujte do obdélníku a jemně ho naklepejte. Případné nedokonalosti se pečením ztratí. Nemusíte se proto obávat, že by jídlo na talíři vypadalo nevzhledně a odradilo strávníky.

Naporcované kuře Larisa Rudenko / Shutterstock.com

Tipy pro snadnější vykostění kuřete

  • Každý kuchař používá trochu jiný postup na vykostění kuřete. Někdo začíná od páteře a hrudníku, někdo naopak odspodu od stehenní kosti a hřbet si nechává na závěr.
  • Pamatujte na to, že kuře musí být před vykostěním rozmrzlé. Jen tak dokážete skelet oddělit od masa. Pokud nemůžete čekat, až se rozmrazí, zaběhněte do obchodu pro kuře chlazené.
  • Věnujte pozornost správnému výběru nože. Upřednostněte nejlépe ten malý, špičatý a ostrý. S velkým nožem se nedostanete do všech zákoutí kuřete a s tupým se můžete poranit.
  • Z kostí, kůží, šlach a ořezků uvařte vývar, který vám poslouží jako základ pro polévku nebo omáčku. Vývar s nadměrným množstvím tuku přeceďte a dále postupujte podle svého osvědčeného receptu.