Nenechte se nachytat. Jak vybírat a nakupovat kvalitní kuřecí maso v obchodech

Než vložíte maso do košíku, pečlivě zkontrolujte, zda není jeho obal nějak poškozený Canva

Kuřecí maso je po celé zemi velmi oblíbené. Jeho příprava je rychlá a snadná a je považováno za dietní a lehce stravitelné. Oproti jiným masům je navíc i poměrně levné. Jak ale rozpoznat, jestli je kuřecí či drůbeží maso v obchodech opravdu kvalitní, abyste si na něm náležitě pochutnali? 

Přečtěte si také

Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října
Noční zákaz vycházení a konec nedělního prodeje: Co vše platí nově od 28. října

V roce 2018 vzrostla v ČR spotřeba kuřecího masa na 27,3 kg na osobu. A jeho popularita stále roste. V supermarketech je nabízeno jeho nepřeberné množství, a tak nebývá úplně jednoduché si vybrat. Určitě byste se ale neměli řídit pouze jeho cenou – o dost podstatnější jsou totiž i další faktory.

Než kuřecí maso vložíte do košíku

Předtím, než maso vložíte do košíku, pečlivě zkontrolujte obal. Ten musí být neporušený, abyste měli jistotu, že s výrobkem nikdo nemanipuloval. Při porušení obalu navíc hrozí kontaminace masa zvenčí.

Jak má vypadat čerstvé maso

Dobré maso můžete od toho špatného rozeznat už na první pohled:

  • Čerstvé kuřecí maso by mělo mít světle růžovou barvu. Nesmí být našedlé, ani výrazně tmavší.
  • Maso by se mělo hezky lesknout a nemělo by být nikde oschlé. Dejte si ale pozor, aby nebylo slizké.
  • Ve vůni by neměl být ani sebemenší náznak zápachu.
  • Kůže kuřete by neměla mít tmavé či nažloutlé skvrny.
Čerstvé kuřecí maso musí mít světle růžovou barvu a nesmíte cítit sebemenší náznak zápachu Canva

Co poznáte z etikety

Kuřecí maso musí mít na etiketě uvedeno zejména název výrobku, výrobce a jeho adresu. Chybět nesmí ani podmínky uchovávání masa, datum použitelnosti, země původu a údaj o třídě jakosti a o stavu, ve kterém je maso uváděno na trh, tedy zda se jedná o maso mražené či čerstvé.

Kuřecí maso je také na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou. Jedná se o oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa. Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce.

V prodeji jsou kuřata s různou délkou výkrmu a způsobem chovu – ten bohužel zatím nepatří mezi povinné informace na obalu a je pouze na dodavateli, zda tyto údaje uvede. Jde třeba o údaje o volném chovu kuřat nebo o způsobu krmení.

Datum použitelnosti

Označuje, do kdy kuře spotřebovat. U zmrazeného kuřecího masa naleznete datum minimální trvanlivosti (konkrétní měsíc příslušného roku) a datum zmrazení. U toho čerstvého, chlazeného se pak nachází konkrétní den data spotřeby.

Jakostní třídy drůbeže

Jatečně upravená těla drůbeže (částečně vykuchaná, bez střev, s droby či bez drobů) a dělené drůbeží maso se řadí do dvou jakostních tříd označených písmeny A a B. Třída A musí na rozdíl od třídy B splňovat více specifických požadavků, které zajišťují vyšší kvalitu masa.

Kuřecí maso v bio kvalitě chutná mnohem lépe než to běžné, a navíc tato kuřata vyrůstají v dobrých podmínkách Canva

Bio kuře a běžné kuře

Bio maso je sice o kousek dražší, investice do něj se ale jistě vyplatí. Maso v bio kvalitě má mnohem lepší chuť a více výživných složek a jeho koupí navíc podpoříte lokální ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou.

Tip: Biomasa v obchodě snadno rozlišíte díky názvu a logu ekologické produkce – evropským biolístkem.

Krmivo i pohyb má vliv na chuť masa

Bio kuřatům je podáváno kvalitní krmivo, které musí být složeno nejméně z 90 % z produktů ekologického zemědělství. Nemusíte se tudíž obávat ani žádných chemických hnojiv a pesticidů, ani antibiotik či růstových hormonů.

Kuřata z bio chovu mají zajištěný i neustálý pohyb, díky čemuž mají více svalové hmoty, méně tuku a jejich maso je mnohem zdravější, chutnější a je zdrojem cenných výživných složek.

Bio kuřata mají navíc možnost zůstat déle u své matky, což je pro ně naprosto přirozené. A také délka výkrmu je u nich delší – zatímco běžná kuřata jdou na porážku po 38 dnech výkrmu, bio kuřata až po 56 až 84 dnech.

Pokrmy z drůbeže z bio chovů často i lépe chutnají Pixabay / Pexels

Proč jíst kuřecí maso?

V kuřecím mase se nacházejí různé minerální látky, vitamíny a taktéž bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. 

V porovnání s ostatními druhy masa má navíc to kuřecí jen nepatrné množství tuku a cholesterolu, tudíž je vhodné při redukci hmotnosti. A drůbeží tuk má i příznivé složení nenasycených mastných kyselin.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!