Neuvěříte, co letos při svých kontrolách objevila SZPI ve zmrzlinách a ledových nápojích

Na zmrzlinu se už možná nebudete dívat tak jako dřív JSchley / Pixabay

Zmrzlina, ledová tříšť i chlazené nápoje mají v průběhu léta a horkých dnů vždy žně. Málokoho ale při jejich konzumování možná napadne, že ne vždy je zmrzlina anebo ledový nápoj v takové kondici, aby se mohl prodávat. Pochybení našla SZPI zatím u 30 % vzorků nebalených zmrzlin a u 43 % ledů do nápojů.

Přečtěte si také

Důchodci chtějí znovu vyhrazené hodiny v supermarketech. Ministr Prymula jim naději sebral
Důchodci chtějí znovu vyhrazené hodiny v supermarketech. Ministr Prymula jim naději sebral

Co se kontrolovalo?

Zmrzlinová sezóna je již téměř u svého konce. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během ní ale rozhodně nezahálela a kontrolovala dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u prodejců nejen točených a kopečkových zmrzlin, ale také u prodejců ledových nápojů. 

Kontrolují se spíše ti provozovatelé, u nichž se problémy očekávají

Výsledky z kontrol, které SZPI letos podnikla, jsou zatím k datu 31.7.2020. Kontroly se týkaly zejména cukráren a ostatních provozoven společného stravování. Je ale nutné podotknout, že se jednalo zejména o provozovny, u kterých SZPI problémy spíše očekává.

Inspekcí samozřejmě nejsou ušetřeni ani ti provozovatelé, které lze z hlediska dodržování výše zmíněných parametrů považovat za bezproblémové. Frekvence kontrol u nich nicméně bývá nižší.

Možná už ledům v nápojích důvěřovat nebudete NickyPe / Pixabay

Provozovatelé nedodržují výrobní postupy

Důkladné kontroly SZPI u zmrzlin probíhají už několik let, i přesto se ale zdá, že provozovatelé ani tak nedodržují předepsané výrobní postupy, v důsledku čehož pak dochází k nadměrnému výskytu bakterií u prodávaných potravin a nápojů.

Ve valné většině případů se u hodnocených vzorků zmrzlin potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, tedy enterobakterie, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry.

Na vině při jejich výskytu je nejen nedostatečná sanitace přístrojů na výrobu zmrzlin, ale také již kontaminované vstupní suroviny, které provozovatelé, respektive často neproškolení prodejci, kontrolují bohužel jen vizuálně.

Jedna zmrzlina, více dnů v nabídce

Velkou nedostatečnou představuje také praxe prodejců točených zmrzlin, kteří na konci dne neprodanou zmrzlinu nezlikvidují a nabízí ji znovu den následující. Vyndáváním a následným vracením jedné a té samé zmrzliny do zařízení může ale dojít k bakteriální kontaminaci.

U ledů byly zjištěny zdravotní a hygienické nedostatky

Co se výroby ledů týče, zatím bylo vyhodnoceno 21 vzorků ledů, kdy 9 z nich (tedy 43 %), nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. U některých vzorků se tak potvrdil výskyt Escherichia coli, enterokoků a dalších bakterií. Na vině je opět podcenění hygienických opatření a opomíjení průběžné dezinfekce výrobníků ledu.

Fantazii při výrobě domácí zmrzliny se meze nekladou! marcruiz / Pixabay

Není lepší vyrobit si vlastní zmrzlinu doma?

Nevyhovující praktiky některých prodejců zmrzliny možná zkazily chuť mnohých z vás. Pokud je tomu tak, máme pro vás snadné řešení – vlastní zmrzlinu si můžete vyrobit i sami doma. Bude nejen poctivá, ale navíc i opravdu výborná!

Některé zmrzlinovače jsou levné a zcela dostačující

Nemusíte vůbec investovat tisíce, dobrou službu vám udělá i zmrzlinovač okolo tisícovky. Značné oblibě se mezi spotřebiteli těší například značka Guzzanti, jejíž typy stojí právě okolo částky 1 000 Kč. A oblíbený je i ruční zmrzlinovač od Tescoma model Della Casa, se kterým naděláte cca 800 mililitrů zmrzliny.

Nevýhodou těchto typů je ovšem to, že jejich nádoby musíte předem namrazit, což může leckoho po čase od výroby vlastní zmrzliny odradit.

Zmrzlinovače s kompresorem jsou sázkou na jistotu, jsou však dražší

Pokud byste chtěli něco lepšího, například zmrzlinovač s kompresorem, který vám ušetří práci, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Za modernější modely zaplatíte v řádech tisíců korun, výčet jejich funkcí však tuto investici poměrně ospravedlňuje.

Jako příklad můžeme uvést chytrý zmrzlinovač SAGE BCI600, který automaticky rozpozná hustotu připravované zmrzliny. Jeho cena se ale blíží osmi tisícům korun. Je tedy na zvážení každého z vás, kolik do domácí pochoutky budete investovat – výsledek za to ale jistě stojí!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!