Bobkový list prospívá našemu zdraví. Čistí játra a pomáhá s nachlazením

Sklenice s čajem z bobkového listu, ozdobená 3 bobkovými listy, servírovaná na dřevěném prkénku s dřevěnou lžičkou a s několika bobkovými listy New Africa / Shutterstock.com

Vavřín vznešený, neboli bobkový list, je známou bylinou. Jeho listy nejčastěji používáme jako koření do omáček, nebo pod maso. Jeho lístky a plody ovšem mají i jiné využití. Bobkový list se pyšní i mnoha zdravotními benefity. Víte, jaké má účinky a s jakými zdravotními problémy vám pomůže?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Jaké léčivé účinky má bobkový list?

Bobkový list má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, hořčinů, glykosidů a tříslovin, vitamínů A, B a C, kyseliny listové nebo minerálů, jako jsou vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

Dále podporuje trávení, čistí játra a střeva, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a umí snižovat i hladinu krevního cukru. Poradí si také s nepříjemnou bolestí – ať už se jedná o revmatismus, artritidu nebo bolesti hlavy.

Kromě těchto potíží pomůže také se záněty močového měchýře, s nežádoucím zavodněním, nachlazením či s plynatostí. Právě proto je dobré mít ho vždy po ruce – klidně v dobře známé sušené formě.

Lístky bobkového listu v misce ImpressionMall / Shutterstock.com

Jak nejlépe využít bobkový list pro zdraví?

Čaj z vavřínu

Čaj z bobkového listu je první pomocí při boji s bacily. Nálev je vhodnou podpůrnou léčbou v případě nachlazení, chřipky a kašle. Stačí nastříhat několik lístků a ty pak zalít vroucí vodou. Čaj nechte louhovat 5 minut.

Pije se nejlépe vlažný, maximálně třikrát denně. A když ho nevypijete? Nevadí, nálev můžete použít jako zklidňující oplach pokožky hlavy. Bobkový list totiž pomáhá proti lupům.

Olej z bobkového listu

Z bobkového listu si doma snadno připravíte také vavřínový olej. Na výrobu potřebujete kvalitní olivový olej a sáček bobkových listů. Listy nechte v oleji macerovat po dobu dvou týdnů, poté olej sceďte. K čemu je takový přípravek dobrý? Můžete jej používat k obkladům na bolavé klouby, k masážím i k léčebným koupelím.

Tip: K maceraci bylinek používejte třeba extra panenský olivový olej v dobré kvalitě. Ten má rovněž benefity pro pokožku a lidské zdraví, proto je ideálním nosičem.

Lahvička s olejem z bobkového listu, postavená na stole. Kolem bokové listy Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Vavřínová inhalace

Trápí vás zahlenění a ucpané dutiny? I s tímto problémem vám může pomoci (ne)obyčejný bobkový list. Čtyři lžíce listů ve vodě přiveďte k varu a následně je chvíli nechte louhovat. Poté už se připravte na inhalaci – hlavu si zakryjte ručníkem a opatrně vdechujte léčivé výpary. Inhalace vám pomůže uvolnit dutiny a dokonce umí ulevit i od doprovázející bolesti hlavy.

Bobkový list umí zklidnit tělo i mysl

Bobkový list má příznivý vliv na uvolnění těla a zklidnění mysli. Nejúčinnější formou je esenciální olej z vavřínu. Silice v něm obsažené uklidňují a tiší naše emoce. K tomuto účelu můžete použít také sušené lístky, které zapálíte v nehořlavé sklenici nebo v kadidelnici. Jak se zdá, jde vskutku o vznešenou rostlinku, která je všestranná a užitečná nejen v kuchyni.

Tip: K inhalacím bylinek dobře slouží obličejová sauna. Přístroje jsou vhodné nejen k inhalaci, nýbrž také k napařování pleti před aplikací pečujících a čisticích masek.

Zdroje: WebMD, National Library of Medicine