Čerstvé těstoviny mají v kuchyni dlouholetou tradici. Lze je vytvořit ručně s pomocí válečku, nebo použít spoustu šikovných kuchyňských pomocníků od těch s kličku, až po elektriku. Poradíme jak na přípravu domácích těstovin a přidáme i triky na přírodní barviva, kterými jídlo oživíte!
Barevné těstoviny si můžete velmi snadno vyrobit pomocí některých přírodních barviv. Při vaření, přidejte do vroucí vody některou z těchto ingrediencí a budete překvapeni co se stane!
Ideální na zpracování těsta je dřevěný vál, na který nasypte mouku, uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ neboli důlek, který Italům připomíná sopku proto ten "vulkán". Pak přidejte vejce, obecně platí, že na 100 g mouky přijde jedno vejce a mouku postupně vmíchejte prsty. Přidejte i špetku soli. Těsto se zpracovává několik minut do koule tak, aby získalo elastičnost. Nechá se 30 minut odpočinout zabalené do mokré utěrky či potravinářské folie.
Ruční strojky na výrobu těstovin se moc od sebe neliší, pořídit se dají už od 500 Kč.
Mnohem pohodlnější a rychlejší způsob je příprava těsta v kuchyňském robotu. Ten nepomůže pouze s přípravou těsta jako takového, ale spotřebič využijete i při válení a tvarování těstovin. Mezi oblíbené kuchyňské roboty patří značka Kenwood (Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S stojí 19 990 Kč), ke kterému se dají dokoupit nástavce na klasické i protlačované těstoviny. Pokud se vám nechce investovat tolik peněz najednou, za mnohem menší peníze můžete pořídit Catler KM 8012 (12 990 Kč), který má celokovové tělo a součástí balení tohoto krasavce jsou i nástavce na těstoviny, mlýnek na maso a kráječ se struhadly. Pokud v kuchyni máte rádi nejen barevné jídlo, ale i pomocníky, mrkněte do letáků na kuchyňské roboty Kitchenaid, nebo Sencor - ty se vyrábí v pastelových barvách a mohou tak být skvělým doplňkem i šéfkuchařem najednou.
Rozhodně se vyplatí sledovat akční letáky prodejců elektra na stránkách Kupi.cz, kde najdete všechny aktuální slevy na jednom místě a můžete tak při koupi tohoto parťáka do kuchyně ušetřit spoustu peněz.
Čerstvé těstoviny se konzumují okamžitě, ale dají se i zamrazit. Italové je doporučují nejdříve trochu po malých porcích dát do mrazničky, pak až vložit do pytlíku a znovu do mrazáku. Hotové rozválené těsto ale vždy zpracujte do vámi požadovaného tvaru těstovin ihned, v lednici by ztvrdlo a už by se dobře nedalo projet strojkem, nebo nakrájet.
Ingredience
Suroviny na obarvení těstovin - najdete na začátku článku...
Mouku nasypeme na vál a promícháme ji se špetkou soli, do mouky uděláme důlek, opatrně nalijeme rozšlehaná vejce s vlažnou vodou. Hmotu důkladně hněteme rukama, až vypracujeme hladké těsto.
Při tvorbě barevných těstovin do těsta zapracujeme některé z výše uvedených surovin, záleží jaké barvy chceme dosáhnout.
Těsto rozválíme, nakrájíme na tenké a dlouhé proužky, nebo použijeme strojek na těstoviny. Proschlé těstoviny vložíme do osolené vody, vaříme doměkka 15 minut, aby byly "al dente", tedy tvrdší na skus a scedíme.
Termínem "al dente" může také popisovat zeleninu, která je uvařena do poloměkka: při skousnutí jemně křupne, ale už prošla varem.