Už jste zkoušeli polentu? Připravte si polentovou kaši, hranolky nebo jablečný dezert

Když máte chuť na změnu, polenta je skvělou náhradou bramborové přílohy ReinhardThrainer / Pixabay

Polenta. U nás ne až tak známá ingredience, kterou by ovšem rozhodně byla škoda přehlédnout. Tato kukuřičná krupice se dá připravit na nejrůznější způsoby – své uplatnění nachází v mnoha receptech, které potěší nadšené kuchaře, milovníky zdravého vaření i jedlíky z celé rodiny. A co vy, dáte si ji radši nasladko, nebo naslano?

Přečtěte si také

Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat
Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat

Kukuřičnou kaši si můžete připravit v mnoha obměnách. Možná vás to překvapí, ale můžete s ní nahradit i kaši bramborovou – a výsledek opravdu stojí za to! Klíčem k úspěchu je správná příprava. Pojďte se s námi podívat, jak postupovat a co vše se dá z polenty uchystat.

Základní recept z instantní polenty

Klasická polenta se vaří zhruba hodinu, vy si však můžete koupit instantní variaci pokrmu a během pár minut bude kaše hotová. V ideálním případě by měla mít hedvábně krémovou konzistenci – neměla by mít hrudky, ale ani by neměla být příliš tekutá. Je tedy důležité dbát na vhodný poměr vody a polenty.

Na 100 g instantního pokrmu si připravte litr vroucí vody. Do osolené, jemně vroucí vody vsypte polentu a míchejte metličkou, abyste předešli tvorbě nežádoucích hrudek. Při míchání stále kontrolujte konzistenci, kaše by měla být hotová po pěti až sedmi minutách. 

Takto připravenou polentu můžete ještě zjemnit kouskem másla. Polentová kaše snadno nahradí tu bramborovou, ale také dýňovou, batátovou, květákovou či leckterou další. Výborně chutná k masům se šťávou. Tak s čím si ji dáte vy?

Chutná polenta s masovým ragú – jedna z mnoha variací, které chutnají skvěle chefsian / Pixabay

Sladká svačina z polenty

Jablkové pyré z polenty? Chutná svačina pro malé i velké. Příprava vás zaujme svou jednoduchostí, výsledná sladká kaše pak svou chutí. Stačí, když budete mít při ruce 50 g instantní polenty a 200 až 250 ml jablečného džusu.

Džus nejprve ohřejte a podobně jako při vaření polentové kaše během ohřívání polentu přisypejte a míchejte. Podle chuti můžete přidat i špetku skořice. Jakmile kaše zhoustne, můžete ji podávat, chutnat vám však bude i na druhý den.

Hranolky jinak? Zkuste ty polentové

A ještě jedna příloha, která tentokrát hravě nahradí tradiční hranolky. Máte-li chuť na změnu, připravte si hranolky polentové. Hustou polentovou kaši nechte vychladnout – kukuřičná kaše nakonec vždy ztuhne. Plát kaše nakrájejte na hranolky, ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. A nezapomeňte si je vychutnat ještě teplé, nejlépe třeba s vaším oblíbeným dipem.

Tip: Polentové hranolky chutnají skvěle s jemným kečupem. Abyste ušetřili, kupte v aktuální akci do 6. 9. třeba Kečup Gurmán Otma, jehož půlkilové balení najdete v prodejnách Billa za 32,90 Kč. Případně zkuste Kečup Heinz, který nabízí hned několik prodejen.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!