Co se stane s vaším tělem, když skončíte s pitím alkoholu?

Muži je nabízena sklenice alkoholu, on ji gestem odmítá KomootP / Shutterstock.com

Alkohol má negativní vliv na fyzickou i psychickou stránku člověka. Funguje totiž podobně jako některé drogy: navozuje pocity euforie, současně odstraňuje úzkosti i zábrany, dává nám falešný pocit sebevědomí a jistoty. Budete se divit, co všechno se stane s naším tělem, když ho přestaneme pít.

Přečtěte si také

Ajurvédský poklad jménem ašvaganda: S čím vám pomůže tato bylina?

Jak alkohol ovlivňuje zdraví?

Dlouhodobá vysoká konzumace alkoholu vede k poškození jater, srdce, mozku, nervů, přispívá ke vzniku různých druhů rakoviny, nevratnému poškození mentálních funkcí, zvyšuje riziko deprese, panického strachu a úzkosti či různých obsesí.

Bezpečné limity spotřeby alkoholu

Denní limit spotřeby alkoholu je u mužů stanoven na dvě až čtyři jednotky, u žen pak na jednu až tři. Jedné jednotce odpovídá jeden panák tvrdého alkoholu, jeden decilitr vína či malé světlé 10° pivo. Pokud za den vypijete více než pět jednotek, už si zahráváte se zdravím. Panák vodky má 100 kcal, 1,5 deci bílého vína má 105 kcal. V 0,5 litru piva je 200 kcal, což odpovídá například koblize s marmeládou.

Žena leží v posteli, drží se za hlavu, na nočním stolku je nedopitá sklenka červeného vína Motortion Films / Shutterstock.com

Co se stane, když přestanete pít alkohol?

1. Budete lépe spát

Po alkoholu možná rychle usnete, avšak dle výzkumů nejprve dojde k navození útlumu, výrazné svalové relaxaci, křečím a zatuhnutí svalů. Spánek bude následně lehký a budete se během noci budit. Alkohol působí i močopudně, což taktéž může spánek narušovat.

V důsledku jste pak unavení, dehydratovaní, bolí vás hlava a svaly. Vznikají chronické spánkové poruchy, únavový syndrom, výkyvy nálad a problémy s pamětí. Pokud ho přestanete pít, možná budete déle usínat, ale vstanete odpočatí, bystří, s lepší náladou a vyšší koncentrací.

2. Budete se lépe soustředit a myslet

Alkohol je nervový jed, který mění chemickou rovnováhu mozku a ničí mozkové buňky. Při abstinenci se mozek začne regenerovat.

3. Budete mít menší hlad

Alkohol zvyšuje apetit a vede k přejídání. I malá dávka zvyšuje chuť k jídlu, působí na centra v mozku a ovlivňuje hormony jako inzulin, ghrelin a leptin. Má velké množství energie v podobě prázdných kalorií, ukládá tuk v těle i v játrech a vede ke vzniku chronického zánětu a cirhózy, stejně jako obezity, aterosklerózy a infarktu myokardu.

4. Vaše hladina cukru se znormalizuje

Negativní důsledek po vynechání alkoholu je chuť na sladké, při jehož konzumaci se v mozku uvolní dopamin stejně jako po požití drog. Dopamin uvolňuje, uklidňuje a navozuje euforické stavy – proto je třeba dát si na zvýšenou konzumaci sladkých pokrmů a nápojů pozor. Když tělo zpracovává alkohol, je schopnost tvorby glukózy omezena a přestává se udržovat normální hladina cukru v krvi.

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Časová náročnost: 5 min Obtížnost: Snadný
Smoothie z lesního ovoce

5. Začnete hubnout

Konzumace alkoholu zvyšuje denní příjem kalorií, a to především u koktejlů, které obsahují i hodně cukru a zvyšují váhu. Prázdné kalorie nemají pro tělo žádnou výživovou hodnotu a přispívají k tloustnutí.

6. Pleť se vyčistí a získá jiskru

Alkohol vysouší pokožku a působí močopudně. Už pár dní po jeho vysazení bude vaše pleť hydratovaná, nebudou se objevovat zarudnutí, ekzémy ani lupy.

Žena drží sklenici alkoholu, druhou ruku má zdviženou a na dlani má nápis stop Zoomstudio / Shutterstock.com

7. Klesne u vás riziko vzniku rakoviny

Pití alkoholu způsobuje zvýšené riziko rakoviny ústní dutiny a jazyka, hltanu, hrtanu a jícnu, ale také jater, prsu, slinivky břišní či tlustého střeva nebo konečníku. Na druhou stranu může jeho umírněná konzumace podle studií snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

8. Zlepší se váš zdravotní stav

Dojde k poklesu jaterního tuku, zlepší se váš imunitní systém a budete plodnější. U mužů vymizí potíže s erekcí.

Zdroj: healthline.com, webmd.com