Makový koláč nebo maková zmrzlina? Tyhle dobroty neomrzí, vyzkoušejte obojí!

Maková zmrzlina skvěle chutná s horkým ovocem dmncwndrlch / Pixabay

Patříte mezi makožrouty? Pak je ten pravý čas připravit si něco na zub. Tentokrát pro vás máme recept na lahodný vrstvený tvarohový koláč a luxusní makovou zmrzlinu se šťavnatými švestkami. Na který z dezertů už máte chuť?

Přečtěte si také

Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily
Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily

Tvarohový makový koláč

Vrstvený tvarohový koláč, na který se vám budou sbíhat sliny už při jeho přípravě. Křehké a příjemné těsto, které doplníte dvěma druhy krému. Makové pokušení, které možná sníte... na posezení! Připravte si: 

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mletého máku
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • citronovou kůru

Promíchejte mouku, práškový cukr, máslo, vejce, prášek do pečiva a sůl. Připravte hmotu. Těsto na pomoučněné ploše vyválejte, plát přemístěte do vymazané formy a umačkejte na korpus. Takto připravené jej ve formě uložte do lednice a nechte odpočinout.

Mezitím si můžete vyšlehat krém. Spojte mascarpone, tvaroh a smetanu s cukrem, kokosovým olejem a strouhanou citronovou kůrou. Krém rozdělte na dvě části a do jedné z nich vmíchejte mák. Oba krémy pak vrstvěte na připravený korpus koláče.

Nakonec šup s dobrotou do trouby – pečte zhruba 60 minut na 160 °C. Dezert podávejte ještě teplý, chutný je však také vychlazený. Prostě si ho dopřejte tak, jak to máte rádi.

Luxusní maková zmrzlina

Představte si spojení chutí – lahodnou makovou zmrzlinu, která se rozplývá na jazyku, doplněnou horkými švestkami. Láká vás tato kombinace? Tak si ji rovnou připravte, co říkáte? Přinášíme jednoduchý recept, který snadno vykouzlíte i bez cukru, pokud se mu z jakéhokoli důvodu vyhýbáte. Budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • špetku soli
  • 150 g cukru (nebo sladidla)
  • 100 g mletého máku
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 5 žloutků
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 0,5 kg švestek
  • lžíci cukru/ sladidla

Do mléka přidejte cukr (sladidlo), mák, špetku soli a vše prohřejte. Částečně přeceďte, zbylý mák můžete použít v jiném receptu. K mléku přišlehejte smetanu a žloutky a opět na mírném plameni přihřejte, dokud směs jemně nezhoustne (pozor, nepřevařte). Dochuťte vanilkovým extraktem a přelijte do zmrzlinovače.

Pokud nemáte zmrzlinovač, bude potřeba zmrzlinu pravidelně vytahovat z mrazničky a promíchávat – zabráníte tak vzniku krystalků vody. Zatímco se připravuje a nachlazuje, přepulte a vypeckujte švestky. Převařte je s cukrem či sladidlem a ještě teplé je podávejte se zmrzlinou. 

Tip: Pokukujete po zmrzlinovači? Pro nenáročné milovníky zmrzliny je tu ruční zmrzlinovač Della Casa z Tescomy za 699 Kč. Nachlaďte, míchejte... a připomeňte si výborné letní osvěžení i během chladných dnů!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz