Co s cuketovou úrodou? Vyzkoušejte čokoládový koláč nebo bublaninu

Cukety v košíku na dřevěném podkladu alicja neumiler / Shutterstock.com

Už nevíte, co s cuketami? My ano. Přinášíme čerstvou dávku inspirace v podobě dvou lahodných receptů na dezerty z této fascinující zeleniny, která se jen tak neztratí. Pochutnáte si vy, vaši nejmenší i případní návštěvníci. Hurá do světa sladkých chutí!

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Recept: Celozrnná cuketová bublanina

Je libo bublaninu? Máme pro vás recept, který je nejenom chutný, ale dokonce i tak snadný, jak jen příprava dezertu může být. Bublaninu totiž hravě zvládnete bez vážení – stačí mít po ruce hrneček a pustit se do pečení. K přípravě bublaniny s jahodami budete potřebovat:

V míse smíchejte cukr, vejce, olej a mléko, poté přidejte cuketu a citronovou kůru a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vše vymíchejte v hladké těsto řidší konzistence a připravenou hmotu přelijte do předem vymazané a vysypané formy na koláč. Nakonec na těsto poklaďte půlky jahod.

Bublaninu pečte na 180 °C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby můžete koláč posypat cukrem. Podávejte, ale ještě předtím si dopřejte kousek jen a jen pro sebe – jinak na vás nezbude.

Recept: Křehký čokoládový koláč

Máte rádi čokoládu? Tak to je pro vás tento recept tím pravým potěšením, směle do něj! Je vláčný, křehký a snově čokoládový. Chuť jemného těsta se navíc snoubí s dokonalostí polevy. Tak už o něm přestaňte pouze snít a pojďte si ho prostě upéct! Potřebujete:

Základ pro vaše letní pečení

Oloupanou a nastrouhanou cuketu zbavte přebytečné vody. Následně ji smíchejte s moukou, kypřicím práškem, olejem, cukrem, vejci, solí, kakaem, skořicí a nasekanými oříšky. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Koláč pečte na 180 °C zhruba 35 minut.

Mezitím je čas připravit si polevu – ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní smetanu, dokud se vše nespojí v jednotnou směs. Vychladlý korpus koláče pomažte marmeládou a následně přelijte čokoládovou polevou. Moučník na závěr nechte ztuhnout v lednici. Podávejte všem čokoholikům, které máte při ruce. Dobrou chuť!

Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník

Vyzkoušejte naše recepty a věřte nám, že vás přebytek cukety již nikdy nebude trápit. Z obchodu, ze zahrádky, od kamarádek – vynikající dezerty budete mít kdykoliv na dosah!