Co s cuketovou úrodou? Vyzkoušejte čokoládový koláč nebo bublaninu

Cukety v košíku na dřevěném podkladu alicja neumiler / Shutterstock.com

Už nevíte, co s cuketami? My ano. Přinášíme čerstvou dávku inspirace v podobě 2 lahodných receptů na dezerty z této fascinující zeleniny, která se jen tak neztratí. Pochutnáte si vy, vaši nejmenší i případní návštěvníci. Hurá do světa sladkých chutí!

Přečtěte si také

Jak využít slupky od brambor? Přestaňte je vyhazovat! Poslouží v kuchyni i jinde
Jak využít slupky od brambor? Přestaňte je vyhazovat! Poslouží v kuchyni i jinde

Celozrnná cuketová bublanina

Je libo bublaninu? Máme pro vás recept, který je nejenom chutný, ale dokonce i tak snadný, jak jen příprava dezertu může být. Bublaninu totiž hravě připravíte bez vážení – stačí mít po ruce hrneček a pustit se do pečení. K přípravě bublaniny s jahodami budete potřebovat:

  • 1 hrnek strouhané a vymačkané cukety
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 1 a ½ hrnku špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku citronové kůry
  • ½ kilogramu čerstvých jahod
  • špetku práškového cukru na posyp

Dopřejte si sladké potěšení

Kupte se slevou Jahody Albert.

Porovnat slevy

Do mísy vsypte všechny suché ingredience a důkladně je promíchejte. Následně je čas spojit sypkou směs se směsí z vejce, oleje a cukety. Vše vymíchejte v hladké těsto řidší konzistence a připravenou hmotu přelijte do předem vymazané a vysypané formy na koláč. Nakonec na těsto poklaďte půlky jahod.

Bublaninu pečte na 180 °C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby můžete koláč posypat cukrem. Podávejte, ale ještě předtím si dopřejte kousek jen a jen pro sebe – jinak na vás nezbude.

Křehký čokoládový koláč

Máte rádi čokoládu? Tak to je pro vás tento recept tím pravým potěšením, směle do něj! Je vláčný, křehký a snově čokoládový. Chuť jemného těsta se navíc snoubí s dokonalostí polevy. Tak už o něm přestaňte pouze snít a pojďte si ho prostě upéct! Potřebujete:

  • 350 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 170 ml oleje
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 ks vajec
  • špetku soli
  • 50 g kakaa
  • 500 g cukety
  • 150 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 200 g meruňkové marmelády
  • 300 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Základ pro vaše letní pečení

Oloupanou a nastrouhanou cuketu zbavte přebytečné vody. Následně ji smíchejte s moukou, kypřicím práškem, olejem, cukrem, vejci, solí, kakaem, skořicí a nasekanými oříšky. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Koláč pečte na 180 °C zhruba 35 minut.

Mezitím je čas připravit si polevu – ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní smetanu, dokud se vše nespojí v jednotnou směs. Vychladlý korpus koláče pomažte marmeládou a následně přelijte čokoládovou polevou. Moučník na závěr nechte ztuhnout v lednici. Podávejte všem čokoholikům, které máte při ruce. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte naše recepty a věřte nám, že vás přebytek cukety již nikdy nebude trápit. Z obchodu, ze zahrádky, od kamarádek – vynikající dezerty budete mít kdykoliv na dosah!