Ovocné octy mají spoustu využití a připravíte je jednoduše i doma

Jedním z ovocných octů je i známé balsamico Pixabay

Lihový ocet už dávno nemá v kuchyních monopol – k vaření a dochucování se dnes používají i jiné typy, například ty ovocné. Vyrábí se fermentací a přidávají se do salátů, zálivek i omáček. Z některých druhů, například rybízového nebo malinového, se dokonce dá připravit domácí limonáda. Jiné se používají k finálnímu dochucení pokrmů ve vysoké gastronomii. Jaká jsou specifika jednotlivých ovocných octů a jak si je vyrobit doma?

Přečtěte si také

Dekorace na hroby, které vydrží déle než na Dušičky
Dekorace na hroby, které vydrží déle než na Dušičky

Vinný ocet

Vybrat si můžete variantu z bílého nebo červeného vína. Oba dva druhy skvěle dochutí saláty nebo omáčky a přidávají se i do domácích marmelád, čatní nebo dresinků. Využít je můžete i k nakládání masa.

Bílý vinný ocet je jemnější a skvěle doplní například pokrmy z mořských plodů a nejrůznější polévky. Červený vinný ocet zase vítězí ve studené kuchyni.

Balzamikový ocet

Balsamico je speciální druh vinného octa, který pochází z italské Modeny. Připravuje se tam tradiční metodou už od 17. století a patří k vyhledávaným kulinářským přísadám. Vyrábí se ze zahušťovaného moštu z těch nejkvalitnějších hroznů, který zraje v dřevěných sudech. Právě podle doby zrání se rozlišuje i jeho kvalita.

Má tmavou barvu a hustší, sirupovitou konzistenci. Používá se pro finální dochucení přímo na talíři – nejlépe ladí s různými druhy sýrů, zeleninou a ovocem.

Balzamikový ocet se používá k finální úpravě přímo na talíři Unsplash

Jablečný ocet

Pokud máte rádi výraznou, ostrou chuť, určitě vyzkoušejte jablečný ocet. Používá se například na zálivky do salátů se zelím, k sýrům nebo k nakládání vepřového masa, které je díky němu křehčí a jemnější. V kombinaci s kvalitním olivovým nebo slunečnicovým olejem z něj připravíte i výborný domácí dresink.

Rybízový ocet

V tomto případě nejde o klasický ocet vzniklý fermentací. Vyrábí se přidáním rybízové šťávy do hotového jablečného nebo vinného octa. Skvěle se pojí s výraznou chutí bylinek, jako jsou bobkový list, rozmarýn nebo šalvěj. Využijete ho po celé léto ke grilovaným specialitám, dá se z něj ale připravit také dresink nebo bylinková majonéza.

Malinový ocet

Výroba probíhá podobně jako u rybízového octa – základem je ocet již hotový, do kterého se nalije malinová šťáva. Kromě domácích limonád, dresinků a salátů se malinový ocet používá i v kosmetice. Je oblíbenou přírodní variantou vlasového kondicionéru.

S malinovým octem bude mít limonáda výraznější chuť Pexels

Recept na domácí jablečný ocet

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých jablek
  • 2 l převařené vody

Zralá jablka omyjte, oloupejte a vykrojte jádřince. Pak je nastrouhejte a vložte do sklenice o objemu minimálně 4 litry. V hrnci převařte 2 litry vody, nechte vychladnout a jablka s ní zalijte. Hrdlo sklenice zakryjte jen bavlněnou utěrkou a připevněte gumičkou nebo provázkem. Láhev nechte na temném místě 10 dní a každý den alespoň 1x promíchejte obsah dřevěnou vařečkou.

Po 10 dnech přefiltrujte přes plátno. Vzniklou tekutinu nalijte zpět do vymyté sklenice, zakryjte tkaninou a nechte ji další 3 týdny kvasit v temné místnosti. Sledujte, jestli se ještě tvoří bublinky – jakmile přestanou, je prakticky hotovo. Nakonec ocet slijte do menších skleniček.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!