Vyrábějte domácí marmelády bez chemie: S citrusovým pektinem bez éček

Rebarborová marmeláda s pektinem vicuschka / Canva

Meruňky, broskve, angrešt, mirabelky a další ovoce pomalu dozrává, a tak je čas na oblíbené zavařování. Na to je potřeba zralé ovoce, cukr a želírující látka. Pokud jste až doteď používali kupované směsi na zavařování, můžete udělat změnu a vyzkoušet čistě přírodní citrusový pektin. Vaše marmeláda bude voňavá, bez chemie a zbytečných éček, a navíc skvěle zakonzervovaná. 

Přečtěte si také

Jak na nespavost? Pomůže technika dýchání i psychohygiena
Jak na nespavost? Pomůže technika dýchání i psychohygiena

Kupované želírovací směsi vs. citrusový pektin

Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé kupované směsi. Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření. 

Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnosti než kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.

Pektin zamíchejte do džemu Jan Mach / Canva

5 výhod citrusového pektinu

  • citrusový pektin je 100 % přírodní 
  • želíruje a zahušťuje marmelády
  • není třeba ho dlouho vařit, postačí 3 minuty
  • použití je snadné, stačí ho jen rozmíchat v cukru a nasypat do hrnce
  • pektin nijak negativně neovlivňuje výslednou chuť marmelády

Ulovte si v obchodě pektin

Kupte se slevou Pektin Labeta.

Porovnat slevy

Jak používat citrusový pektin

Na 1 kilogram ovoce stačí zhruba 10 gramů pektinu, který je třeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Po přidání stačí směs už jen 3 minuty povařit a je hotovo. 

Kde koupit citrusový pektin

Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 90 Kč), dále Labeta (20 g od 30 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).

Není pektin jako pektin

Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!