Jak na domácí marmelády bez chemie? Zavařujte s citrusovým pektinem

Žena přelévá směs na malinovou marmeládu z mísy do zavařovací sklenice, vedle je cedník, cukr a maliny Pixel-Shot / Shutterstock.com

Meruňky, broskve, angrešt, mirabelky a další ovoce už nám dozrávají, a tak je čas na oblíbené zavařování. Na to je potřeba zralé ovoce, cukr a želírovací látka. Pokud jste až doteď používali kupované směsi na zavařování, můžete udělat změnu a vyzkoušet čistě přírodní citrusový pektin. Vaše marmeláda bude voňavá, bez chemie a zbytečných éček, a navíc skvěle zakonzervovaná.

Přečtěte si také

Čepované zelené pivo: Břečka plná chemie, nebo kvalitní sváteční mok? Čeští pivaři se kvůli tomu hádají

Kupované želírovací směsi vs. citrusový pektin

Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé směsi.

Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření.

Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnostmi, než mají kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.

Žena přendává naběračkou broskvovou marmeládu z kastrolu do zavařovací sklenice Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pět výhod citrusového pektinu

  • Citrusový pektin je 100% přírodní.
  • Želíruje a zahušťuje marmelády.
  • Není třeba ho dlouho vařit, postačí tři minuty.
  • Použití je snadné, stačí ho jen rozmíchat v cukru a nasypat do hrnce.
  • Pektin nijak negativně neovlivňuje výslednou chuť marmelády.
Co třeba meruňková? Ovoce je v akci

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Jak používat citrusový pektin

Na 1 kilogram ovoce vychází zhruba 10 gramů pektinu, který je potřeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Poté stačí směs už jen tři minuty povařit a je hotovo.

Kde koupit citrusový pektin

Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 88 Kč), dále Labeta (20 g od 38 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).

Není pektin jako pektin

Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě.