Oblíbený perlivý nápoj z Itálie – prosecco slaví dnes 13. srpna svůj mezinárodní den. A není divu, o lehké šumivé víno vyznačující se svěží chutí je zájem po celém světě. Velký podíl na tom mají i Češi, podle analytické společnosti Nielsen vzrostl v Česku v roce 2019 prodej italského tekutého zázraku o 60 % oproti roku 2018. A velká čísla se očekávají i za letošní rok.
Domovinou prosecca je sever Itálie, především vinařské oblasti Benátska – Terst, Venezia, Veneto, Treviso, Vicenza či Padova, kde se pěstují hrozny odrůdy Glera, základu tohoto oblíbeného nápoje. K jeho výrobě musí být použito nejméně 85 % objemu této vinné révy, jen takové víno může být označeno za prosecco. Na etiketě pak můžete také najít označení DOC, které garantuje, že víno pochází právě z některých benátských vinic.
Nejlepší podmínky pro pěstování vinné révy Glery jsou však v jiném benátském regionu, a to Conegliano Valdobbiadene, který je charakteristický střídáním mírných a strmějších svahů. Právě zde se hroznům daří nejlépe, může za to především hlinitá půda s minerálními látkami. Zdejší prosecco je považováno vůbec za nejkvalitnější, na etiketě ho proto doprovází zkratka DOCG. Jeho nejznámějším producentem je vinařství Mionetto. Prosecco této značky seženete i v českých obchodech.
Věřte však, že ani koupí láhve s přívlastkem DOC vedle nešlápnete. Na etiketě ale musí být uvedeno buď DOC nebo DOCG, jinak o pravém proseccu nemůže být ani řeč.
Kupte se slevou Prosecco Mionetto.
Pro milovníky vín je také důležitý obsah cukru, na což mysleli i producenti oblíbeného prosecca. Nejsušší, ve kterém nenajdete ani gram cukru, je extra brut. Následuje brut (0–12 g cukru/litr), extra dry (12–17 g/litr) a dry obsahující 17 až 32 gramů cukru. Nejsladším je semi-seco, které může mít od 32 až do 50 gramů cukru na litr.
Prosecco se díky své charakteristické žluté barvě a květinově-ovocné vůni může podávat nejen jako aperitiv před jídlem, ale i k jednotlivým chodům. Italové si ho dopřávají i ke snídani, byť jen v podobě míchaného nápoje Mimosa, o kterém bude ještě řeč. Samotné víno pak popíjejí při konzumaci těstovin, ryb, salátů či pizzy. Prosecco se však skvěle hodí i k různým masovým pokrmům od vepřového po hovězí. Podává se dokonce i k dezertům – tiramisu či zmrzlině.
Vzhledem k tomu, že se jedná o lehké víno, přibývá i těch konzumentů, kteří si ho dopřejí „jen tak“ k odpolednímu či večernímu posezení. Po kvalitním proseccu vás totiž nebude bolet hlava, samozřejmě za předpokladu, že ho nevypijete hektolitry.
Ať už si šumivý nápoj dopřejete při jakékoli příležitosti, rozhodně ho podávejte vychlazené na teplotu 7–8 °C ve sklenici typu flétna. Úzká sklenice totiž udrží bublinky uvnitř a vytvoří šumivý dekor navrchu.
Asi nejznámějším drinkem připraveným z prosecca je Aperol Spritz, který proslul díky své nahořklé osvěžující chuti.
Do větší baňaté sklenice nalijeme Aperol, přidáme prosecco, dolijeme perlivou vodou a vložíme kostky ledu. Zdobíme plátky pomeranče.
Oblibu si získaly i další drinky z prosecca, například Mimosa, která se podává ke snídani či brunchi (jídlo, které kombinací připomíná bohatší svačinu na pomezí snídaně a oběda) v čase mezi 10. až 12. hodinou.
Do sklenice vložíme kostky ledu, které zalijeme proseccem a pomerančovým džusem. Zdobíme pomerančem.
Broskve omyjeme, zbavíme pecek, oloupeme a dřen nakrájíme na kostičky, které rozmixujeme v mixéru. Pyré nalijeme do vhodné sklenice a zalijeme proseccem.
Tak už víte, zda tento svátek oslavíte pitím prosecca v jeho původní verzi nebo si z něj připravíte některý z drinků?