Dnes je Mezinárodní den prosecca. Proč na tom kvalitním musí být uvedeno DOC nebo DOCG?

Tác se skleničkami prosecca GoodSeller / Shutterstock.com

I oblíbený perlivý nápoj z Itálie má svůj svátek. Na 13. srpna připadá Mezinárodní den prosecca. A není divu, o lehké šumivé víno vyznačující se svěží chutí je zájem po celém světě. Velký podíl na tom mají i Češi, kteří si prosecco v posledních letech velmi oblíbili.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Domovinou prosecca je sever Itálie, především vinařské oblasti Benátska – Terst, Venezia, Veneto, Treviso, Vicenza či Padova, kde se pěstují hrozny odrůdy Glera, základ tohoto oblíbeného nápoje.

K jeho výrobě musí být použito nejméně 85 % objemu této vinné révy, jen takové víno může být označeno za prosecco. Na etiketě pak můžete také najít označení DOC, které garantuje, že víno pochází právě z některých benátských vinic.

Jak vybrat to nejlepší?

Nejlepší podmínky pro pěstování vinné révy Glera jsou v benátském regionu Conegliano Valdobbiadene, který je charakteristický střídáním mírných a strmějších svahů. Právě zde se hroznům daří nejlépe, může za to především hlinitá půda s minerálními látkami. Zdejší prosecco je považováno vůbec za nejkvalitnější, na etiketě ho proto doprovází zkratka DOCG. Jeho nejznámějším producentem je vinařství Mionetto. Prosecco této značky seženete i v českých obchodech.

Kde koupíte pravé prosecco v akci?

Věřte však, že ani koupí láhve s přívlastkem DOC vedle nešlápnete. Na etiketě ovšem musí být uvedeno buď DOC nebo DOCG, jinak o pravém proseccu nemůže být ani řeč.

Jaký druh si vyberete?

  • Prosecco můžete vybírat podle šumivosti nápoje. Pokud dáváte přednost intenzivnímu a dlouhotrvajícímu perlení, dívejte se v obchodech po druhu spumante. Poznáte ho také díky klasické korkové zátce.
  • Druh frizzante zase ocení příznivci větších bublinek, které krátce po nalití do sklenice vyperlí. Jejich láhve mají šroubovací uzávěr.
  • Prosecca se však nemusejí vzdát ani ti, kterým bublinky nedělají dobře. Pro ně je určený druh tranquillo, jedná se o tiché víno bez perlení.

Pro milovníky vín je také důležitý obsah cukru, na což mysleli i producenti oblíbeného prosecca. Nejsušší, ve kterém nenajdete ani gram cukru, je extra brut. Následuje brut (0–12 g cukru/litr), extra dry (12–17 g/litr) a dry obsahující 17 až 32 gramů cukru. Nejsladším je semi-seco, které může mít od 32 až do 50 gramů cukru na litr.

Prosecco se díky své charakteristické žluté barvě a květinově-ovocné vůni může podávat nejen jako aperitiv před jídlem, ale i k jednotlivým chodům. Italové si ho dopřávají i ke snídani, byť jen v podobě míchaného nápoje Mimosa, o kterém bude ještě řeč. Samotné víno pak popíjejí při konzumaci těstovin, ryb, salátů či pizzy. Prosecco se však skvěle hodí i k různým masovým pokrmům od vepřového po hovězí. Podává se dokonce i k dezertům – tiramisu či zmrzlině.

Vzhledem k tomu, že se jedná o lehké víno, přibývá i těch konzumentů, kteří si ho dopřejí „jen tak“ k odpolednímu či večernímu posezení. Po kvalitním proseccu vás totiž nebude bolet hlava, samozřejmě za předpokladu, že ho nevypijete hektolitry.

Chuť bublinek v akci

Ať už si šumivý nápoj dopřejete při jakékoli příležitosti, rozhodně ho podávejte vychlazený na teplotu 7–8 °C ve sklenici typu flétna. Úzká sklenice totiž udrží bublinky uvnitř a vytvoří šumivý dekor navrchu.

Tradiční míchané drinky

Asi nejznámějším drinkem připraveným z prosecca je Aperol Spritz, který proslul díky své nahořklé osvěžující chuti.

Aperol Spritz

  • 60 ml prosecca
  • 40 ml Aperolu
  • 20 ml perlivé vody
  • pomeranč
  • led

Do větší baňaté sklenice nalijeme Aperol, přidáme prosecco, dolijeme perlivou vodou a vložíme kostky ledu. Zdobíme plátky pomeranče.

Oblibu si získaly i další drinky z prosecca, například Mimosa, která se podává ke snídani či brunchi (jídlo, které kombinací připomíná bohatší svačinu na pomezí snídaně a oběda) v čase mezi 10. až 12. hodinou.

Mimosa

  • 100 ml prosecca
  • 100 ml pomerančového džusu
  • plátek pomeranče na ozdobu
  • led

Do sklenice vložíme kostky ledu, které zalijeme proseccem a pomerančovým džusem. Zdobíme pomerančem.

Bellini

  • 100 ml prosecca
  • 2 zploštělé broskve s bílou dření na broskvové pyré

Broskve omyjeme, zbavíme pecek, oloupeme a dřen nakrájíme na kostičky, které rozmixujeme v mixéru. Pyré nalijeme do vhodné sklenice a zalijeme proseccem.

Tak už víte, zda tento svátek oslavíte pitím prosecca v jeho původní verzi, nebo si z něj připravíte některý z drinků?