Ekologie podle fastfoodů: KFC bude tisknout nugetky a Burger King vylepší stravu krav

Revoluční nugetky z biotiskárny ochutnají nejprve zákazníci ruského KFC Unsplash

S řešením problémů životního prostředí přicházejí i fastfoody. Omezením plastových brček a obalů to teprve začalo, pak se přidaly alternativy masa a nyní se chystají mnohem větší změny. KFC bude od letošního podzimu prodávat kuřecí nugetky vyrobené ve 3D tiskárně. A Burger King, ten se zaměří na vylepšení jídelníčku krav.

Přečtěte si také

Konstantně dobrá nálada a veselá mysl. Překvapí vás, co je způsobuje
Konstantně dobrá nálada a veselá mysl. Překvapí vás, co je způsobuje

Nejmodernější potravinářské technologie

V celém světě přibývá vyznavačů zdravého životního stylu. A stoupá i poptávka po alternativách masa, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Vedle veganských variant představují obrovské možnosti i nové technologie, kterých se rozhodlo využít například ruské KFC.

Inovativní potravinářství jim umožní vyrábět kuřecí nugetky pomocí biotisku. „Ve společnosti KFC pečlivě sledujeme všechny trendy a inovace a snažíme se držet krok s dobou zavedením pokročilých technologií do našich restaurací,“ říká manažerka KFC v Rusku Raisa Polyaková.

Tištěné nugetky k nerozeznání od klasických

Na vývoji nových nugetek z kuřecích buněk a rostlinného materiálu spolupracuje fastfood s firmou 3D Biosprings Solutions. Ta díky všem potřebným ingrediencím a pokročilé technologii dosáhne stejné chuti i vzhledu. Slibuje, že nové nugetky budou od těch klasických k nerozeznání.

Řešení globálních problémů

Podle mnohých studií má výroba masa v laboratořích na životní prostředí minimální dopad. Díky tomu lze spotřebu energie snížit i o 50 % a oproti klasickému chovu na farmě ušetřit i 100x více půdy. A sníží se i emise skleníkových plynů, konkrétně až 25x. „Náš experiment může pomoci vyřešit několik rýsujících se globálních problémů. Jsme rádi, že můžeme přispět k jeho rozvoji, aby byl k dispozici tisícům zákazníků v Rusku a pokud možno po celém světě,“ dodává Polyaková.

Burger King dopřeje kravám lepší stravu

Burger King v USA se zase rozhodl pro změnu stravy svých krav. Díky tomu budou totiž vypouštět méně metanu, který nyní tvoří 25 % emisí amerického zemědělství. A velkým problémem je metan vyprodukovaný hospodářskými zvířaty i celosvětově.

V některých amerických restauracích Burger King se bude prodávat maso z krav krmených citronovou trávou Unsplash

Nižší emise metanu

Právě tento skleníkový plyn se totiž významně podílí na globálním oteplování a dalších klimatických změnách. Známý fastfoodový řetězec tomu ale chce zabránit. Každé krávě z vybraných chovů zařadí do jídelníčku 100 g citronové trávy, což by mělo snížit emise metanu za den až o 33 %. Maso z těchto krav se bude prodávat například v restauracích v New Yorku, Miami, Los Angeles nebo Portlandu.

Pokud se k nám připojí celé odvětví, zemědělci, dodavatelé masa a další značky, můžeme společně snížit emise metanu, které ovlivňují klimatické změny,“ prohlásil Fernando Machado, marketingový ředitel společnosti Restaurant Brands International, která Burger King vlastní.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz