Pozor na jedovaté cukety: Otravy z nich jsou u nás velmi časté. Podle čeho je poznáte?

Cukety v bedýnce, nakrájená cuketa na prkénku FotosDo / Shutterstock.com

Stalo se vám někdy, že jste ochutnali pokrm z cukety, který chutnal hořce? Pokud si vzpomínáte na to, že jste si moc nepochutnali, jistě se vám vybaví i to, že vám po jídle nebylo zrovna nejlépe. Obtíže způsobuje toxin zvaný kukurbitacin, který kromě cuket obsahují také třeba okurky nebo dýně. Přestože jsou ale otravy cuketou poměrně časté, ke smrti dochází pouze v extrémních případech.

Přečtěte si také

Lidl ve Velké Británii stahuje kvůli riziku alergických reakcí oblíbenou sladkost. Stejná se prodává i v Česku

Jak časté jsou otravy z cukety?

Před pár lety svět obletěla zpráva o mladé mamince z Velké Británie, která se otrávila cuketou. Před několika lety v Německu dokonce po požití cukety zemřel důchodce. Ústav experimentální botaniky AV ČR potvrdil, že otravy cuketami jsou poměrně časté.

Podle Tomáše Moravce z Ústavu experimentální botaniky AV ČR však většina lidí otravu ani nerozpozná a neví o ní. Jejím hlavním příznakem je navíc pouze častější nutnost použití toalety. „Otravy cuketou jsou časté, ale ke smrti dochází pouze v opravdu extrémním případě. Pokud vím, známý je pouze jeden před několika lety v Německu,“ popsal Tomáš Moravec.

Žena ze Zlína skončila po konzumaci cukety na jednotce intenzivní péče.

Svou zkušenost má čtyřiapadesátiletá žena, která zkonzumlovala hořkou cuketu. Následně se u ní projevila otrava toxinem cucurbitacinem a skončila na jednotce intenzivní péče v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Žena měla těžký průjem, otok sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské si její stav vyžádal šestidenní hospitalizaci. „Podle odborníků může být cucurbitacin přítomný v tykvovité zelenině, třeba v právě v cuketách. Lékaři doporučují, aby lidé kousek takové zeleniny raději ochutnali ještě před tepelnou úpravou a nekonzumovali ji v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ doporučila Lipovská.

Žena, které je nevolno, sedící na pohovce Leszek Glasner / Shutterstock.com

Co otravu způsobuje a jak ji rozpoznat?

Nejen cukety, nýbrž také třeba okurky nebo dýně obsahují toxin zvaný kukurbitacin. Podle botaniků je hladina tohoto toxinu v rostlinách obvykle nízká. Bohužel ale existují i případy, kdy se může jeho hodnota zvýšit, především vlivem vysokého sucha či kvůli působení škůdců.

Jak se otrava projevuje?

Jídlo připravené z takto postižené zeleniny pak může způsobit otravu. Tu ve většině případů doprovází především zažívací potíže. Jelikož se však nejedná o problém vyžadující lékařskou péči či hospitalizaci, ledaskdo si otravou projde, aniž by o ní měl vůbec tušení. V případě, že se vám ale skutečně přitíží a nevíte si rady, můžete zavolat na nonstop poradnu Toxikologického informačního střediska na číslech 224 919 293 nebo 224 915 402.

Kdy je cuketa jedovatá?

Pokud si domů přinesete ze zahrádky nebo z obchodu dýni, okurky nebo cukety, které chutnají hořce nebo trpce, v žádném případě je nepřipravujte k jídlu. Hořkost způsobuje právě kukurbitacin. Jedovatý toxin totiž nezlikvidujete dokonce ani tepelnou úpravou.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz, Blesk.cz, Foodsafetynews.com, Ústav experimentální botaniky AV ČR