Co pomáhá na štípance od komárů?

Žena si škrábe štípance od komárů New Africa / Shutterstock.com

Horké dny s sebou přináší nejen sluníčko a koupání, ale také hojný výskyt nepříjemného hmyzu – komárů. Zástupci tohoto hmyzu vás obtěžují jak v domácnostech, zpravidla kvůli větrání na noc, tak i v přírodě, která v některých dnech, kdy je počasí „tak akorát“, přímo vybízí k výletování. Pokud i vy skončíte vysátí a posetí štípanci, nemusíte tiše trpět. Proti nepříjemným štípancům totiž zabere mnoho věcí, které se skrývají v našich spížích či ledničkách.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky rozhodně nedávejte! Chybu dělá většina z nás

Proč škrábání nepomůže?

Průběh po štípnutí od komára většinou nebývá nijak drastický. Kolem místa vpichu se objeví narudlá skvrnka, která zmizí do několika dnů. Často nám ale mohou zůstat i jizvy, protože úporné svědění vede k touze si postižená místa škrábat.

Důvodem svědění jsou látky, které samičky komárů (samci krev nepijí) vpouštějí do našeho těla ve slinách. Náš organismus na komáří sliny reaguje zánětlivě a do postižené části kůže vysílá histaminy, které vyvolávají pocit svědění.

Rozškrábání rány ovšem může více uškodit, než pomoci. Nejenom, že si trvalejším způsobem narušíte kůži, ale zároveň tak připravujete živnou půdu nejrůznějším infekcím pro vstup do vašeho těla. Hojení rány pak trvá mnohem déle a svědění neustává. Raději se tedy snažte udržet a vyzkoušejte některý z následujících tipů.

Holčička má štípance na nohách a škrábe se, kolem ní létá hmyz MIA Studio / Shutterstock.com

Co pomáhá na štípance od komárů?

  • Prvním způsobem, jak štípanec neutralizovat, je rychlá změna teploty, a to oběma směry. Můžete tedy ruku omýt jak studenou, tak velmi teplou vodou (skutečně by měla být až horká, ovšem pozor na opaření). Přitom si postižené místo opatrně očistěte mýdlem.
  • Vyzkoušejte také banánovou slupku. Banán snězte nebo zamrazte pro pozdější použití a po omytí rány přiložte slupku vnitřní stranou na štípanec, kde ji držte cca 10 minut. Zní to trošku bláznivě, ale opravdu to funguje.
  • Kromě banánu vám exotické ovoce pomůže i v podobě citronu. Nakapejte šťávu z něj přímo na kůži a přikryjte na deset minut plátěným kapesníkem. Místo citronu však můžete použít i jakýkoliv běžný druh octa.
Když vám život nadělí citrony… udělejte z nich zábal na štípance

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

  • Nemáte ovoce? Sáhněte po jedlé sodě či trošce česneku, ze kterých vytvořte pastu, kterou potom nanesete na ránu. Obecně platí, že je dobré propíchnutou kůži jednak uklidnit, ale také vysušit.
  • Kromě česneku funguje i cibule rozkrojená na půl a přiložená přímo na ránu.
  • Ať už vyzkoušíte cokoliv, štípanec bedlivě pozorujte. Pokud se nehojí a zvětšuje se do velikosti větší než 2 cm, vyhledejte lékaře. Hrozí totiž, že vaše tělo prochází alergickou reakcí, která může mít vážnější následky než v případě běžného průběhu komářího štípnutí.
Ruka s komářím štípancem, levandulový olejíček OMfotovideocontent / Shutterstock.com

Vsaďte na babské rady

Na komáří štípnutí se doporučuje použít i mnoho bylinek a bylinných extraktů. Pokud máte doma levandulový olej, neostýchejte se ho na štípnutí nanést. Zafunguje také drcená petrželová nať nebo listy černého rybízu.

A pokud si chcete zásobu účinného přípravku na komáří štípnutí udělat dopředu, přidejte lžičku hřebíčku do lahve francovky a nechte jej týden vylouhovat. Toto mazání funguje i jako preventivní ochrana.

Pohlídejte si akci na repelent

Jak odpudit komáry aneb prevence je nejlepší obrana

Opravdu nejlepším způsobem, jak se s komáry vypořádat, je jim zcela zabránit v možnosti sát vaši krev.

  • Doma tedy zapalujte citronelové svíčky a do oken instalujte síťky proti hmyzu, které komáry nepropustí dovnitř.
  • Při procházkách venku nikdy nezapomeňte používat repelent a v ideálním případě noste ochranné oblečení, tedy oděv s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty.
  • Jestliže v okolí vašeho bydliště existují louže stojaté vody, snažte se je rozmést a vysušit. Zabráníte tak komárům klást vajíčka ve vaší blízkosti.