Bez mouky a přesto dobré! Luxusní pečené i nepečené dezerty, které musíte vyzkoušet

Čokoládová pěna s jahodami Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Jsou zdravé, lehké a neskutečně dobré. Řeč je o dezertech, ve kterých nenajdete ani špetku mouky. Ne každý si totiž může dopřát klasické moučníkové dezerty jako bábovku, buchty či koláče. Zvlášť celiaci o tom ví své. Jiní se mouce vyhýbají kvůli postavě nebo chtějí zkusit něco nového. Máme pro vás recepty, které nezklamou a pochutná si na nich celá rodina i návštěva.

Přečtěte si také

Na japonské vlně: Vyzkoušejte matcha čaj, prospěje paměti a pomůže s hubnutím

Co zdravého upéct?

Ačkoli jsou následující dezerty bez mouky, nemusíte se bát, že by nedržely pohromadě. Jejich základ tvoří tvaroh, který má pojivé vlastnosti. Navíc je i zdraví prospěšný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vápník a další minerální látky a vitaminy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády, kteří si mohou připravit čokoládovou pěnu.

Meruňkový cheesecake – recept

  • 2 balení cottage sýra
  • 2 bílé řecké jogurty
  • 100 g meruňkového šmakouna
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. V mixéru rozmixujeme cottage sýr se šmakounem a cukrem.
  2. Poté přidáme jogurt, vejce, med a zpracujeme v hladké těsto. To nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Naplněnou formu vložíme do pekáče s vodou a pečeme 15−17 minut na 170 °C.
  4. Kontrolujeme pomocí špejle – když se na ni těsto nelepí, troubu vypneme a koláček necháme dojít dalších 15 minut.
Talíř s buchtou s kokosem a povidly Marika Habertová

Kokosová buchta bez mouky – recept

  • 250 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek rozemletého kokosu
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce povidel

Postup:

  1. Troubu si předem vyhřejeme na cca 175 °C. Mezitím v míse pomocí metličky rozmícháme dohladka tvaroh s vejci a oběma cukry.
  2. Poté přisypeme kokos, skořici, přidáme špetku soli a vše zamícháme.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem, na který vylijeme hotovou směs na buchtu.
  4. Pomocí lžiček umístíme na vrch buchty švestková povidla a posypeme rozemletým kokosem. Pečeme 15–20 minut.
Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou Marika Habertová

Čokoládová pěna – recept

  • 400 g čerstvých nebo kompotovaných jahod
  • 100 g čokolády na vaření (alespoň 50% obsah kakaa)
  • 1–2 sáčky vanilkového cukru dle chuti
  • 200 g zakysané smetany

Postup:

  1. Nakrájené jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem – pokud máme kompotované jahody, tak i s polovinou jejich šťávy.
  2. Poté vmícháme zakysanou smetanu a dáme vychladit do lednice.
  3. Mezitím si rozlámeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Tekutou čokoládu rychle vmícháme do jahodové směsi.
  4. Hotovou čokopěnou ozdobíme jahodami, zalijeme jahodovou šťávou a posypeme oříšky.

Tvarohový trhanec – recept

  • 500 g tvarohu
  • 125 ml mléka
  • 60 g moučkového cukru do těsta
  • hrst nastrouhané citronové kůry
  • 3 vejce
  • 2 lžičky rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • dřeň z půlky vanilkového lusku (lze nahradit pár kapkami vanilkové esence)
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
  • moučkový cukr
  • sezónní ovoce – jahody, třešně, borůvky nebo dle chuti

Postup:

  1. Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté pomalu vmícháme tuhý sníh z bílků a rozinky.
  2. Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče nebo na větší pánev a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 12 minut.
  3. Horký trhanec roztrháme vidličkou a podáváme posypaný moučkovým cukrem, sezónním ovocem a zmrzlinou.
Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Časová náročnost: 20 min Obtížnost: Snadný
Tiramisu

Vyzkoušejte naše sladké recepty a buďte si jistí, že se na váš stůl začnou vracet čím dál tím častěji!

Zdroj: Marika Habertová, vareni.cz, vimcojim.cz