Jak se chránit před klíšťaty? 10 rad, jak na prevenci

Žena si stříká repelent na nohy encierro / Shutterstock.com

Při toulkách českou přírodou se nezapomeňte pořádně chránit před klíšťaty. Ta česká totiž mohou přenášet lymeskou boreliózu, klíšťovou encefalitidu, anaplazmózu a tularémii. A klíšťata v jiných zemích mohou šířit i další onemocnění. Že jde přitom o životně nebezpečné riziko, jistě není nutné připomínat. Jak se tedy chránit a co dělat, když už se na vás klíště přisaje?

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Co si obléct, abyste nechytili klíště?

Dlouhé, hladké a světlé kalhoty jsou proti klíšťatům nejideálnější. Naopak nevhodné je oblečení tmavých barev s delším vlasem látky.

Pokud si totiž oblečete světlé a hladké kalhoty, na jejich látce se klíště jen tak neschová, a vy jej tudíž dříve odhalíte. Na kalhotách tmavých barev bude mít ale naopak bezvadné maskování, ještě posílené přítmím hustého lesa.

Jen světlé a hladké kalhoty ovšem nestačí. Je nutné chránit se i repelentním přípravkem, ideálně naneseným prakticky po celém těle. Zvlášť důležité je věnovat pozornost spodní části těla, tedy od kolen níž.

Repelent proti klíšťatům v akci

Nepodceňte výběr repelentu

Ani výběr vhodného repelentu by se neměl podcenit. Pokud narazíte na takový, u něhož je uvedena doba účinku proti komárům, dejte si pozor – podle Státního zdravotnického ústavu je u takovýchto repelentů reálná doba účinnosti proti klíšťatům poloviční.

Žena ve světlých kalhotách si stříká repelent na nohy encierro / Shutterstock.com

10 důležitých zásad, které byste s ohledem na klíšťata měli dodržovat

  1. Do trávy si nesedejte a nelehejte, a to ani pokud pod sebe dáte deku či jinou podložku.
  2. Choďte po cestách a nevstupujte do trávy, hustého křoví nebo podobné vegetace.
  3. Průběžně si kontrolujte nohavice, jestli na nich klíště není přichyceno.
  4. Častými místy přisátí klíšťat jsou podkolenní jamky, třísla, podpaží, zadní část uší či hlava. Obzvláště kontrolu těchto posledních dvou míst lidé často opomíjejí. Klíště se ale může přisát de facto kamkoli, třeba i na intimní partie.
  5. Nepřisávají se jen dospělá klíšťata, nýbrž také jejich larvy a nymfy. Ty jsou přitom velmi titěrné – larva měří v průměru 0,8 mm a nymfa 1,2 mm.
  6. Pokud na těle objevíte přichycené klíště, ihned jej odstraňte. Čím dříve to bude, tím lépe. Je totiž šance, že ještě nezačalo plně sát krev – a vy mu tak jeho záměr překazíte.
  7. Jedna kontrola nestačí, prohlédněte si tělo i následující den. Než se totiž klíště zakousne, může po vás nejdřív chvíli putovat.
  8. Pokud jste si klíště vytáhli, vyhýbejte se po následující tři týdny fyzické námaze a pobytu na slunci.
  9. Kontrolujte místo, kde byl parazit přisátý, a sledujte svůj zdravotní stav. Nákaza se často projevuje například chřipkovými příznaky.
  10. Nejlepší prevencí klíšťové encefalitidy je očkování.

Jak vytáhnout přisáté klíště?

  1. Při manipulaci s klíštětem buďte hodně opatrní, nijak jej nemačkejte a nedrťte.
  2. Přisáté klíště sice nemusí být nutně infikované, přesto byste s ním ale měli zacházet stejně obezřetně.
  3. Mějte proto nasazené gumové rukavice, abyste si nepotřísnili ruce a případně i předměty ve svém okolí.
  4. Klíště uchopte pinzetou nebo kleštičkami na klíště či speciální kartou co nejblíže kůži.
  5. Lehkým tahem, případně mírným vikláním opatrně vytáhněte.
  6. Nejbezpečněji se klíštěte zbavíte tak, že jej po vytažení zabalíte do kousku papíru a ten následně zapálíte.
Detailní záběr na klíště na listu, v pozadí člověk s holýma nohama v sandálech ve vysoké trávě KPixMining / Shutterstock.com

Nebezpečí nehrozí jen od klíšťat

Lymeskou boreliózu nepřenášejí pouze klíšťata, ale velmi vzácně taktéž komáři či ovádi. A virus klíšťové encefalitidy? Překvapivě na něj můžete narazit i v nezpracovaném mléce, především v tom kozím či ovčím. Je proto vhodné předcházet možné nákaze důkladnou pasterizací (při 72–82 °C), na kterou přitom stačí pouhých 10 sekund.

Odstraňte klíště bezpečně

Tularémií je možné se nakazit po kontaktu se zvířaty jí trpícími (rizikoví jsou zejména zajíci či polní hlodavci) nebo od členovců sajících krev – kromě klíšťat to jsou již zmínění komáři a ovádi, ale také mouchy, blechy a roztoči. Od posledních dvou zmíněných skupin živočichů hrozí i nákaza tzv. rickettsiózou, tu ovšem navíc přenášejí i vši.