Domácí džem nebo želé z máty skvěle chutná, pomáhá s trávicími problémy a dokáže vyléčit nachlazení

Želé z čerstvé máty zvládnete vyrobit i doma Canva

Už jste slyšeli o mátovém džemu nebo želatině? Že ne? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutnají, jsou to i oku lahodící dobroty, které udělají z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátový džem navíc dokáže vyléčit bolesti břicha a nadýmání nebo také nachlazení. Ne nadarmo jej používaly naše babičky, když nebyla po ruce stará dobrá Alpa a kostka cukru.

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Recept na mátový džem

Ingredience:

  • 350 g čerstvé máty
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • 500 ml vody

Postup:

Mátu propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Společně s citronem (i s kůrou) ji nadrobno nakrájejte a dejte do většího hrnce společně s půllitrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté směs přeceďte a nechte zchládnout. Do vychladlé směsi přidejte cukr a vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny. Během vaření je důležité směs pravidelně míchat – nelekejte se, že konzistence začne houstnout. Hotový džem dejte do čistých sklenic s víčkem a dobře uzavřete.

Tip: Mátový džem se skvěle hodí k palačinkám v kombinaci s hořkou čokoládou.

Bio citrony v akci
Vyzkoušejte si doma připravit z čerstvé máty džem nebo želé Canva

Mátové želé

Mátové želé se naprosto fantasticky hodí do dezertů a skvěle chutná, když ho dáte lžičku na chlebíčky a toasty nebo k masu, kde na talíři krásně vynikne jeho zelená barva.

Ingredience:

  • 1 balíček želatiny
  • 300 g čerstvé máty
  • 300 ml vody
  • 3 lžíce cukru krystal

Postup:

V hrnci nechejte ve 100 ml vody nabobtnat želatinu podle návodu. Mezitím v mixéru rozmixujte do hladké konzistence čerstvou mátu se zbytkem vody (200 ml) a 3 lžícemi cukru. Směs z mixéru nalijte do hrnce k želatině a na mírném stupni želé nechejte probublávat, dokud se želatina nerozpustí a želé nemá požadovanou konzistenci gelu.