Už jste slyšeli o mátovém džemu nebo želatině? Že ne? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutnají, jsou to i oku lahodící dobroty, které udělají z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátový džem navíc dokáže vyléčit bolesti břicha a nadýmání nebo také nachlazení. Ne nadarmo jej používaly naše babičky, když nebyla po ruce stará dobrá Alpa a kostka cukru.
Mátu propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Společně s citronem (i s kůrou) ji nadrobno nakrájejte a dejte do většího hrnce společně s půllitrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté směs přeceďte a nechte zchládnout. Do vychladlé směsi přidejte cukr a vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny. Během vaření je důležité směs pravidelně míchat – nelekejte se, že konzistence začne houstnout. Hotový džem dejte do čistých sklenic s víčkem a dobře uzavřete.
Tip: Mátový džem se skvěle hodí k palačinkám v kombinaci s hořkou čokoládou.
Kupte se slevou Citrony Naše Bio Billa.
Mátové želé se naprosto fantasticky hodí do dezertů a skvěle chutná, když ho dáte lžičku na chlebíčky a toasty nebo k masu, kde na talíři krásně vynikne jeho zelená barva.
V hrnci nechejte ve 100 ml vody nabobtnat želatinu podle návodu. Mezitím v mixéru rozmixujte do hladké konzistence čerstvou mátu se zbytkem vody (200 ml) a 3 lžícemi cukru. Směs z mixéru nalijte do hrnce k želatině a na mírném stupni želé nechejte probublávat, dokud se želatina nerozpustí a želé nemá požadovanou konzistenci gelu.
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty a sladká jídla, hlavní jídla, nápoje, omáčky a guláše, polévky, předkrmy, chuťovky a svačiny, přílohy, pečivo, saláty nebo zavařování a nakládání.